Diari digital d'Andorra Bondia
Vint edificis tenen més del 75% dels pisos destinats a ús turístic
Vint edificis tenen més del 75% dels pisos destinats a ús turístic

Vint edificis tenen més del 75% dels pisos destinats a ús turístic


Escrit per: 
Pepa Gallego / FOTO: Agències/M.T.

Els consellers demòcrates Carles Jordana i Maria Martisella van explicar ahir els principals canvis en la llei d’allotjaments turístics i el Codi Penal que s’aprovaran avui al Consell General. Pel que fa als allotjaments turístics, Jordana va avançar que són una vintena d’edificis els que tenen més del 75% dels habitatges destinats a ús turístic i aquests immobles hauran de decidir si canviar ja l’ús de l’edifici de residencial a turístic. La llei, però, que s’aprovarà avui tindrà en compte l’esmena d’SDP i proposarà que els edificis que tinguin el 50% o més dels pisos dedicats a ús turístic canviïn el seu ús, tot i que hi haurà un any de transició per adaptar-s’hi.

Jordana va lamentar la posició “immobilista” dels altres grups, com els Liberals, que van “refusar el canvi”, i el PS, que  proposava un percentatge del 90%. Segons Jordana, el que es preveu que s’aprovi avui, sense consens, és una “llei valenta” i “necessària per poder fer front al desgavell que hi ha en l’àmbit dels pisos turístics”.
Jordana va explicar que la majoria dels edificis que tenen una gran superfície dedicada a ús turístic “són promocions fallides i especulacions de venda que no han tingut sortida”. El conseller demòcrata va assenyalar que la majoria estan localitzats al Pas de la Casa. 

DELICTE FISCAL
Per la seva banda, Maria Martisella va explicar que no es debatrà avui la regulació de les escoltes telefòniques en delictes menors, en ser retirada per la comissió, perquè “no volíem camuflar un debat important, el pas important que està fent Andorra tipificant el delicte fiscal”. Tot i això, Martisella va dir que “no hi estem tancats, al contrari”, i va explicar que DA va proposar a la comissió d’Interior treballar en aquest aspecte en el proper període de sessions. 
Martisella també va destacar que el delicte de contraban s’endureix suprimint la contravenció penal, que era a partir de 6.000 euros, i ara passarà a ser un delicte menor amb una multa de fins a 18.000 euros i amb una de més alta a partir d’aquesta xifra. A més, fins ara el delicte es localitzava a la franja duanera i ara s’amplia a tot el territori andorrà, va destacar. 
Pel que fa al delicte fiscal,  s’estableix, com ja es va avançar,  que en lloc dels 50.000 euros que proposava el Govern sigui a partir de 75.000 euros que el delicte es consideri ordinari, i s’hi ha afegit una nova condició: que l’import representi almenys un 5% de la quota tributària exigible, per no penalitzar els obligats tributaris que puguin haver comès una omissió involuntària. A partir de 150.000 euros, o bé si es forma part d’una organització criminal, és quan el delicte es considera delicte fiscal agreujat. 

 

allotjament
turístic
apartaments
codi penal
demòcrates
DA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte