Diari digital d'Andorra Bondia
Tres dels integrants de Virtus Unita, Josep Duró, Albert Font i Josep Anton López, el dia de la presentació del grup d’opinió.
Tres dels integrants de Virtus Unita, Josep Duró, Albert Font i Josep Anton López, el dia de la presentació del grup d’opinió.

Virtus Unita se suma a la petició d’aturar les negociacions amb la UE


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

“Demanem i exigim al Govern i a tota la classe política de fer una pausa en el procés negociador per analitzar detingudament les exigències de la UE”.  Amb aquesta contundència se sumava ahir el grup d’opinió Virtus Unita als partidaris de rebaixar el ritme de les converses amb Brussel·les per a l’acord d’associació. I ho feia en un comunicat en què justificava la demanda “davant la incertesa que ens espera” i després de constatar “la indefinició dels conceptes i la desorientació dels interlocutors”.

En aquest sentit, el grup recorda les manifestacions de la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en el sentit que el tema de la cobertura del subsidi d’atur era un dels elements de caràcter social que figuraven en l’annex 6 del total de 25 annexos que formen part de l’acord d’associació, i adverteix que “navegant dins la boira, intentant sortejar annexos dels quals l’obligatorietat varia segons l’interlocutor” ja es pot vaticinar un previsible col·lapse total del país i per molts anys”.

Així, Virtus Unita recorda la negativa inicial de l’executiu quan des de Socialdemocràcia i Progrés es va advertir de l’exigència de la UE de fer front al subsidi d’atur dels ciutadans comunitaris immigrants que retornin al seu país d’origen, i les posteriors manifestacions del titular d’Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, assegurant “ben clarament i sense embuts” que aquesta “mesura forma part del cabal comunitari que han d’assumir els Estats associats”. 

El grup d’opinió es refereix també a les matisacions fetes, justament l’endemà de les primeres manifestacions, pel ministre Borrell així com a les explicacions donades pel ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino, Juan Fernando López Aguilar, ambdues parlant de “processos d’adaptació dilatats” i de “períodes transitoris”.

Precisament, l’ús d’aquesta terminologia és un motiu de preocupació per Virtus Unita ja que considera que aquestes fórmules “poden servir, eventualment, per calmar els esperits” tot i que “realment ens fan albirar que haurem de passar per l’adreçador”. Davant d’aquest fet, i com ja havien fet en anteriors ocasions, des del grup d’opinió es reitera la preocupació també per d’altres qüestions com pot ser per exemple la lliure circulació de persones, un fet que es considera “inassumible pel nostre país tenint en compte les seves dimensions”.

Per tot plegat, i un cop tingui lloc aquesta pausa per poder analitzar “detingudament” el cabal comunitari que caldrà assumir amb l’acord d’associació i les conseqüències del mateix, Virtus Unita considera que és imprescindible “obrir un període d’informació exhaustiva dirigit a la ciutadania” durant el qual s’exposin “sense enganys els pros i els contres” que tindria l’associació amb la Unió Europea. Aquest procés, continua el comunicat, “hauria de culminar amb un referèndum per donar la veu al poble”.

I és que d’entrada, el grup d’opinio és del parer que “les exigències són moltes i els beneficis minsos”, motiu pel qual insisteix en la necessitat que s’obri “un parèntesi de reflexió i debat amb els ciutadans” i que aquest no es redueixi únicament “a consells d’administració d’alguns negocis que, legítimament o no, tan sols busquen un paraigua europeu per ampliar llur àmbit d’actuació”. 

Finalment, el grup assegura defugir dels “a prioris de qualsevol formació política” i manté que no es casa amb ningú fins que totes les forces “es pronunciïn ben clarament”.

virtus unita
suma
petició
aturar
negociacions
ue
Comentaris: 1

Comentaris

Collons!! Per fi algú que parla clar. Gràcies i per molts anys.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic