Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Antoni Martí, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als representants del grup EFTA.
El cap de Govern, Antoni Martí, va ser l’encarregat de donar la benvinguda als representants del grup EFTA.

Visita del grup EFTA per conèixer de primera mà la realitat del país


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Antoni Martí, va donar ahir la benvinguda als representants del grup de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) que, en una visita organitzada pel ministeri d’Afers Exteriors, s’estaran fins avui al Principat per conèixer de primera mà la realitat del país i les seves especificitats. 
En el discurs inaugural, Martí va reiterar que la relació d’Andorra amb Europa va més enllà de la geogràfica i és sobretot pels valors compartits com la democràcia, la igualtat i els drets i llibertats individuals. També va explicar als delegats europeus que el Govern ha impulsat des de l’any 2012 un procés d’obertura econòmica que permet als residents estrangers participar econòmicament al Principat en les mateixes condicions que els andorrans, i que se centren els esforços a aconseguir reciprocitat d’igualtat per als andorrans al mercat interior europeu.
Així mateix, el líder de l’executiu va recordar que la necessitat d’accedir al mercat interior europeu està justificada per ser l’espai econòmic natural, i per permetre al sector empresarial d’Andorra obrir-se a l’exterior, i construir així nous pilars econòmics que coexisteixin amb els sectors tradicionals del Principat. 
En aquest sentit, Martí va defensar les particularitats d’Andorra en l’acord d’associació amb Europa, unes especificitats condicionades per les dimensions territorials i socials del país i la seva situació geogràfica, i que va demanar que siguin enteses per la Unió Europea. Per aquest motiu, Martí va remarcar que la celebració del congrés del grup de l’Associació Europea de lliure Comerç a Andorra ha de permetre un millor coneixement de les especificitats del país.
Finalment, el cap de Govern es va referir també a la darrera reunió de treball de l’EFTA a Andorra, que va tenir lloc el 2012, fet que va propiciar que la Comissió Europea publiqués un informe sobre les relacions de la UE amb Andorra, Mònaco i San Marino, en què es proposaven cinc opcions d’acostament de les posicions dels tres petits Estats a l’espai europeu, de les quals dues van ser mantingudes pel Consell d’Europa i van ser el punt de partida de les negociacions amb la Unió Europea per a l’acord d’associació. En aquesta línia, Martí es va mostrar convençut que aquesta segona visita del grup de l’EFTA al Principat donarà un nou impuls a les accions comunes que s’estan portant a terme.
Per la seva part, el delegat que ostenta la presidència de torn del grup de l’Associació Europea de Lliure Comerç, el búlgar Boyan Natan, va expressar en la seva intervenció que donarà suport a les negociacions d’Andorra amb la Unió Europea. Natan es va mostrar molt satisfet per haver estat convidats a celebrar aquesta trobada a Andorra i va manifestar que n’esperen molt, ja que els permetrà conèixer amb detalls les peculiaritats del país.
Precisament, i per començar a conèixer la realitat del país, després de l’acte inaugural es va celebrar la taula rodona Cooperació entre Andorra i la Unió Europea que, moderada per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va servir per donar a conèixer les relacions actuals d’Andorra amb la Unió Europea, i es van repassar aspectes com l’Acord duaner, la implementació de mesures de transparència fiscal, com és la fiscalitat de l’estalvi o el recent intercanvi automàtic, així com la participació d’Andorra en organismes internacionals, com la Comunitat de Treball dels Pirineus.
Ubach, que va assegurar que “és un honor acollir els representants dels Estats membres de la UE que fan el seguiment de l’acord d’associació”, va incidir en la “importància de poder explicar la realitat del país i que ells mateixos ho puguin veure”,  ja que una cosa és explicar-ho a Brussel·les i una altra “veure-la i apreciar-la in situ”, un fet que “serà molt útil” de cara a les negociacions per a l’acord d’associació. I és que malgrat que és la Comissió Europea qui comada el procés, com va recordar la ministra, també escolta l’opinió dels Estats membres.
El president de torn del grup de l’EFTA va coincidir amb la ministra en la importància d’accions com aquesta, ja que la visita “ens ha permès conèixer amb detall aspectes que poden ser importants en l’acord d’associació”. En aquest sentit, Natan es va mostrar “optimista” de cara a la consecució d’aquest acord entre Andorra i la Unió Europea, ja que malgrat que es tracti d’un país petit, el Principat “comparteix uns valors que són també els de la UE”. I va fins i tot assegurar que l’acord d’associació “es podria tancar a principis de l’any vinent”.
Pel que fa a les especificitats andorranes, Natan es va mostrar partidari que “siguin considerades” i de trobar la fórmula perquè Andorra pugui formar part del mercat interior de la Unió Europea amb les quatre llibertats, ja que la voluntat de la UE no és danyar l’economia andorrana i a més considera que Andorra “no és un perill” per al mercat interior europeu.
Els representants del grup de l’EFTA van tenir també l’oportunitat de visitar l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Ordino i conèixer de primera mà el sistema educatiu. A més, segons va precisar Ubach, la visita al centre escolar pretenia mostrar que Andorra “és una societat inclusiva”, de manera que també es va aprofitar per explicar-los “el sistema sanitari i qüestions socials”.
La primera jornada de la visita va acabar amb una tercera taula rodona, en aquest cas, a l’Espai d’Innovació de Caldea, on se’ls van explicar la realitat econòmica del país i la política d’obertura.

EFTA
mercat interior
ue
Andorra
realitat
país
primera mà
Grup EFTA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte