Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’aquesta tarda.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’aquesta tarda.

Vistiplau de l’executiu a la signatura del Conveni d’Oviedo


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

El Govern ha donat el vistiplau en sessió de consell de ministres a la signatura del Conveni per a la protecció dels drets humans i de la dignitat de l’ésser humà respecte a les aplicacions de la biologia i de la medicina, conegut com a Conveni d’Oviedo perquè es va fer a la capital asturiana, segons ha informat el ministre portaveu, Eric Jover, que ha precisat que un cop es faci efectiva la signatura a la seu del Consell d’Europa, a Estrasburg, es portarà el text al Consell General per a la seva ratificació.

Jover, que ha destacat que amb aquesta signatura Andorra es convertirà en el 36è país adherit al Conveni d’Oviedo, ha incidit en la importància d’un text com aquest davant els continus avenços en els camps de la biologia i la medicina i ha remarcat que amb la signatura es fa “un pas més en la voluntat de tenir un marc legal ample”. En aquesta línia, el ministre ha recordat que en la Llei general de sanitat, la Llei del 2017 dels Drets i deures dels usuaris i dels professionals del sistema sanitari i sobre la història clínica, o la Llei d’òrgans, cèl·lules teixits i sang, del 2018, ja es van tenir en compte “molts dels aspectes del Conveni”, que també es tindran presents en la futura llei d’investigació en l’àmbit de la salut i la biomèdica.

El Conveni d’Oviedo és el primer instrument jurídic internacional vinculant en l’àmbit de la protecció de la dignitat, dels drets i de les llibertats de l’ésser humà contra tota aplicació abusiva dels progressos biològics i mèdics. Així, el text defineix la protecció de la dignitat de l’individu, l’obligatorietat de posar la investigació al servei de la salut de les persones i de les generacions futures, la necessitat de la cooperació internacional en aquest àmbit i la determinació de garantir els drets fonamentals de les persones, entre d’altres.

D’altra banda, Jover ha informat que el Govern ha acordat nomenar la cap de l’àrea de Relacions i Cooperació Jurídica Internacionals i de la Unitat de Prevenció i Lluita contra la Corrupció del ministeri de Justícia i Interior, Eva Garcia, nova experta d’Andorra al Comitè del Conveni sobre la cibercriminalitat del Consell d’Europa, conegut com a Conveni de Budapest.

Tallers sobre violència de gènere a les escoles

El consell de ministres ha acordat l’adjudicació dels tallers sobre violència de gènere, assetjament i igualtat als centres educatius per al curs 2021- 2022, licitació que ha recaigut en el psicòleg Arnau López, que serà l’encarregat de dissenyar i realitzar els tallers dirigits a l’alumnat d’entre 13 i 15 anys dels tres sistemes educatius. El taller per als alumnes de 13 anys abordarà la violència de gènere, el dirigit als de 14, l’assetjament escolar, i els de 15 tractaran la igualtat.

Adjudicat el servei de preparació física del CTEO

El Govern ha acordat també l’adjudicació del servei de preparació física i readaptació esportiva per a les federacions esportives nacionals que impulsen programes de tecnificació i alt rendiment al Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino, servei adjudicat per un import de 2.437,50 euros mensuals. Així mateix, s'ha acordat treure a licitació el servei de prestació i subministrament dels àpats per al CTEO per tal de seguir ampliant el servei del centre.

Vistiplau
executiu
signatura
Conveni d’Oviedo
Comentaris: 1

Comentaris

Ni ètica, ni dignitat...on està el dret dels habitants a triar un lloc segur per viure-hi?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic