Diari digital d'Andorra Bondia
Vistiplau del Govern a les lleis de competències i transferències
Vistiplau del Govern a les lleis de competències i transferències

Vistiplau del Govern a les lleis de competències i transferències


Escrit per: 
M.S. / FOTO: SFGA / J.A. Viladot

El Govern va aprovar ahir, en el darrer consell de ministres abans de l’aturada estiuenca de dues setmanes, els projectes de llei de modificació de les lleis de competències i transferències que ha negociat durant els darrers mesos amb els comuns i amb els grups parlamentaris, segons va explicar ahir el ministre portaveu.

Jordi Cinca, que es va mostrar convençut que els textos tindran “els vots necessaris per ser aprovats malgrat saber que amb els del grup parlamentari demòcrata no n’hi ha prou”, va explicar que el cap de Govern, Antoni Martí, va contactar ahir amb els diferents grups per informar-los de l’aprovació dels textos per part de l’executiu i es va comprometre a fer-los-els arribar avui mateix, tot i que encara no s’entraran a tràmit.

En aquest sentit, Cinca va precisar que la intenció és entrar-los al Consell General la darrera setmana d’agost sol·licitant a més que es tramitin per la via d’urgència amb la voluntat que ja es puguin discutir al setembre i les dues lleis es puguin aprovar abans de finals d’octubre perquè el projecte de pressupost ja inclogui els 55 milions en què queden fixades les transferències als comuns.

Pel que fa a les competències, el text aprovat per l’executiu preveu una actualització i adaptació de tot l’articulat de la llei. Entre els canvis introduïts, des del Govern es va destacar  la millora de la definició de les competències en aspectes com les xarxes viàries secundàries o el manteniment de torrents i el control d’esllavissades. 

A més, el text, que defineix també les responsabilitats de comuns i Govern en polítiques socials, estableix l’alliberament dels terrenys de cessió urbanística així com dels terrenys públics comunals, sense contraprestacions, per als projectes d’interès nacional.

Quant a les transferències, els canvis més significatius pel que fa al repartiment fan referència a la rebaixa del percentatge que es divideix a parts iguals entre totes les parròquies i a l’augment del pes dels paràmetres relacionats amb la població. Així, es tindran en compte la població resident, la  fluctuant (les pernoctacions) i aquells segments que requereixen una atenció especial com són els infants i la gent gran.

 

No es vol excloure ningú de l’acord d’associació

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va assegurar ahir que la voluntat de l’executiu no ha estat mai d’excloure ningú del procés de negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea. Cinca responia d’aquesta manera a les queixes dels agents econòmics pel funcionament del pacte d’Estat i per la manca d’informació, un malestar que CEA, Cambra i EFA van fer evident la setmana passada en una reunió amb el cap de Govern. Cinca, que va considerar “lògic” que els agents econòmics mostrin els seus neguits, va insistir que l’executiu vol que “siguin partícips d’aquesta negociació”.

Adjudicades les targetes de prepagament per a productes de primera necessitat

A proposta del titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, el consell de ministres va aprovar ahir l’adjudicació del subministrament de les targetes de prepagament per a productes de primera necessitat per a aquelles famílies que reben aquest tipus de prestació del departament d’Afers Socials, segons va explicar el ministre portaveu. Jordi Cinca va destacar la “major facilitat” que ofereix aquest mecanisme de les targetes de prepagament, que a més a més és “no discriminatori”.

Concretament, els centres comercials adjudicataris han estat el Centre Comercial Andorrà (Escale) i ACA SAU (E. Leclerc-Híper Andorra), que seran els encarregats de lliurar a les famílies beneficiàries d’aquestes ajudes les targetes, que tindran el mateix disseny que les de la resta de clients de l’establiment i amb les quals podran adquirir productes d’alimentació i higiene.

Cinca, que va precisar que l’adjudicació és fins al 31 de desembre vinent tot i que és prorrogable un any, va explicar que l’import de les targetes oscil·larà entre els 50 i els 300 euros, en funció de la prestació concreta que rebi cada beneficiari, i que s’aniran carregant també a l’establiment comercial, en funció del tipus d’ajuda.

D’altra banda, i també en l’àmbit del ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, el ministre portaveu va informar de l’aprovació de la modificació del reglament regulador de les prestacions econòmiques de serveis socials i sociosanitaris per incloure-hi les modificacions derivades de la Llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i protegir-ne les víctimes, que es va aprovar el maig passat. 

Així, amb el canvi acordat, les persones que hagin estat víctimes del tràfic d’éssers humans i a les quals s’hagi atorgat un període de reflexió i de recuperació com preveu la llei, així com els seus fills menors d’edat, es podran beneficiar de les prestacions econòmiques.

Precisament, tal com va recordar el ministre, en la Llei de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i protegir-ne les víctimes es detallen les prestacions específiques per a aquestes persones, que consisteixen en la cobertura de les necessitats bàsiques de manutenció, higiene personal, allotjament i roba, l’afiliació a la CASS i les despeses de retorn assistit al país de procedència o les despeses derivades del desplaçament a un altre país que sol·liciti la víctima i que li garanteixi seguretat i suport. Així mateix, la llei també estableix que aquestes ajudes, que són prestacions garantides, s’han de satisfer a través dels ajuts ocasionals.

 

competències
transferències
Govern
Acord Associació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic