Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del discurs de l’arquebisbe, Joan-Enric Vives.
Un moment del discurs de l’arquebisbe, Joan-Enric Vives.

Vives apel·la al desenvolupament sostenible en la recepció de Nadal


Escrit per: 
Redacció

Un cop més, el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha reclamat accions per solucionar “les causes que més ens fan patir a tots”, com són l’educació dels joves, la gent gran, la problemàtica de l’habitatge i, en especial, tot el que es deriva del canvi climàtic. El discurs de la recepció de Nadal del copríncep al Bisbat es va centrar en l’aspecte del medi ambient i el desenvolupament sostenible, i va reclamar que la conversió ecològica que reclama el Papa Francesc ha d’afectar tota la societat i no només a les empreses i als governs. Agafant de referència la cimera de Madrid de la COP25 i el seu acord, Vives va indicar que Andorra ha de ser un país “pioner i modèlic en la protecció del medi ambient i el desenvolupament sostenible” amb experiències reals d’una economia circular. També va fer referència a la poca motivació dels joves envers la política, defensant que el seu esperit ecològic és el que els permet integrar-se en la societat.

En el marc de les eleccions comunals de diumenge passat, Vives va celebrar que ara vindrà un període d’estabilitat per Andorra i va defensar que les tradicions i les institucions han fet gran el Principat. 

Reaccions
Tan bon punt va acabar el discurs el copríncep, no es van fer esperar les reaccions dels líders polítics del país. El cap de Govern, Xavier Espot, va recordar que el medi ambient “és una de les tres potes bàsiques del nostre programa”, ja que tot el Govern està compromès amb l’acord de París. D’altra banda, Carles Ensenyat, com a representant del grup parlamentari demòcrata, va ressaltar que la “qüestió de la sostenibilitat a Andorra ha de ser pionera” perquè aquesta “és la voluntat del Govern”. 
El president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, també va encoratjar Andorra per ser un dels primers països del món en declarar l’estat d’emergència climàtica, i ha indicat que s’han de començar a prendre mesures efectives des de ja perquè “no podem deixar a la generació que ve un món destrossat on no es pugui viure”. En el mateix sentit es va pronunciar el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, que va manifestar que el medi ambient “és un bé que s’ha de respectar” i, per tant, va considerar que el discurs de Vives ha estat “en perfecta sintonia amb el que es porta avui en dia”.  
Per la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va assenyalar que la lectura que ha fet Vives del panorama actual “és de tocar molt de peus a terra”. “Ara tenim tres anys al davant perquè es pugui desenvolupar aquesta acció de Govern tripartit”, basada en el respecte pel medi ambient, i que aportarà “estabilitat” a la vegada que generarà “activitat econòmica”. A més, “sabedors de les conseqüències que poden portar tots aquests canvis”, segons Costa, Andorra ha de ser un bon exemple per “fer sentir la nostra veu més enllà i explicar les conseqüències dramàtiques que el canvi climàtic pot tenir pels petits estats”.

 

vives
recepció nadal
Habitatge
canvi climàtic
copríncep episcopal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte