Diari digital d'Andorra Bondia
El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, en el moment de l’homilia, ahir al santuari de Meritxell.
El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, en el moment de l’homilia, ahir al santuari de Meritxell.

Vives apel·la a la “resiliència” per fer front a la calúmnia i la difamació


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Bisbat d’Urgell

El copríncep episcopal, Joan- Enric Vives, ha fet avui una crida a afrontar amb “resiliència” les adversitats durant l’homilia pronunciada a la missa del Dia de Meritxell. Unes adversitats que es poden presentar en forma de trauma, tragèdia o amenaça, una greu difamació o calúmnia, la mort d’un ésser estimat o problemes greus de salut o situacions estressants de feina o financeres, ha enumerat. Vives ha fet així un paral·lelisme entre aquesta capacitat d’“enteresa” que ha mostrat la població d’Andorra fa cinquanta anys per posar-se “en marxa i mans a l’obra” després de l’incendi del santuari antic i “bastir un nou temple” i la situació actual en la qual també cal aquesta mateixa resiliència per tornar a començar en aquests moments en què el país està sortint de la pandèmia de la Covid i pateix les conseqüències de la guerra a Ucraïna, la crisi energètica mundial i l’emergència climàtica, entre d’altres. Segons el copríncep, “necessitem aquesta resiliència, que unida a la perseverança i a la paciència, ens allibera de quedar-nos presoners de la impotència, de la queixa, sense fer res”.

Vives també ha encoratjat la societat i les seves institucions a “estar a prop, sostenint els qui més pateixen” les conseqüències de la crisi actual que també toca de prop el Principat, perquè “Andorra no està aïllada”. 

Confiança i credibilitat
En relació amb les paraules del copríncep episcopal sobre la resiliència per fer front a les calúmnies i si aquestes paraules podrien tenir relació amb les informacions aparegudes fa uns dies en un rotatiu espanyol segons les quals Vives estaria suposadament implicat en l’encobriment de casos d’abusos sexuals a menors, el cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat que “tinc plena confiança i em mereix plena credibilitat el copríncep episcopal, el nostre cap d’Estat”. En aquest sentit, s'ha remès a “les explicacions contundents i ràpides que el copríncep episcopal va donar” que negaven haver encobert casos d’abusos sexuals a menors. I ha afegit que “el Govern queda plenament satisfet amb aquestes explicacions”. Però Espot ha anat més lluny i ha aprofitat l’ocasió per lamentar “que a vegades es vulgui fer ús de determinades informacions poc contrastades per fer mal a la figura del copríncep episcopal i de retruc a les institucions del país”. 

Per la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha titllat de falses les informacions i ha afirmat que el Dia de Meritxell “hem de centrar-nos en el que toca”. Costa ha valorat positivament l’apel·lació del bisbe a la unitat i al treball conjunt per tirar endavant com a país. “És una evidència aclaparadora que com més pinya hi hagi i unitat per superar els problemes, millor”, ha afirmat.

Sobre les acusacions al copríncep, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, s'ha limitat a dir que “l’únic que puc pensar és que el bisbe no ens enganya quan fa un comunicat, a partir d’aquí no puc dir res més”. Quant al conjunt de l’homilia, ha remarcat el fet que Vives recordés tant a la classe política com a la ciutadania que “amb il·lusió i empenta s’ha de treballar a favor d’Andorra”.

“Més transparència”
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, s'ha mostrat crític i ha demanat més transparència al copríncep. Així, ha declarat que el Dia de Meritxell hauria estat un bon dia per ser més clar en aquesta qüestió i per mostrar la seva predisposició absoluta a aclarir els fets. En aquest sentit, ha recordat el treball d’investigació que s’està fent a Espanya. Per aquest motiu, “penso que estaria bé que mostrés el seu oferiment a ser transparent i a estar disposat a donar totes les explicacions escaients, i això no ho he trobat”, ha remarcat. López també ha defensat que hi ha moltes famílies i persones que han patit fets que “en altres països han estat depurats”. És per això que des del PS demanen explicacions i el que correspondria que fes el copríncep episcopal és “mostrar predisposició que aquests fets siguin investigats”.

Andorra
Diada de Meritxell
copríncep episcopal
Joan-Enric Vives
calúmnia
difamació
missa
resiliència

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte