Diari digital d'Andorra Bondia

Vives apel·la a la unitat i al compromís social per superar la crisi econòmica


Escrit per: 
Marià Miño


El bisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, va apel·lar ahir a la unitat, el compromís social i la solidaritat per superar l’actual crisi econòmica. Vives va recordar també el difunt copríncep Joan Martí Alanis, les víctimes de l’accident al túnel dels Dos Valires i els conflictes mundials, en el tradicional discurs de Nadal que va oferir ahir palau episcopal. La recepció va aplegar més de 200 representants del teixit polític, econòmic i social del Principat.

Coincidint amb l’actual moment d’incertesa institucional i amb la celebració d’aquest “Nadal en temps de crisi”, la unitat política i social va ser un dels punts destacats pel copríncep episcopal, que va demanar “el concurs de tots, dels poders públics i de totes les forces socials, per obrir el país a nous horitzons de progrés i de prosperitat”. Vives, que va apel·lar al seguiment del lema constitucional, Virtus unita fortior, va afegir que “amb la col·laboració de tots i amb altura de mires es pot trobar els punts de necessària convergència en la recerca dels objectius més urgents i convenients per al país”.

Estat social i solidaritat
El copríncep també va fer referència al primer article de la Carta Magna per recordar el caràcter “social” de l’Estat andorrà i va exigir un “compromís solidari” amb els ciutadans més afectats per la crisi econòmica. En aquest sentit, Vives va apuntar la necessitat de “lluitar contra la pobresa i redistribuir amb justícia els beneficis” i va opinar: “Ens hauríem de proposar impulsar un nou dinamisme empresarial i laboral que ens comprometés tots, a favor d’un treball just i repartit.”
El bisbe va agrair també el treball fet per les institucions de caritat i de solidaritat d’Andorra i va aplaudir la “sensibilitat” expressada pels comuns, el Govern i el Consell General en aquest àmbit.

Pau i conflicte
Una extensa representació d’aquests tres estaments públics, juntament amb representants del poder judicial, d’entitats econòmiques com la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Cambra de Comerç i d’agents socials com el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), es van desplaçar ahir a la Seu d’Urgell per escoltar Vives, que va començar l’al·locució referint-se a Betlem com la “ciutat símbol de la pau” i va lamentar que, com a conseqüència del conflicte que s’hi viu, actualment “no representa una pau assolida i estable, sinó una pau buscada i esperada amb ànsies”.

El bisbe martí i els dos valires
El copríncep va tenir també paraules de record per “qui durant 32 anys va ser bisbe i copríncep de tots els andorrans, Joan Martí Alanis”, i es va adreçar a les famílies de les víctimes del pont dels Dos Valires amb un missatge de solidaritat i de suport. “Aquests dies tots vam ser portuguesos, i en aquestes festes ho serem igualment”, va afirmar el bisbe d’Urgell, que es va referir al treball per “fer d’Andorra una pàtria comuna, un poble pròsper, just i pacífic”.

Els grups destaquen el missatge de solidaritat i palesen la falta d’unitat
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i els representants dels tres grups parlamentaris van coincidir ahir a destacar la crida a la solidaritat del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i van evidenciar, un cop més, la manca d’unitat política que hi ha quan falta menys d’una setmana per al debat a la totalitat dels comptes del 2010.
Pel que fa a la superació de l’actual situació econòmica, el conseller general socialdemòcrata Francesc Rodríguez va admetre que “si hi ha unitat sempre és més fàcil”, i va afegir: “Vull creure que hi haurà prou unitat per poder fer front a la crisi.” Així mateix, Rodríguez va destacar “la paraula discerniment, perquè és la que ens pot portar a solucionar aquestes qüestions”.
El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va reiterar l’aposta per un “pressupost de solucions” i va confirmar que “no hi ha prevista cap reunió [amb el PS] abans del 29 de desembre”, mentre que Bartumeu va apuntar que els grups hauran de fer les seves aportacions mitjançant les esmenes parcials “com s’ha fet a l’Estat espanyol”, després de constatar que “el dia 29 hi haurà el debat de les esmenes a la totalitat, que no poden prosperar”. Finalment, el president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va reiterar que la unitat “la fa qui la pot fer” i que ja han ofert un pacte d’Estat.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte