Diari digital d'Andorra Bondia
Vives saluda els ciutadans que es van congregar ahir al santuari de Meritxell.
Vives saluda els ciutadans que es van congregar ahir al santuari de Meritxell.
Vives saluda els presidents dels grups parlamentaris al santuari de Meritxell.
Vives saluda els presidents dels grups parlamentaris al santuari de Meritxell.

Vives apel·la a treballar contra la discriminació de certs grups socials


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’equilibri de la pau és fràgil i es podria posar en perill si es despertés l’odi racial, la segregació dels malalts o els vells, l’exclusió dels pobres i l’ús de la violència i és per aquest motiu que el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va demanar als estats que s’assegurin d’aturar “les causes de l’exasperació o la impaciència dels grups socials que poden sentir-se discriminats o desafavorits”. Als ciutadans els va requerir que escullin les propostes polítiques que s’inspiren en la raó i els valors morals. Així ho va dir en l’homilia que va oferir en motiu del Dia de Meritxell, en la qual va fer esment de l’inici de la Segona Guerra Mundial, ara fa 80 anys. 
Per Vives, cal recordar aquell conflicte bèl·lic per evitar que es tornin a produir les causes que van desencadenar-lo, sobretot tenint en compte que ara hi ha veus que alerten que hi ha situacions que evoquen aquella època. Davant d’això va demanar superar els prejudicis i combatre totes les formes de racisme i discriminació. Al mateix temps va destacar que “la bona política està al servei de la pau; respecta i promou els drets humans” i va assenyalar que cada cita electoral és una oportunitat “per tornar a la font i als punts de referència que inspiren la justícia i el dret, la pau i la participació democràtica”. Vives també va exposar la necessitat de transmetre a les generacions més joves una cultura inspirada en la solidaritat i l’estimació dels altres. Així mateix, va fer referència a la propera visita del copríncep francès, Emmanuel Macron. Pel copríncep episcopal, aquest desplaçament “ajudarà a estrènyer els llaços d’efecte i de consideració” per Macron. A més va celebrar que ja són 741 anys ininterromputs de funcionament de Coprincipat, un sistema “que volem defensar, mantenir i responsablement omplir de sentit per al present i per al futur”.

Reaccions

El cap de Govern, Xavier Espot, va destacar l’aspecte inclusiu i els valors transversals recollits en el discurs de Vives. Segons va assenyalar, el Govern està “en plena sintonia” amb les recomanacions del copríncep. També el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va destacar el caire “humanista” de les paraules de Vives i la necessitat que Andorra sigui solidària en un moment en què hi ha persones que es troben en situacions de necessitat, aspectes que va subscriure. 
En canvi, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va indicar que el discurs es va centrar en qüestions internacionals, sense “entrar tant en temes de política nacional com havia fet altres vegades”, una aposta que troba encertada. “Ha estat un discurs de bones intencions i de bons valors”, va dir.
De la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va assenyalar que les paraules de Vives posen les bases del que ha de ser l’acció política dins del marc de la Declaració Universal dels Drets Humans, avançant cap a la pau i evitant conflictes bèl·lics com els ocorreguts fa 80 anys. Costa considera que es tracta d’unes indicacions “molt assenyades”.
El president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi d’Areny-Plandolit, va subratllar la “vessant més humana” de l’homilia. Així va afirmar que la responsabilitat dels representants polítics és “aportar solucions a les persones que ho estan passant malament” al mateix temps que va destacar que el benestar dels ciutadans ha d’estar per sobre dels enfrontaments polítics.
Joan-Enric Vives va presidir la missa al santuari de Meritxell, on va poder saludar les persones que s’hi havien traslladat. Com és costum, la festa va portar una gran afluència de ciutadans, que van poder gaudir d’una ballada de sardanes i coca i moscatell. 

Aposta per mantenir CC com a aglutinadora de diferents sensibilitats de centre

El dia de Meritxell suposa el tret de sortida al nou curs polític, que aquest any té una cita important: les eleccions comunals del desembre. A la Massana, on Ciutadans Compromesos (CC) ha governat durant els darrers dos mandats, la voluntat és mantenir la fórmula. Carles Naudi, president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, va destacar que fins avui s’ha demostrat que CC és uns força transversal de centre, que aglutina moltes sensibilitats i que ha sabut donar solucions als problemes de la gent. “Crec que aquesta força és suficientment representativa perquè tothom s’hi pugui sentir còmode” i va afegir que “estem còmodes amb Terceravia dins de CC i amb totes les altres forces que s’hi vulguin sentir presents”. Així va dir que no tenen la intenció de tenir cap altra sigla que no sigui CC. També va parlar del candidat i va insinuar que Olga Molné, actual cònsol menor, rebria el suport de la formació tot i que va deixar clar que avui no hi ha cap nom damunt de la taula.
També Carles Enseñat, president del grup parlamentari demòcrata, va reiterar que cada comitè territorial de DA té la llibertat de pactar o no “amb qui cregui oportú”. En concret va dir ser coneixedor que a Andorra la Vella “està molt avançada una coalició”. Així va afirmar que Conxita Marsol, cònsol major de la capital, “ha mostrat interès per fer un pacte gran, no sé si amb liberals o amb qui”. Ensenyat no va voler parlar de cap altra parròquia.
De la seva banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va explicar que els comitès parroquials del PS estan treballant per ser presents a les set parròquies. López va acceptar que això pot ser més difícil en alguna parròquia. Per aquest motiu va dir que “sigui directament o formant part d’una plataforma parroquial ens agradaria tenir gent del PS com a candidats a les set parròquies”.
A l’últim, Ferran Costa, president del grup parlamentari liberal, es va limitar a declarar que com sempre han mantingut, és potestat dels comitès parroquials decidir com s’han de presentar a les properes eleccions, si hi ha d’haver coalicions o no i el seu programa.

vives
apel·la
treballar
discriminació
grups
socials
certs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte