Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença d'Eric Jover i Joan Martínez Benazet d'aquest migdia.
Un moment de la compareixença d'Eric Jover i Joan Martínez Benazet d'aquest migdia.

Vuit positius més eleven a catorze els casos de coronavirus


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Els últims resultats de les analítiques dels 27 pacients pendents de diagnosticar han confirmat vuit nous casos de coronavirus que eleven així el nombre de positius per la Covid-19 al país a catorze. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença en la compareixença amb el titular de Finances i portaveu de l'executiu, Eric Jover, d'aquest migdia per fer el punt de la situació de l'epidèmia del Covid-19 al país, en què ha precisat que dels catorze pacients diagnosticats, quatre es troben ingressats a l'hospital i deu segueixen tractament a casa seva.

Martínez Benazet ha explicat que els vuit nous casos confirmats, que se sumen al de la senyora de 87 anys que segueix a l’hospital, als del fill i filla d'aquesta i als del turista de Madrid i d'una infermera dels SAAS, corresponen al marit de la filla de la dona diagnosticada, a tres professors de l'escola andorrana de Batxillerat, a tres professionals més del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària i al pacient de 55 anys amb una patologia respiratòria crònica i que es troba ingressat a la unitat de cures intensives per una pneumònia greu. Precisament és aquest darrer cas el que més preocupa, ja que l'home "està estable però greu", com ha indicat el titular de Salut.

Així mateix, el ministre, que ha insistit en la necessitat d'extremar les mesures preventives i de fer cas a les recomanacions, ha explicat que arran d'aquest nous casos confirmat el nombre de contactes de risc identificats supera ja els 400, i s'ha mostrat convençut que anirà creixent. I és que Salut està pendent encara de rebre la informació corresponent al cas positiu detectat a Portugal d'una persona procedent del Principat. De moment però, els casos positius detectats al país serien quinze ja que als catorze anunciats, entre els que s'inclou també el del turista espanyol que va patir un infart a pistes i que se li va diagnosticar la Covid-19 en un centre hospitalari a Barcelona, cal afegir el del jove de 20 anys que ja va ser donat d'alta en superar la malaltia

El fet que entre els afectats hi hagi quatre professionals sanitaris així com també els que es troben aïllats a domicili, ha fet que des del ministeri es mobilitzés personal. En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha recordar que alguns dels confinats a casa porten ja deu dies i acabaran aviat, ha explicat que hi ha vuit infermeres de les estacions d’esquí i un metge que ja estan a disposició i ha avançat que si cal s'activarà personal que ja està jubilat. A més, el ministre, que ja va avançar també que es comptaria amb estudiants de tercer curs d'Infermeria de l'UdA, ha recordat que també s’ha contactat amb els metges de primària perquè atenguin només els casos més urgents i que la resta siguin atesos de manera domiciliària. Per aquest motiu, ha incidit en la necessitat que cal protegir “molt bé” aquest personal sanitari i ha explicat que aquesta mateixa setmana arribaran mascaretes de la Xina que haurien de “ser suficients” per a tot el personal.

Per la seva part, el ministre portaveu ha valorat el compliment del decret de tancament i ha avançat que la policia i Inspecció de Comerç han aixecat acta de fins a nou incompliments per tal d'iniciar el corresponent expedient sancionador. També en l'àmbit comercial, el ministre ha insistit en que el pas de les mercaderies per la frontera està garantit de manera que l'abastiment dels diferents productes de primera necessitat està assegurat. En aquest sentit, i després de constatar que algunes famílies van en grup als centres comercials, va fer una crida a evitar aquestes situacions ja que del que es tracta és que hi hagi la menor afluència possible en aquests espais.

D'altra banda, Jover ha explicat que que tant Andorra Telecom com les companyies de distribució elèctrica han arribat a un acord per a l’ajornament fins a un màxim de sis mesos en el pagament de les factures i ha remarcat que aquesta és una de les mesures que es poden sumar a les ajudes que s’estan abordant amb els empresaris i que formaran part, a més, d’una llei òmnibus que es tramitarà d’urgència.

Finalment, el ministre s'ha referit a les paraules de la cònsol d'Escaldes-Engordany i al tuit publicat diumenge en nom del Comú en què es feia referència a la continuitat de l'activitat del sector de la construcció i es demanava que s'aturés. Jover, que ha reiterat que el que s’ha intentat amb les mesures preses és que hi hagi el menor impacte per a l’activitat econòmica i que el que s’ha limitat són aquelles activitats que poden suposar una aglomeració de persones, ha assegurat que és “trist” que es facin “polítiques partidistes” en un moment com l’actual , i ha recordat que "les decisions preses són en base a dades i recomanacions tècniques".

 

Vuit
positius
més
eleven
catorze
casos
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Ens demanaen extremar les precaucions des de govern, pero hi un clar desabastiment de mascaretes adequades, gels desinfectants i guans de latex o similars. Crec q Govern hauria de regular li facilitar l'aprovionament d'aquests elements bàsics per a la població.
Som molts més!!!! pero no fan les proves si no es tenen els simptomes afegit a 38 de febre. Per tant di tenim el covid 19 no ho sabrem, pero ho podem intuir Segurament la majoria de nosaltres ja ho estem passant amb uns simptomes mínims. Hem de pensar en aquelles persones que son mes febles i que no passaran la malaltia de la mateixa manera i necessiten més atenció. Hem de fer cas a la patada i es podra controlar millor. Paciencia, aquesta situació acabarà en algun moment, depen de tots nosaltrres

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte