Diari digital d'Andorra Bondia

Xavier Espot s'adreça a les Nacions Unides en la Cimera del Mil·lenni


Escrit per: 
Agències / Foto: SFGA

El ministre d'Afers EXteriors i Relacons Institucionals, Xavier Espot, s'ha adreçat aquest dimecres al plenari de les Nacions Unides. Prèviament, Espot ha mantigut contactes amb el ministre d'Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, i també amb el seu homòleg austríac Kevin Ruud.

Xavier Espot es troba a Nova York on ha participat en la Cimera sobre els objectius de Desenvolupament del Mil·leni. El ministre ha recordat durant la seva intervenció la implicació d'Andorra per complir els objectius fixats fa deu anys, tot i reconèixer que a nivell global encara queda molta feina per fer. Espot ha explicat que un 23% dels recursos financers del Ministeri d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals es destina a la cooperació al Desenvolupament. D'altra banda, ha fet una crida perquè s’inverteixi la tendència actual i s’aconsegueixi que 'tots els Estats puguin executar les seves polítiques de desenvolupament adaptades a les seves necessitats'. En aquest sentit, Espot ha destacat que el rol de les Nacions Unides serà primordial per donar suport als països que ho sol·licitin.
En la seva intervenció, Xavier Espot s’ha referit a la fam al món, qualificant la situació de crítica amb mil milions de persones que la pateixen. En referència a l’educació, el ministre ha destacat els avenços aconseguits durant la darrera
dècada amb la disminució de 33 milions d’infants no escolaritzats a les regions d’Àfrica i d’Àsia. Tot i així ha recordat que al món encara hi ha 72 milions d’infants que no van a l’escola. Pel que fa a la igualtat de gènere, Espot ha celebrat la decisió de les Nacions Unides de crear una entitat que permeti millorar la participació de les dones en els àmbits polític i econòmic. En referència a la salut, el ministre ha destacat la reducció de la mortalitat infantil, encara que ha assenyalat que hi ha molts esforços a fer per revertir les tendències dels afectats per l’epidèmia del VIH/SIDA i per la manca d’aigua potable.
Durant la seva estada a les Nacions Unides, el ministre Espot va mantenir aquest dimecres diverses reunions bilaterals. Primer amb l’exprimer ministre i actual ministre d’Afers Exteriors d’Austràlia, Kevin Rudd, amb qui va parlar de la propera signatura d’un acord en matèria d’intercanvi d’informació fiscal (TIEA), d’un acord pels estudiants andorrans per poder treballar a Austràlia i de la voluntat de promoure àmbits d’interès comú com el turisme i el comerç.
El ministre Espot també va mantenir una reunió amb el seu homòleg espanyol, Miguel Angel Moratinos. En el transcurs de la trobada es va parlar dels temes bilaterals en curs i de qüestions de política internacional com el reconeixement de Kosovo, de la demanda de suport d’Espanya per a que Guinea Equatorial sigui un Estat associat a les Cimeres Iberoamericanes i de la visita del ministre Moratinos a Andorra durant la propera tardor.
El ministre Xavier Espot, en el marc de la seva presència a l’ONU, també té previst reunir-se amb el ministre d’Afers Exteriors alemany, Guido Westerwelle, amb qui tractarà la propera signatura d’un acord en matèria d’intercanvi d’informació fiscal. Divendres el ministre es reunirà amb els seus homòlegs de Bèlgica, Steven Vanackere, actual president del Consell de la UE, i d’Hongria, Janos Martoniy, que ostentarà la Presidència de la UE a partir de l’1 de gener  del 2011, per demanar el seu suport en les actuals negociacions d’un acord d’associació adhoc amb la UE.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte