Diari digital d'Andorra Bondia
Jover i Gallardo durant la compareixença d’ahir a la tarda.
Jover i Gallardo durant la compareixença d’ahir a la tarda.

Xifra rècord al Servei d’Ocupació, amb 1.251 inscrits el mes d’abril


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA

El Servei d’Ocupació va registrar el mes d’abril passat “la xifra més alta d’inscrits”, amb 1.251 persones registrades. Així ho va anunciar el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. I és que si es compara amb el mateix mes de l’any passat, n’hi va haver 454, la xifra quasi s’ha triplicat. I, sense anar més lluny, segons les dades del mes de març, quan hi va haver 644 inscrits, el nombre s’ha duplicat. Segons Gallardo, des del 2013 no hi havia hagut una xifra que havia rondat els 1.200 inscrits.

D’aquests 1.251 demandants de feina, 813 s’hi van inscriure entre el mes de març i d’abril. D’aquests, 305 van ser acomiadats (37,52%), 19 van perdre la feina pel cessament de la seva empresa (2,34%), 45 van acabar el seu contracte laboral de manera voluntària (5,54%) i a 444 (56,41%) treballadors els va finalitzar el contracte durant aquest període. Gallardo també va apuntar que dels 444 treballadors als quals els ha finalitzat el contracte durant la crisi sanitària, 89 eren treballadors temporers. Els 355 inscrits en recerca de feina restant són treballadors temporers residents, que davant la perspectiva de no poder accedir a una altra feina durant les pròximes setmanes s’han inscrit al Servei d’Ocupació. A dia d’avui, un total de 290 persones perceben un ajut per desocupació, 228 de les quals s’han acollit a aquesta prestació amb les mesures de flexibilització aprovades en els paquets de mesures econòmiques i socials per pal·liar la situació d’emergència per la Covid-19. Pel que fa al registre per a les persones acomiadades com a conseqüència de la crisi sanitària, Gallardo va informar que se n’havien inscrit 928. 

Gallardo va assenyalar que ara per ara és difícil saber com evolucionarà el mercat de treball, tot i que espera que amb la progressiva obertura de noves activitats hi hagi cada vegada més treballadors que tornin a reincorporar-se a la feina. En la mateixa línia es va manifestar el ministre portaveu, Eric Jover, que va declarar que aquest augment del nombre de persones aturades s’ha produït a causa d’una crisi provocada pel model econòmic del país i que a mesura que es vagin reobrint els diferents sectors i que es reactivi el turisme, “aquesta xifra s’haurà de veure reduïda”.  

Balanç del crèdits tous
La compareixença d’ahir va servir també per fer balanç del primer programa de crèdits tous que el Govern va donar per tancat ahir mateix. Així ho va anunciar Eric Jover. En aquest sentit va informar que l’executiu ha aprovat 1.480 de les 1.502 sol·licituds presentades. Així doncs, s’han acabat concedint un 89% de les peticions que afecten 993 empreses i 577 autònoms i suposen uns avals que fins al moment ronden els més de 125 milions d’euros, dels 130 inicialment previstos. 

Segons Jover, el 97% dels avals són de despeses de funcionament, i el 3% restant, de despeses de refinançament de les quotes creditícies de les empreses. Tant Gallardo com Jover van insistir que aquests crèdits han revertit en prop del 50% dels treballadors afectats: un total de  14.909, la meitat dels assalariats i autònoms dels sectors que han pogut tancar durant la crisi. 

Quant a la tipologia d’activitat, Jover va indicar que el comerç, l’hostaleria i la construcció són els sectors que més demandes han presentat, en especial el primer, amb més d’un 52% del total dels diners concedits. A més, el 79% de les societats que s’han beneficiat del programa d’avals tenen menys de 10 treballadors. Això respon, segons Gallardo, que “un dels objectius dels crèdits tous era ajudar en especial al teixit més petit del país”.

El segon programa, aviat
El ministre Jover va assegurar que ben aviat el Govern aprovarà el segon programa de crèdits tous a tipus 0 i avalats pel Govern amb una aportació de 100 milions d’euros. A més de la línia destinada al refinançament de quotes creditícies, se n’afegirà una per dotar de liquiditat les empreses i negocis per fer front al pagament de la part patronal de les suspensions temporals de contractes de treball (STCT) i reduccions de jornada laboral (RJL), i una altra per finançar possibles inversions per adequar els establiments per a l’atenció al públic adaptant-se als requeriments sanitaris derivats de la situació d’emergència sanitària. Gallardo va detallar que les empreses que s’han acollit al primer programa de crèdits tous poden tornar a sol·licitar un altre aval.  

Aprovats els ajuts als propietaris de locals comercials i habitatges de lloguer
El ministre portaveu, Eric Jover, va explicar ahir la proposta del titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, el Reglament que regula l’ajut econòmic ocasional destinat als propietaris de locals comercials o habitatges que hagin vist reduïts els seus ingressos de manera substancial amb motiu de les mesures excepcionals per la Covid-19. El text desenvolupa el compromís contret en la llei de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 que encomanava desenvolupar via reglament aquesta mesura. 
Així, atès que les lleis de mesures urgents aprovades els darrers mesos estipulen tant reduccions en els contractes d’arrendament de locals per a negoci com per als habitatges de lloguer en segons quins supòsits, s’estableixen també ajuts per als propietaris que vegin minvats els seus ingressos en aplicar les rebaixes esmentades.

D’aquesta manera, el reglament aprovat ahir regula els requisits per accedir-hi, el procediment de sol·licitud i la quantia i durada de l’ajut. En aquest sentit, el text estipula que per poder beneficiar-se’n fa falta que siguin propietaris de locals comercials o habitatges de lloguers; que aquests hagin estat objecte de la reducció de la renda; que els seus ingressos individuals no superin els 24.000 euros anuals o 40.000 en cas de la unitat familiar; que no se superi el barem de valoració patrimonial en 10 vegades el llindar econòmic de cohesió social personal (LECS) en béns immobles i 6,5 vegades en el cas dels actius financers i béns mobles. Pel que fa a la quantia de l’ajut, aquesta haurà de ser la necessària per garantir el LECS al propietari o unitat familiar. És a dir, serà la xifra resultant de la diferència entre els ingressos realment obtinguts i el LECS que li correspondria mensualment. Les ajudes s’apliquen des del 14 de març, i mentre estigui en vigor la reducció dels lloguers. Per demanar l’ajut, cal presentar de manera telemàtica la documentació sol·licitada al Servei de Tràmits.

El permís per a temporers, allargat fins al 31 de maig
El Govern ha tornat a allargar les autoritzacions d’immigració temporals de la passada campanya d’hivern de totes aquelles persones que romanen a Andorra perquè els seus països no han permès el retorn dels nacionals o bé per les dificultats de mobilitat a causa de la pandèmia de la Covid-19. Així ho va anunciar el ministre portaveu, Eric Jover, que va assenyalar que aquest cop s’ha aprovat prorrogar aquesta tipologia d’autoritzacions fins al 31 de maig. També va explicar que el ministeri d’Afers Exteriors segueix en contacte i en coordinació constant amb la xarxa diplomàtica dels països d’origen dels temporers per agilitzar la seva repatriació. De fet, ahir mateix va sortir un nou vol des de Barcelona  a Buenos Aires amb 75 temporers argentins que fins ara es trobaven a Andorra.

D’altra banda, l’executiu també va aprovar ahir el reglament de la quota d’autoritzacions d’immigració de residència sense treball, que estableix que es poden lliurar fins a 600 permisos d’aquesta tipologia. Fa tres anys que no s’havien autoritzat aquest tipus  d’autoritzacions. 

record
Servei d’Ocupació
inscrits
abril

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte