Diari digital d'Andorra Bondia

Zapatero garanteix el suport per a l’encaix d’Andorra a la Unió Europea


Escrit per: 
Redacció


El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va mantenir ahir la primera trobada oficial amb el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Durant la reunió, que va tenir lloc a Madrid, el president espanyol va garantir el suport i la cooperació d’Espanya, aprofitant la presidència espanyola de la Unió Europea, a l’hora de buscar el nou encaix d’Andorra a Europa.

Cal tenir en compte, en aquest sentit, que la reunió dels dos mandataris coincideix precisament amb l’acabada d’estrenar presidència espanyola de la Unió Europea. Així, el cap de Govern va exposar al president de l’executiu espanyol la voluntat andorrana, “compartida pel conjunt de les forces polítiques”, de buscar la fórmula que permeti al país formar part del mercat interior i trobar un encaix per als patits estats d’Europa, tenint en compte el nou Tractat de Lisboa.
Altres qüestions abordades en la trobada van ser el compromís de signar un conveni per evitar la doble imposició, un cop Andorra aprovi el seu nou marc fiscal, i els drets socials dels treballadors al Principat. Sobre aquesta darrera qüestió, les dues parts van tractar de la necessitat d’avançar en l’assoliment dels estàndards internacionals en la matèria. Un altre dels temes que es va posar sobre la taula va ser la cooperació transfronterera entre Espanya, França i Andorra.
En acabar la trobada, Bartumeu va convidar Zapatero a visitar Andorra, qui va acceptar la invitació manifestant que vindrà al país quan s’acabi la presidència espanyola de la Unió Europea.
El cap de Govern i el president espanyol ja havien mantingut un primer contacte a la Cimera iberoamericana de caps d’Estat i Govern que es va celebrar a Estoril (Portugal) a principis de desembre, però la d’ahir va ser la primera trobada oficial entre tots dos. La reunió va tenir una durada aproximada de 45 minuts i es va desenvolupar a La Moncloa.

Conveni fiscal
D’altra banda, cal assenyalar que el cap de Govern aprofitarà el desplaçament fet a Madrid per signar l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb Espanya. L’encarregada d’estampar la signatura per la part espanyola serà la vicepresidenta segona del Govern, Elena Salgado. Aquest serà el tercer conveni d’intercanvi d’informació considerat de “qualitat” segons l’OCDE, després que Andorra ja tingui aquest acord signat amb França i Portugal.
Bartumeu ja va anunciar la rúbrica d’un acord d’intercanvi d’informació fiscal amb Espanya el 19 de novembre, en la Cimera sobre el futur d’Europa celebrada a Andorra la Vella. Posteriorment, en l’últim consell de ministres espanyol abans de Nadal, el 23 de desembre passat, el Govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar la signatura d’aquest acord per “millorar i agilitar les disposicions i condicions que regeixen l’intercanvi d’informació en matèria fiscal”, i com a “pas previ a l’eventual negociació, una vegada el marc fiscal andorrà estigui plenament definit, d’un conveni bilateral per evitar la doble imposició”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte