La connexió esquiable entre Pal i Arinsal serà una realitat l’any que ve
La connexió esquiable entre Pal i Arinsal per la zona de Setúria serà una realitat la temporada 2023-2024. Si més no amb aquest objectiu es treballa des d’EMAP, segons van posar en relleu la cònsol major de la Massana, Olga Molné, i el director general de la societat, Josep Marticella, en la reunió de poble celebrada al teatre de Les Fontetes, on es va exposar l’evolució de l’estació després de la integració d’EMAP i Ensisa a la nova societat SETAP 365.
La connexió es faria per fases i en una etapa inicial seria a través d’unes “pistes i un petit teleesquí de retorn”, segons va avançar Marticella, que va deixar clar que el projecte tirarà endavant si enguany, que es preveu una molt bona temporada, “tot acaba de funcionar com hauria de funcionar”, ja que aleshores es disposaria de “la capacitat econòmica financera per poder fer front a aquesta connexió esquiable”.
Marticella, que va remarcar que a aquestes alçades ja s’han venut un 60% de forfets de temporada quan l’any passat per les mateixes dates s’estava al 40%, va detallar que s’està treballant a nivell tècnic i des de quatre vessants com són els ginys mecànics, les pistes, la neu de cultiu, i la prevenció d’allaus, en el projecte de connexió, i va precisar que la unió esquiable inicial es faria “a través de pistes vermelles i negres”, ja que requeririen “poca modificació del terreny”.
Més enllà de la connexió esquiable entre Pal i Arinsal, Molné va exposar les línies estratègiques de cara a la temporada vinent, per a la qual s’han invertit 2,5 milions d’euros en la millora d’equipaments. En aquest sentit, i sense concretar excessivament perquè la setmana vinent hi haurà la presentació oficial de la temporada, Molné va avançar que l’estratègia passa per “millorar tota la restauració de la part d’Arinsal i d’una forma general millorar tot el que és l’experiència a Pal i Arinsal des del punt de vista del turista per tal que quan vingui a la nostra estació tingui una molt bona experiència i s’emporti un bon record del que és un dia d’esquí a Pal i Arinsal”.
De fet, com va concretar posteriorment Marticella, aquest desembre obriran tres nous punts de restauració a Arinsal i de cara a la següent temporada es preveu l’obertura d’un quart espai, de “més qualitat”.
Per la seva part, el director general de SETAP 365 i d’Ensisa, David Hidalgo, va ser l’encarregat d’explicar com ha quedat i com s’organitza la societat després de la integració d’EMAP i Ensisa. En aquest sentit, Hidalgo va deixar clar que tant l’estació massanenca com Soldeu-el Tarter són responsables de les operacions, activitats i competicions dels seus dominis si bé, sota la planificació estratègica, els plans d’inversió i el finançament de SETAP 365. En una línia similar, Hidalgo, que va fer un breu repàs també al pla d’optimització energètica dels camps de neu, va destacar que Grandvalira Resorts és la marca paraigua que aglutina el món de la neu i que sota aquesta hi ha Grandvalira, Pal Arinsal i Ordino Arcalís, que mantenen els seus trets diferencials.
Finalment, la cònsol menor, Eva Sansa, va explicar els beneficis de la integració per a la parròquia, i va destacar que el fet que des del Comú no s’hagi d’aportar diners cap a l’estació comporta que la corporació pugui tirar endavant altres inversions.
Així mateix, Sansa va recordar que la corporació recuperarà, a partir del 2031, el cànon de 4,48% dels forfets, fet que generarà més ingressos. La cònsol menor també va destacar que les bones perspectives del futur del camp de neu han estat ben acollides pel sector privat, i va revelar que dos establiments hotelers tancats d’Arinsal reobriran aquesta temporada i que també està prevista l’obertura d’un hostel, pendent del permís administratiu.