Dt., 05/10/2021 - 21:18
La Seu ja fa olor de fira
Escrit per:
A. D. / Foto: Viurealspirineus
És “l’esdeveniment més important a la ciutat”, assegura l’alcalde Francesc Viaplana sobre la Fira de Sant Ermengol. Es refereix als set milions d’euros que va deixar a la Seu d’Urgell en un any encara normal, el 2018, amb les prop de 45.000 persones que s’hi van atansar. “Ja sabem que enguany no veurem aquesta afluència”, però igualment es comença a flairar ja –ni que sigui l’expectativa–aquell “ambient de fira al carrer”: se celebrarà del divendres 15 (a la tarda) al diumenge 17, incloent-hi la 27a edició de la fira de formatges artesans.
La pandèmia, però, encara és vigent, així que tot i que el nombre de parades és elevat (177) els visitants trobaran el recorregut modificat i alguns impediments encara imposats pel virus, com ara la impossibilitat de tastar in situ els formatges abans de comprar-ne. No hi haurà tiquet degustació ni aquells atraients platets d’on anar picant però tampoc no seria fàcil: la mascareta serà condició sine qua non. Com el gel de mans i els agents que vigilaran possibles aglomeracions i s’encarregaran de dispersar els excessos de gent.
Les parades de formatges (38 productors, a més de la parada del formatge convidat que enguany és la Formatgeria Serra de Llodrà, de Manacor (Mallorca) estaran disposades al llarg del Camí Ral, mentre que els automòbils i les food trucks romandran al pàrquing Doctor Peiró, com sempre. La resta dels paradistes s’han hagut de redistribuir: no era factible situar-los als carrers de l’eixample, massa complicat per les mesures sanitàries, ha explicat el vicealcalde, Jordi Fàbrega. El passeig Joan Brudieu seguirà desplegant les parades d’artesans i la resta (alimentació, roba, etcètera) ocuparan el carrer Major, la plaça dels Oms i el carrer Fra Andreu Capella. De pàrquings s’habilitaran les mateixes places que en edicions anteriors, tot i que, ha estimat Viaplana, segurament en aquesta ocasió en sobraran.
“Risc zero”
Els protocols sanitaris, segons el que digui el Procicat, podrien variar, “i potser tindrem mesures més laxes o reforçades, però ara mateix a la Seu estem en risc zero”, ha recordat Fàbrega.
Les mesures han obligat l’organització a limitar a tres les activitats que es faran a la pista esportiva polivalent: l’Aula de Tast, on es faran les sessions dirigides per formatgers, afinadors, mestres cervesers, sommeliers, cuiners i experts; la presentació de la nova Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans i la jornada tècnica per a professionals, que es desenvoluparà divendres, en aquesta ocasió centrada a analitzar l’impacte ambiental que suposa posar un producte agroalimentari al mercat, ha detallat la tinent d’alcalde de Desenvolupament Local, Mireia Font. També a cobert es faran els nou tastos guiats: el tiquet es pot comprar ja en línia (www.firasantermengol.cat [1]), tot i que hi haurà un grapat de reservats per si algú els vol adquirir presencialment. I dissabte, el tradicional concurs de formatges pirinencs, amb 150 varietats en competició. Enguany, amb apartat infantil com a novetat: els membres del jurat seran infants de cinquè i sisè de primària que han rebut una formació prèvia, a càrrec de la Fundació Alícia.
El programa, que no queda aquí, inclou taules rodones (el projecte de centre de recerca passarà per elles) i un tast d’art del col·lectiu L’Aparador.
Comentaris: 0