Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, abans de la compareixença posterior al consell de ministres.
El titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, abans de la compareixença posterior al consell de ministres.

104 nous aturats al gener eleven a 1.264 el nombre de desocupats


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

A 31 de gener passat hi havia fins a 1.264 persones inscrites al Servei d’Ocupació en recerca d’un lloc de treball, un 9% més respecte als 1.160 inscrits que es registraven a final de desembre, segons les dades fetes públiques pel ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, que ha assegurat que malgrat que les xifres queden lluny de les 1.761 del maig o del pic històric de mitjans de juny del 2020, amb 1.873 aturats, “ens generen neguit i preocupació”.

I és que per Jover les dades mostren encara les conseqüències de la davallada de l’activitat econòmica deguda a les restriccions de mobilitat imposades pels països veïns i la manca de visitants que comporten. 

El ministre ha mostrat també la preocupació perquè l’increment del nombre de persones sense feina inscrites al SOA ve acompanyat també per una davallada dels llocs de treball que s’ofereixen des del servei. Així, a finals del mes passat els llocs oferts eren 538, fet que suposa una caiguda del 33,9% respecte a les 814 ofertes de feina que hi havia a finals de desembre.

L’augment d’aturats i la disminució dels llocs oberts ha comportat també un increment important del nombre de persones que rebien la prestació per desocupació involuntària. Així, el mes passat fins a 259 dels aturats es beneficiaven d’aquest ajut quan al desembre eren únicament 121 les persones que rebien la prestació.

Davant d’aquestes dades, i igual com va fer dilluns el titular de Presidència, Economia i Empresa en la reunió del Consell Econòmic i Social (CES), Jover ha defensat la importància per “ajudar a pal·liar la situació” d’iniciatives com el programa de foment de la contractació per donar resposta a la situació generada per la Covid-19 mitjançant el sector públic, que l’any passat va permetre la contractació de fins a 186 persones amb un cost per al Govern d’1,2 milions d’euros, i que el desembre passat l’executiu va aprovar la possibilitat d’allargar aquestes contractacions fins al 30 de juny d’enguany. Precisament, en aquest sentit Jover ha destacat que el consell de ministres va aprovar ahir la pròrroga dels contractes que finalitzen el mes de gener del 2021 i que han sol·licitat la corresponent continuïtat fins al 30 de juny del 2021. Concretament, es tracta de tres persones que estan contractades en diferents departaments de l’Administració, com ara Afers Socials, Educació i Ocupació i Treball.

D’altra banda, el ministre portaveu s'ha referit també a la importància que han tingut a l’hora d’ajudar a mantenir llocs de treball i que moltes persones poguessin preservar bona part dels seus salaris els mecanismes com ara les suspensions temporals dels contractes de treball (STCT) i les reduccions de la jornada laboral (RJL), mesures a les quals el Govern va destinar “gairebé 35 milions d’euros l’any passat i que van ajudar 1.442 empreses i 10.181 treballadors”, com ha recalcat Jover, que ha remarcat també “l’alt percentatge” del global d’assalariats del país que han pogut “adherir-se a aquestes mesures i mantenir salaris”. I en aquesta línia ha insistit que es tracta de mesures que “treuen pressió” al Servei d’Ocupació.

Quant a xifres concretes, el ministre ha explicat que al gener, i per tant d’acord a la llei encara vigent però anterior a la modificació aprovada pel Consell General a finals de gener i que entrarà en vigor en breu, tan bon punt sigui sancionada pels coprínceps, es comptava amb 795 sol·licituds de suspensions temporals dels contractes de treball i de reduccions de les jornades laborals corresponents a 653 empreses, a la vegada que no ha descartat que hi pogués haver un repunt en les sol·licituds coincidint amb l’entrada en vigor de la nova regulació, que serà retroactiva a 1 de febrer.

Més mitjans i ‘mea culpa’

Així mateix, i interpel·lat per les dificultats que estan tenint algunes empreses per gestionar aquestes STCT i RJL i per poder contactar amb el departament de Treball i, de retruc, pel perjudici que suposa per als seus treballadors que a hores d’ara encara no han pogut cobrar la part del salari de la qual es fa càrrec el Govern, Jover ha explicat que precisament s’ha reforçat el departament de Treball amb personal provinent de Finances per ajudar en aquesta gestió.

Amb tot, el ministre, que ha recordat que es tracta d’un mecanisme “nou tant per al Govern com per a les empreses” ja que ara fa un any “no existia”, ha entonat el mea culpa en nom de l’executiu i ha incidit en la necessitat de dedicar-hi més esforços, si bé ha admès que “no sempre és fàcil” davant l’elevat volum de sol·licituds rebudes.

En aquest sentit, Jover ha detallat que de les peticions de suspensions temporals dels contractes de treball i de reduccions de la jornada laboral del gener, 342 s’han resolt favorablement, 250 han tingut una resolució desfavorable mentre que n’hi ha 203 en curs. D’aquestes, en 121 casos s’està en espera que les empreses “completin algunes dades que manquen”, mentre que en 82 les empreses tenen algun tipus de deute amb l’Administració i s’està “mirant com convenir el pagament”. Així mateix, hi ha 20 sol·licituds que s’estan estudiant.

104
nous
aturats
gener
eleven
1.264
nombre
desocupats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte