Diari digital d'Andorra Bondia
128.735 paquets de tabac comissats el 2016, el triple que l’any anterior
128.735 paquets de tabac comissats el 2016, el triple que l’any anterior

128.735 paquets de tabac comissats el 2016, el triple que l’any anterior


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Les dades estadístiques de la Policia demostren que l’any passat es va fer gairebé un 20% més d’intervencions que l’any anterior. En total van ser 9.009, quan el 2015 van ser 7.720. Aquesta xifra significa una mitjana de més de 24 requeriments en què intervenen al dia. Pel que fa als termòmetres que mesuren la seguretat, val a dir que hi ha hagut menys detencions, menys casos de violència domèstica denunciats i més furts amb força i robatoris.  Altres ítems a tenir en compte són la lluita contra el tràfic d’estupefaents, que ha aconseguit uns decomisos més importants de drogues, i pel que fa a l’altre combat, contra el contraban de tabac, ha més que triplicat els paquets confiscats respecte al 2015. Finalment, els accidents de circulació amb danys materials han augmentat i aquells en què hi ha hagut ferits han disminuït, i no hi va haver cap víctima mortal a les carreteres l’any passat. 
Anem per parts. La lluita contra el tràfic de drogues, que és un dels objectius marcats per la direcció de la Policia, ha aconseguit importants quantitats d’estupefaents decomissades, entre els quals destaquen els grams d’haixix i de cocaïna, que han augmentat. “El més important d’aquesta lluita és atacar la destinació en el mercat intern, és a dir on anava dirigida la droga comissada, i sobretot ens preocupa quan va destinada a menors d’edat”, va explicar el director de la Policia, Jordi Moreno. En aquest sentit, des de la Policia destaquen la darrera detenció, d’un resident de 38 anys en el marc de l’operació Ambient. En l’operació es va segrestar 622 grams de marihuana i tres bàscules i es tenen indicis que la droga anava dirigida a un mercat de menors d’edat. 
Pel que fa a l’altra lluita, contra el contraban de tabac, el cos s’ha reforçat amb recursos del grup antifrau, que han incrementat les operacions i han aconseguit un total de 128.735 paquets de tabac comissats, quan el 2015 van ser tan sols poc més de 37.000. 
Des del cos expliquen que les operacions contra la droga solen ser “molt llargues i hermètiques”. En aquestes es poden donar poques detencions, però sempre queden obertes a més detinguts.

Més furts i robatoris
Les xifres també mostren que es va registrar 132 furts amb força i robatoris l’any passat, 46 més que l’any anterior. Tot i això, des de la direcció consideren que aquestes infraccions patrimonials estan estabilitzades. “Molts dels casos són menors, perquè aquí es compten també els trencaments a portes de trasters de pàrquings, per exemple, i moltes són denúncies que es fan per cobrar l’assegurança”, va explicar Moreno. 
Del nombre de furts amb força, el director de la Policia destaca la trentena de robatoris que hi va haver en xalets durant un any i mig. En l’operació es va poder detenir uns albanesos i actualment és un cas judicialitzat. Pel que fa als deu robatoris a establiments d’Escaldes-Engordany i Andorra, des de la Policia han manifestat que la investigació està oberta “i va per bon camí”. De delictes de furt, que comporten detencions perquè la quantitat sostreta és superior a 600 euros, n’hi va haver 112, sis menys que l’any anterior, i els furts per contravenció penal (que és quan la quantitat és inferior a 600 euros) van ser 786, que són 140 menys que el 2015.
En xifres absolutes, les detencions s’han reduït en els darrers tres anys. La policia va detenir l’any passat 551 persones per diferents delictes, quan el 2015 van ser 589 i el 2014 en van ser 633. 

Violència domèstica
Quant a les denúncies per violència domèstica, en els últims tres anys han disminuït gradualment. L’any 2016 es va quantificar 206 denúncies per agressions en aquest àmbit (recordem que el servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere i Domèstica va atendre 159 casos). El 2015 van ser 227 les denúncies cursades i el 2014 van ser 261. La Policia, però, considera que són xifres que s’estabilitzen. 

Cap mort a la carretera
Respecte a la sinistralitat a les carreteres, el 2016 s’han incrementat els accidents amb danys materials, que en total han estat 307, 44 més que l’any anterior. Pel que fa als accidents amb ferits, han baixat a 284, que són 27 menys que el 2015. I finalment, durant el 2016 no hi va haver cap accident amb víctimes mortals. Un altre dels objectius que la Policia s’ha marcat i que vol continuar aconseguint en aquest exercici del 2017. 

policia
intervencions
furts
violencia domestica
morts
carretera
cocaïna
robatoris

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte