Diari digital d'Andorra Bondia
Benazet i Vilarrubla en la roda de premsa d'aquest matí.
Benazet i Vilarrubla en la roda de premsa d'aquest matí.

13 aules tancades i reforç del bus lliure per evitar aglomeracions


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA / JAViladot

La ministra d’Educació Ester Vilarrubla ha explicat que actualment hi ha 21 aules a tot el país que tenen algun alumne aïllat. Amb tot, només 13 estan totalment confinades, en 7 hi ha algun alumne aïllat i una es troba sota vigilància passiva, si bé no s’ha aïllat a ningú. La ministra, que ha reconegut que “el que ens agradaria és poder parlar que no hi ha cap aula aïllada”, ha admès que la situació era “previsible” i que les xifres donades impliquen que hi ha un 2,28% d’aules confinades sobre el total de la població escolar.

D’altra banda i en relació amb les aglomeracions que s’han produït a les parades de bus i dins els vehicles per la confluència d’usuaris adults i d’alumnes, la ministra ha anunciat que a principis de la setmana que ve es reforçarà el servei coincidint amb les hores d’entrada i sortida de l’escola per tal d’evitar que els alumnes es concentrin a les parades. Així, els vehicles de més que passin serviran, sobretot, perquè hi puguin pujar els infants.

Vilarrubla ha explicat que el retorn a l’escola ha estat “positiu”, que “els centres han hagut de fer molts esforços, però ha funcionat molt bé”, si bé també ha admès que s’han detectat “alguns punts febles”. A més de les aglomeracions a les parades de bus, també s’ha detectat acumulació d’alumnes a les entrades i sortides, sobretot en els centres de segona ensenyança i de batxillerat, i és per aquest motiu que en aquests moments hi haurà patrulles de la policia que faran acte de presència i vetllaran pel compliment de les mesures de seguretat per evitar contagis.

Enquesta

Benazet i Vilarrubla no han donat més detalls sobre el cribratge escolar que es va dur a terme abans de començar el curs adduint que encara s’estan acabant de tancar els darrers detalls de les conclusions de l’estudi. Amb tot, han anunciat que els pròxims dies des del Govern s’enviarà una enquesta voluntària a les persones que han participat en el cribratge per tal “d’incrementar el coneixement sobre el virus”. Hi haurà qüestions referents, entre d’altres, als antecedents o a les possibles situacions que hagin pogut portar al contagi. Benazet ha deixat clar que les dades personals són confidencials i només s’utilitzaran per a la recerca epidemiològica.

El ministre de Salut, però, sí que ha reconegut que un cop analitzats els primers resultats hi ha un element que els ha “sorprès”: s’ha detectat una reducció important de la seroprevalença. Així ha explicat que això podria indicar que la immunitat no depèn només de les immunoglobulines i que aquestes es perden aviat al llarg del temps. Un cop feta aqueta observació està previst fer un estudi més ampli entre determinats col·lectius de població que ja van participar als testos massius que es van fer al maig per veure si la situació es repeteix i poder-ne extreure conclusions. De la mateixa manera, l’enquesta també pot ser un complement per analitzar aquesta situació.

Tot i que fins ara no s’havia parlat de casos de reinfecció, avui el titular de Salut ha anunciat que s’han detectat casos d’alumnes que tenien IgG (és a dir, la immunoglobulina més llunyana a la infecció) i que després han tingut una TMA. Per tant, “això voldria dir que aquestes immunoglobulines G no els han protegit suficientment per no tornar-se a infectar”, ha exposat el ministre, que ha apuntat que arreu del món s’està detectant que “gaudir de serologia positiva no garanteix no tornar-te a infectar, sinó que ajuda a què la infecció sigui més lleu”.

El ministre ha detallat que els pocs alumnes que s’han detectat en aquesta situació són casos asimptomàtics, si bé no ha pogut concretar quina situació van tenir en la primera infecció. “Ara s’està analitzant”, ha manifestat.

 

Andorra
coronavirus
covid
escoles
bus lliure
aules
confinades
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic