Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la tècnica del Servei d’Atenció i Mediació prop de la Justícia, Loli Terrón.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la tècnica del Servei d’Atenció i Mediació prop de la Justícia, Loli Terrón.

141 parelles van triar l’any passat la mediació com a via per separar-se


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Un total de 141 parelles van optar l’any passat per separar-se amb la figura del mediador, un servei cada cop més utilitzat. Es tracta de parelles, la majoria casades, d’entre 31 i 45 anys, que tenen fills de 0 a 3 anys. La majoria viuen a Andorra la Vella o Escaldes. En gran part, són de nacionalitat andorrana, seguida de l’espanyola. Amb estudis primaris, els homes, i de formació professional, les dones. Quant a la professió, l’home ve del sector de la construcció o serveis, i la dona de la comptabilitat o administració. En la majoria dels casos (el 51%) és l’home qui marxa del domicili conjugal i en el 44% s’acorda la custòdia compartida. 
El Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de Justícia va fer balanç ahir de l’activitat de l’any passat. En total, van atendre 167 parelles i 339 consultes d’orientació jurídica. El 84%, és a dir, un total de 141 parelles, van iniciar un procés de mediació, i la resta, 26, es van informar i encara no l’han iniciat. Són dades que tant el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, com la tècnica responsable del servei, Loli Terrón, remarquen que demostren un increment evolutiu dels darrers anys.
 Aquest servei suposa un “procés voluntari en què les parts enfrontades recorren a una tercera persona imparcial, el mediador, per dialogar i arribar a un acord satisfactori”, diu, com a definició de la mediació. A l’espera que s’aprovi la llei de mediació, ara per ara, aquest servei, ubicat a la seu de la justícia, només atén qüestions familiars. Sobretot, són parelles amb fills, que opten per la via del mediador per adoptar mesures paternofilials i, a més, acordar dissolucions econòmiques de parella, en el cas dels casats. També hi ha alguns casos de parelles sense fills que volen arribar a un acord sobre l’empresa o béns familiars o una pensió compensatòria. 

Custòdia compartida
En el cas de les mesures paternofilials, cal destacar que en la majoria dels casos, el 44%, s’acorda la custòdia compartida i en el 40% té la guarda i custòdia la mare. Només en un 2% té la guarda i custòdia el pare. Tot i això, Terrón destaca que des del 2016 s’ha notat un increment de casos que arriben a la custòdia compartida, “perquè treballem molt perquè es correponsabilitzin”, va dir la tècnica. També val a dir que la majoria de parelles que acudeixen al servei hi van amb la voluntat d’arribar a un acord. De fet, de les 141 parelles que van optar per la mediació, el 50% va arribar a un acord, el 31% està en procés, el 9% va optar per contractar un advocat, el 4% finalment es va reconciliar i el 6% va abandonar el procés de mediació. 

Orientació jurídica
Des del servei expliquen que tant la mediació com les consultes d’orientació jurídica creixen any rere any. En aquest aspecte cal destacar que de les 339 persones que van ser ateses en orientació jurídica, la majoria, 182 en total, hi van anar per qüestions civils, unes altres 49 per temes administratius, 47 per casos laborals, i 43 per assistència jurídica gratuïta. També hi ha set casos de penals i onze d’execucions. En matèria civil, la majoria, el 28%, hi han acudit per separacions i divorcis, el 22% per mesures paternofilials,  i el 14% per arrendaments, entre d’altres. En matèria administrativa, el 33% són qüestions que tenen a veure amb la CASS, i un 16% per casos relacionats amb la protecció dels consumidors. 
El Servei d’Orientació Familiar s’ofereix dilluns i dimarts, de les nou del matí a la una del migdia, i, quant a l’orientació jurídica, s’ofereix de dimecres a divendres, de les nou a les onze del matí. Ara s’estudia si cal o no augmentar el servei, segons l’anàlisi de la demanda.  
Per commemorar el Dia internacional de la mediació, que es va celebrar el 21 de gener, s’ha organitzat la conferència La mediació com a estratègia de prevenció en la resolució de conflictes, que tindrà lloc avui, a dos quarts de vuit del vespre, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. L’objectiu és reflexionar i fer difusió de la mediació com a eina per resoldre conflictes. 

parelles
mediació
separar-se
141

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte