Diari digital d'Andorra Bondia
La inauguració oficial del Piribus va tenir lloc el 8 d’octubre.
La inauguració oficial del Piribus va tenir lloc el 8 d’octubre.

1.505 participants a l’exposició i les activitats a l’entorn del Piribus


Escrit per: 
M.P.A. / FOTO: SFGA/J.A.V.

L’exposició itinerant del Piribus Viatge al cor dels Pirineus i el conjunt d’activitats organitzades a l’entorn de la mostra van aplegar un total de 1.505 persones de totes les edats. Així ho va explicar la tècnica pedagògica de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) i coordinadora del projecte a Andorra, Montse Brugulat. 

Del 7 al 20 d’octubre de novembre escolars dels centres educatius del país i  alumnes del centre de formació d’adults i del Lycée Comte de Foix que estudien català, dels cursos de la Fundació Crèdit Andorrà i de la Casa Pairal d’Ordino van passar per l’exposició situada al parc infantil de l’avinguda de les Nacions Unides, a Escaldes-Engordany. També ho van fer altres persones que a títol individual o en família s’hi van acostar a les tardes i els caps de setmana. Brugulat n’ha comptabilitzat fins a 1.250 persones. 
A més, el conjunt de les 17 activitats proposades que tenien a veure amb el patrimoni històric, geològic i cultural del país, les sortides, les xerrades i les jornades de micologia van reunir 255 participants. 
Així doncs, fins ara, des que va començar el seu viatge el passat 29 de març a Ripoll, el Piribus ha mobilitzat unes 16.000 persones i fins al setembre de 2020 en continuarà atraient moltes més, va declarar la tècnica pedagògica. 
Brugulat va valorar de manera molt positiva la col·laboració que es va establir entre l’IEA i els alumnes del Batxillerat Professional Socio-Educatiu (BPSE) en les activitats que es realitzaven als  matins per als escolars. Unes propostes que consistien en un scape room a l’interior del Piribus que havia preparat ella mateixa i una gimcana que havien preparat i realitzat aquests alumnes de batxillerat que d’aquesta manera van realitzar les seves pràctiques.    
Igualment, va voler destacar la implicació dels centres d’investigació de l’IEA en la preparació i la realització de les diverses propostes. Així el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma) va participar en la divulgació de les seves investigacions; el Centre d’Estudis Històrics i Polítics de l’Institut d’Estudis Andorrans (CEHiP) hi va col·laborar en la sortida guiada sobre el poble desaparegut del Fener; i el Centre de Recerca Sociològica (CRES) va elaborar el formulari d’inscripció a les diverses activitats.
Brugulat també va explicar que durant quatre mesos s’ha treballat “amb intensitat”, per coordinar les visites escolars,  elaborar els recursos pedagògics al voltant de la mostra, tancar el programa d’activitats paral·leles a l’exposició i gestionar l’arribada de l’exposició. En aquest sentit, va destacar la col·laboració estreta amb el Comú d’Escaldes-Engordany.
L’IEA fa un balanç “molt positiu” del Piribus, “estem contents”. Segons Brugulat, l’exposició “ha agradat molt als visitants”, tant per la part museogràfica com per la quantitat dels continguts que hi havia. També han valorat l’adaptació a les diferents edats i la diversitat del programa d’activitats. 
El Piribus és fruit del projecte transfronterer de valorització del patrimoni pirinenc i de cooperació de la Xarxa Educació Pirineus Vius. Es tracta d’una iniciativa d’educació ambiental i de valoració del patrimoni (natural, cultural, turístic) que, entre el 2019 i el 2020, recorrerà 32 etapes per territoris de Catalunya, Andorra, Aragó, Navarra i França.

 

 

Piribus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte