Diari digital d'Andorra Bondia
16.000 persones són hipertenses i unes 5.000 més poden ser-ho
16.000 persones són hipertenses i unes 5.000 més poden ser-ho

16.000 persones són hipertenses i unes 5.000 més poden ser-ho


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SAAS

La hipertensió arterial és prevalent a Andorra. Es calcula que 16.000 persones són hipertenses al Principat. Segons les estadístiques d’altres països, hi ha un percentatge important de la població que no sap que és hipertensa. Aproximadament es calcula que un 30% de la població, entre 4.000 i 5.000 persones, “no sap que és hipertensa i corre un risc, i molts cops és gent jove”, va destacar José María Garrancho, metge especialista en nefrologia a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Garrancho va remarcar que la hipertensió arterial “no és cap cosa banal, perquè produeix problemes aguts d’hemorràgies cerebrals, ictus isquèmics, infarts o problemes renals que condicionen la vida de les persones. És important que la gent es miri la pressió arterial”. Als centres d’atenció primària i a les farmàcies mateix es pot fer un control de la tensió. 
Segons l’especialista, “Andorra és un laboratori d’hipertensió arterial per l’altitud, ja que sí que hi ha estudis que relacionen la hipertensió amb l’altitud, però en medicina es parla d’altitud a partir de 2.500 metres, segons els estudis que s’han publicat. Hi ha pocs estudis relacionats amb altituds mitjanes”, va dir. Segons els metges, s’ha observat que quan els pacients hipertensos baixen a la platja, a Barcelona o Tarragona, la tensió els baixa i necessiten menys medicació, i inclús en un cap de setmana. A més, Garrancho diu que el cas andorrà és interessant perquè hi ha molta immigració, que s’ha relacionat amb una prevalença més elevada de la hipertensió arterial per l’estrès que pot generar. 

Menys prevalença
En els darrers anys s’ha passat d’una població adulta de 8.000 persones (4.000 dones i 4.000 homes) hipertenses a 7.000 dones i 8.000 homes adults hipertensos. Tot i això, la prevalença  de la hipertensió des del 1975 fins al 2015 ha baixat. Abans el 40% dels homes i el 35% de les dones patien hipertensió i ara és el 27% dels homes i el 20% de les dones. 
Aquestes són les primeres dades de l’afectació de la hipertensió arterial al país. Fins ara no hi havia dades estadístiques epidemiològiques d’aquesta malaltia al Principat. Són dades que també reflecteixen les dels països de l’entorn.
Aquestes dades es van presentar ahir en la primera de les conferències d’un cicle sobre l’actualització en la hipertensió arterial i el risc vascular. Ahir es va parlar del tractament de la hipertensió arterial resistent, de l’evolució de la hipertensió arterial en tot el món en els darrers quaranta anys i de la importància de revertir el dany orgànic produït per la hipertensió arterial, i finalment es va tractar del consum de sal i els objectius. El cicle l’organitzen el SAAS i l’UdA i té lloc els dimecres d’aquest mes. Les properes conferències versaran sobre les noves perspectives del tractament de les dislipèmies, que abordarà l’expert Xavier Pintó, de la hipertensió arterial en nens i joves, de què parlarà Josep Manel Estrada, i de l’update en hipertensió resistent, xerrada a càrrec d’Esteban Poch. 

hipertenses
Salut
SAAS
persones

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte