Diari digital d'Andorra Bondia
19 menors van denunciar ser víctimes de violència a les escoles el 2016
19 menors van denunciar ser víctimes de violència a les escoles el 2016

19 menors van denunciar ser víctimes de violència a les escoles el 2016


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: C.G.

L’Observatori de la Infància que publica Unicef Andorra constata, amb les dades actualitzades, una “millora, tot i que encara parlem de dades elevades”, en els indicadors sobre la situació econòmica o de benestar material. Amb tot, encara hi ha percentatges preocupants, com ara que l’11,6% de les llars amb menors i adults en edat laboral ocupats està en risc de pobresa i que el 25% de les llars amb menors de 18 anys no poden fer front a una despesa imprevista de 400 euros (l’any anterior era el 29,5%). D’altra banda, algunes dades sobre la infància vulnerable van a pitjor. El 2016, segons les dades de la Policia, hi va haver dinou menors entre 11 i 16 anys víctimes de violència física o psíquica en l’àmbit escolar, fet que representa una taxa de 38,8 casos per cada 10.000 infants d’aquesta edat, xifra superior a la registrada el 2015 (vuit menors, que suposen una taxa de 16,1 casos per cada 10.000 infants). La directora de l’Unicef, Marta Alberch, va destacar que no es pot concloure que s’ha donat un increment de la violència però sí de casos que s’han denunciat, ja que aquestes xifres són identificades per la Policia. 

Infància vulnerable
Pel que fa als casos de menors víctimes de violència en l’àmbit familiar, s’han reduït i el 2016 es va comptabilitzar 5,8 casos per cada 10.000 infants, quan el 2015 eren 8,6 casos. També parlem de fets denunciats a la Policia. Quant a la infància vulnerable, destaca que cada vegada hi ha més menors que estan acollits al centre de La Gavernera i menys en nuclis familiars. L’any passat eren un 48% (29 menors van estar en acolliment familiar i 31 en acolliment residencial al centre). “Des de l’Unicef recomanem institucionalitzar al menys possible als infants, i per això animem que s’apuntin més famílies a l’acollida d’aquests menors”, va comentar Alberch. 
Pel que fa als indicadors de benestar material, que han registrat una millora amb la recuperació econòmica, es destaca un indicador nou, que un 1,5% dels nens menors d’edat es troben en una situació de privació material severa, és a dir que no tenen internet, no poden anar de vacances o no poden consumir regularment carn o peix. Un 34% de les llars amb fills menors no pot pagar-se una setmana de vacances (segons dades del 2016, quan el 2015 aquest percentatge pujava al 49%). 
Un indicador de benestar material que s’ha mantingut i no ha millorat és l’1,8% de llars amb menors que tenen els dos progenitors desocupats. Un percentatge que pot ser preocupant “però que en països veïns, com Espanya, arriba fins al 15%”, va comentar el director del Centre de Recerca Sociològica, Joan Micó, que ha treballat en el recull de dades d’aquest Observatori. 
En definitiva, i mancant la totalitat de les dades, des de l’Unicef es destaca que s’està treballant en el Pla nacional de la infància i la llei de protecció del menor, però reclamen un increment de les prestacions familiars i l’accés a totes les dades per poder tenir una visió més fidedigna de la situació dels infants.

L’administració continua negant dades sol·licitades

L’objectiu de l’Observatori, segons Marta Alberch, “és donar visibilitat a la situació de la infància a Andorra i tenir eines, dades i tendències perquè siguin recursos per donar-los a aquells que tenen el poder de fer polítiques d’infància”. Doncs aquest Observatori és incomplet perquè les diferents administracions no faciliten totes les dades. 
Dels 53 indicadors que l’Unicef creu necessaris per a una valoració més acurada ja se’n té 50 i en queden pendents tres. Onze són nous, i només 14 han pogut ser actualitzats. Falta indicadors com l’índex d’absentisme o fracàs escolar, les dades de menors que consumeixen drogues o alcohol i també altres sobre l’obesitat, que l’Unicef ha reclamat i no se li han facilitat. “Entenem que aquests indicadors que falten són importants i ajudarien a conscienciar la societat”, va comentar la directora d’Unicef Andorra.
Tant Alberch com el mateix director del Centre de Recerca Sociològica, Joan Micó, van destacar que “no sabem per què no ens faciliten aquestes dades, quan algunes sí que les tenen, i no sabem si no les volen fer públiques”. 
En aquest sentit, entre les recomanacions d’Unicef Andorra destaca la “necessitat de facilitar dades de tots els indicadors que s’inclouen en l’Observatori i tan actualitzades com sigui possible, i també que siguin al màxim de centralitzades (per exemple, s’obtenen dades del sistema educatiu andorrà però no dels altres sistemes educatius que tenen presència al nostre país)”, va assenyalar Alberch. 
Aquesta dificultat per obtenir dades l’ha anat denunciant Unicef Andorra en les diferents presentacions dels anteriors obser­vatoris. 

Observatori de la Infància
Unicef
Marta Alberch
Joan Micó
menors
volència a les escoles
víctimes
infància
dades

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte