Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d'aquesta tarda.

2 de juny: represa total de l’activitat i retorn a la normalitat “amb mesures”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA / C. Esteve

La represa total de l’activitat econòmica al país podria ser més ràpida del que s’havia previst. Malgrat que en un inici s’havia parlat que la darrera tongada d’obertures es podria dividir en diverses subfases, si les dades epidemològiques no varien molt els propers dies o la segona ronda de cribatges no comporten uns restultats molt diferents als de la primera, la reactivació podria ser “de cop” a partir del 2 de juny. Així ho han avançat avui a la tarda el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d’actualització de l’emergència sanitària produïda per la Covid-19. “Aquest doble cribatge ens permetrà, més que una nova normalitat, una normalitat amb mesures de prevenció”, ha indicat el titular de Salut, remarcant que “tal com funcionen les coses, la intenció del Govern és que tan aviat com estigui acabat el cribatge fer unes excepcions molt àmplies al confinament i ja no esperant de 14 dies en 14 dies, sinó tornant pràcticament de cop a aquesta normalitat, però amb mesures de protecció perquè de virus n’hi continuarà havent”. 
Així, sempre partint de la “precaució” i sense voler donar per fet aquesta represa total de l’activitat, els dos ministres s'han mostrat optimistes de poder assolir l’objectiu que han defensat des de l’inici dels testos: que només es quedi confinat aquell qui té la malaltia i els seus contactes, mentre que la resta de la població pugui fer vida “normal” mantenint mesures com l’ús de la mascareta –que Martínez Benazet ha qualificat “d’indispensable” en els espais públics– i la higiene de mans. “Haver fet el cribatge ens permetrà avançar molt més ràpid que altres països cap a una normaliat el més normal possible”, ha insistit.

“Les famílies es podran retrobar, abraçar, sortir a sopar junts i els comerços podran obrir”, ha exposat el responsable de Salut, que ha afegit que es vol que es pugui recuperar “la interacció”. Ara bé, hi haurien també algunes excepcions. Segons ha explicat, la franja horària destinada a la gent gran i a les persones vulnerables, “la preservarem durant molt temps” perquè les mesures de prevenció per aquests col·lectius han de ser “més estrictes”. Així, per exemple, ha anunciat que els primers cribatges sectorials de seguiment que es faran amb les màquines TMA seran entre els usuaris de les residències així com entre el personal que en tenen cura.

També s'ha mostrat preocupat pels actes multitudinaris. “Tot el que fa que hi hagi aglomeracions és el que quedarà restringit”, ha dit, reiretant en canvi que “trobades amics, famílies, activitats comercials, bars i tot això, podrà obrir de forma immediata”.

Turistes
D’altra banda i en relació amb la possibiliat que es fessin tests als turistes que vinguin al país, Martínez Benazet ha descartat la idea de “monitorar” a tothom qui entri. “Les proves TMA permetran monitorar les persones que estiguin tractant amb turistes per veure si, realment, el fet que arribin turistes comporta risc d’infecció”, ha detallat. “Monitorar els turistes seria una situació molt complexa i que operativament no es podria desenvolupar. Ni amb 2.000 TMA al dia podríem monitorar el turisme”, ha advertit, deixant clar que “no s’ha previst un filtre a les fronteres en base a proves TMA o tests serològics.”

Sobre la possibilitat d’aprofitar el posicionament com a país prestigiat amb la gestió de la Covid perquè “pugui venir un tipus de turisme que vulgui fer-se un estudi Covid. Això és una altra història”, ha apuntat, afegint que tot allò relacionat amb la frontera “s’està analitzant”, però que també cal parlar-ne amb el països veïns perquè sempre cal “un acord de reciprocitat”. El ministre ha esclarit que sí que caldrà demanar als turistes que respectin les mesures de seguretat fixades, com l’ús de mascaretes, però “d’aquí a posar un filtre a l’entrada ho veig molt difícil, no ho veig possible.”

El Govern preveu detectar entre 140 i 150 positius gràcies al cribatge a tota la població

El Govern preveu que es puguin arribar a detectar entre 140 i 150 casos positius per Covid-19 gràcies als tests massius. Així ho ha explicat el ministre de Salut, que ha indicat que de les 1.739 PCR que s’han fet fins ara –de les 5.000 previstes– després dels positius detectats en les proves serològiques, 47 han estat positives, un 2,7% del total. Queda feina per fer i com ha recordat l’elevat nombre de PCR que s’han hagut de fer, que ha admès que “no ens ho pensàvem”, ha col·lapsat les consultes dels metges de capçalera, per la qual cosa ha demanat paciència, ja que es calcula que s’hauran completat abans no acabi la segona volta del cribatge.

Una segona volta que ha començat avui i que segons ha explicat Joan Martínez Benazet ja ha permès detctar algun pacient que ha “virat” i que tot i que en el primer cas era negatiu, ara és positiu, atribuint-ho al fet que el primer cop estava en fase inicial de la malaltia. Per això ha reiterat la importància que tothom participi d’aquesta segona tanda de tests, “sobretot” aquells que van obtenir IgM i IgG negatius, o qui tingués IgM positiu i IgG negatiu, “per veure si apareixen els anticossos protectors”.


Els 47 positius detectats fins ara no se sumen al total de casos detectats clínicament per no condicionar la corba. Així, segons les dades facilitades avui, s'ha tancat el quart dia sense cap cas nou. N’hi ha 761 en total, dels quals 86 actius i el nombre de cuarts ja arriba a 624. A l’hospital hi ha 8 pacients ingressats, 7 a plata i un a l’UCI intubat. No hi ha hagut cap nova defunció i al Cedre queden 9 malalts després d’haver donat 3 altes.

Andorra
reobertura
represa
activitat
juny
normalitat
mesures
benazet
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte