Diari digital d'Andorra Bondia
200 infants de 0 a 10 anys estaven en situació de perill l’any 2014
200 infants de 0 a 10 anys estaven en situació de perill l’any 2014

200 infants de 0 a 10 anys estaven en situació de perill l’any 2014


Escrit per: 
M.S.C ./ FOTO: J.G.

Al Principat hi havia 200 infants de 0 a 10 anys en perill l’any 2014. Això representava un 2,4% de la població d’aquesta edat. Així ho indica l’estudi Infància en perill a Andorra. Realitats, problemàtiques i noves perspectives, un treball encarregat per la Fundació Julià Reig i en què col·labora el Govern. Segons va indicar la responsable de l’informe, Magda Mata, es tracta d’unes dades similars a les dels països veïns. Els casos van ser detectats majoritàriament pel servei d’urgències (44%), seguit de l’Equip Especialitzat de Protecció a la Infància (29%) i del servei de Policia (6%) –en aquest darrer cas tots els menors van ser víctimes excepte un, que va ser agressor.

Tal com va explicar Mata, aquestes situacions són fruit principalment de negligències. Es tracta de maltractament per omissió, és a dir que no s’ha donat als menors en qüestió totes les cures que necessiten. Alguns exemples són problemes de salut no tractats, problemes d’alimentació i problemes d’higiene, entre d’altres. Així, Mata va indicar que es pot donar el cas que un infant vagi amb sabatilles esportives un dia en què ha nevat, i això pot ser que es degui al fet que no se li ha facilitat un calçat adequat o perquè no en té cap més. 

Mata va reiterar que una de les dificultats amb què han topat a l’hora de fer l’estudi és la manca de dades. Per això una de les recomanacions és la creació d’un sistema de recollida de dades global codificat i l’elaboració d’una base de dades unificada en què els professionals puguin aportar informació en temps real. La responsable del treball també va recordar que el fet que no sigui obligatori portar els infants a l’escola bressol ni les visites al pediatre fa que siguin difícils de detectar els casos de risc que es poden donar entre els menors de 0 a 3 anys. Per això l’informe proposa ampliar el servei de Protecció Maternoinfantil amb l’objectiu de fer un seguiment de l’infant des de l’embaràs fins als 6 anys. Mata va apuntar que això podria provocar un creixement del nombre de menors que estan en situació de perill.

A banda de les dades facilitades pel Govern i el Centre de Recerca Sociològica (CRES), l’estudi també inclou entrevistes a professionals i famílies “per humanitzar les dades”, va dir Mata. D’aquestes s’extreu les dificultats amb què es troben els pares i mares per conciliar la vida familiar i laboral. Per això es proposa la creació de recursos de suport a les famílies que tenen horaris de feina incompatibles amb els horaris de les escoles bressol o les activitats extraescolars i que han de deixar els fills sols a casa.

Així mateix, el treball proposa regular les activitats extraescolars de lleure, esportives i culturals fixant la ràtio d’infants per adult, els requisits formatius dels professionals i l’adequació dels espais, entre altres aspectes. També es considera necessari elaborar un estudi qualitatiu sobre les causes de la violència familiar i les negligències comeses envers els infants, així com analitzar les desigualtats lligades al gènere des de la petita infància. A més, es recomana que en el cas de les dones que tenen un fill mentre estan internes al centre penitenciari els nounats puguin quedar-se amb elles un temps, al mateix temps que es planteja que una millora a considerar seria facilitar l’accés a la presó dels fills dels progenitors reclusos, ja que els controls són feixucs i l’espai de visita no és confortable. 

També s’alerta de les dificultats d’algunes famílies perquè els fills tinguin accés als recursos sanitaris. Per això s’apunta que la Seguretat Social hauria de detectar qualsevol menor que es quedi sense cobertura sanitària. A l’últim, es recomana signar el conveni europeu sobre l’exercici dels drets de l’infant, relacionat amb els procediments judicials.

L’informe és fruit d’un primer estudi de la Fundació Julià Reig publicat l’any 2013. Aquest treball ha de servir per impulsar mesures de prevenció per evitar problemes que poden acabar patint els infants i adolescents en el futur.

 

1. Es proposa preveure permisos no retribuïts per a pares amb fills hospitalitzats a fora i crear una prestació a aquest efecte

2. Aproximadament el 64% dels infants de la franja entre 0 i 3 anys no va a l’escola bressol tot i que hi ha places disponibles

3. Es detecta que les famílies no tenen informació sobre els recursos de què poden disposar. Per això es recomana fer campanyes

4. L’informe lamenta que no s’aprofités el canvi en la llei per augmentar l’edat mínima per contraure matrimoni fins als 18 anys

 

Espot anuncia per a l’abril un esborrany de la llei de la infància

Una de les recomanacions dels estudis de la Fundació Julià Reig és l’elaboració d’una llei d’infància i adolescència. Segons va anunciar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, el Govern preveu tenir un primer esborrany al mes d’abril i tot seguit es farà comissions de treball pilotades per persones expertes i en què participaran agents relacionats amb la matèria i de l’àmbit de la salut, l’educació, els afers socials i la justícia. Això ha d’ajudar a “construir una norma jurídica participativa amb la qual tothom se senti còmode”, va dir Espot. El ministre va explicar que el text ha de modernitzar una llei del 1996 que en molts dels seus aspectes ha quedat obsoleta. L’objectiu de la normativa és aportar instruments jurídics per combatre, prevenir i erradicar totes les situacions de risc en què es poden trobar els infants i adolescents i també fer una regulació més moderna de les adopcions. El text, que ara s’està treballant internament, abastarà una franja d’edat àmplia, des del nounat fins als 18 o 21 anys.

 

Andorra
infància
magda mata
perill
risc

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte