Diari digital d'Andorra Bondia
Aquests treballs han de permetre eliminar restes d’un vessament d’hidrocarbur que es va produir al Pas de la Casa.
Aquests treballs han de permetre eliminar restes d’un vessament d’hidrocarbur que es va produir al Pas de la Casa.

200.000 euros per descontaminar el sòl a l’entorn de l’església del Pas


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Comú d’Encamp ha convocat un concurs públic per als treballs de remediació del sòl a l’entorn de l’església de Sant Pere del Pas de la Casa. Aquesta actuació està encaminada a descontaminar aquesta zona de l’hidrocarbur que s’hi va vessar fruit d’una fuita a la cisterna de gasoil de l’església l’any 2000. El conseller d’Higiene, Medi Ambient i Agricultura del Comú d’Encamp, Aleix Varela, va explicar que les tasques s’inicien després que el Govern en fes el requeriment ja que les prospeccions encomanades per l’executiu van constatar la presència de carburant al subsòl. El Comú, en ser responsable de l’església, haurà d’assumir la intervenció, que es preveu que tingui un cost d’entre 150.000 i 200.000 euros.
Segons l’estudi realitzat en aquesta zona, la presència d’hidrocarbur constitueix per si sol un risc ambiental no admissible i per això remarca que és necessari realitzar actuacions de restauració del medi subterrani fins a la seva eliminació. La intenció del Comú és adjudicar les tasques de descontaminació a finals d’abril o inicis de maig i els treballs començarien al juny o juliol, que és l’època en què es pot fer obres al Pas de la Casa, va dir Varela. Aquesta actuació consistirà a foradar el sòl i instal·lar-hi uns tubs per posteriorment xuclar el líquid amb unes bombes i fer el tractament de sanejament del terreny contaminat. La durada dels treballs es pot allargar entre dos i tres anys. Segons va explicar el conseller d’Higiene, Medi Ambient i Agricultura encampadà, hi ha diferents formes de fer la remediació. Així, va indicar que una de les possibilitats és excavar els entorns de l’església i retirar el material contaminat. “Això, en aquell indret no es pot fer”, va destacar Varela al mateix temps que va afegir que caldrà optar per una actuació amb un impacte menor i un procediment més lent.
El Comú ha convocat un concurs internacional per dur a terme els treballs, tot i que es fixa l’obligació de participació d’una empresa andorrana. Varela va indicar que s’ha obert a empreses estrangeres perquè sovint les nacionals han de subcontractar treballs a fora.

descontaminar
sòl
església del Pas
església
el Pas de la Casa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte