Diari digital d'Andorra Bondia
El recompte d’isards es va realitzar durant tres setmanes consecutives.
El recompte d’isards es va realitzar durant tres setmanes consecutives.

201 captures a la Setmana de caça de l’isard per l’augment de la cabana


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Cos de banders

La comissió de seguiment de la caça, presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, es va reunir ahir per aprovar els plans de caça de l’isard del 2022. Tenint en compte les dades obtingudes dels recomptes que s’han fet sobre el terreny, s’han comptabilitzat un total de 1.300 isards en tot el territori, la xifra més alta mai registrada des que es fan recomptes. De fet, es tracta d’un avenç significatiu, ja que si observem l’evolució dels darrers anys, el  2020 es van comptar 1.234 isards i el 2021, 1.217. Segons el Govern, la dada absoluta continua demostrant la tendència a l’alça registrada els darrers anys fet que queda evidenciat per l’important nombre de cabrits detectats enguany (327 cabrits) i al mateix temps es fa palès el bon estat de la cabana al país.

Precisament el director del cos de banders, Ferran Teixidó, va insistir en “la bona salut  de la cabana”, i en especial en l’índex de creixement dels cabrits, ja que l’any passat se’n van detectar menys. A més, va destacar que enguany el recompte efectuat durant tres setmanes consecutives es va poder fer amb més facilitat perquè les cabrades a voltes no es poden veure i comptar tan bé com aquest any, ja que fan vida en terreny fronterer. En canvi, aquest estiu han estat vistes en territori andorrà. Així doncs, “donem per molt bo el recompte”, va insistir.  En relació amb el bon estat de la cabana, Teixidó va remarcar que les analítiques de sang i de melsa efectuades l’any passat han certificat que els animals estan lliures de pestivirus.

Així les coses, després de la reunió es va aprovar l’ordre ministerial, que fixa en 201 el total de captures permeses per a la setmana de la caça de l’isard, 37 més que l’any passat, i de 28 isards en el vedat de caça d’Enclar, vuit més que en l’edició anterior. Igualment, la comissió de seguiment de la caça ha establert que la Setmana de l’isard se celebrarà de l’11 al 18 de setembre. El nombre total de captures previstes per a aquest període té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i en els vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 1.007, superior als isards comptabilitzats l’any anterior (973), i també té en compte l’índex de creixement. 

També al vedat de caça d’Enclar s’han comptat més isards. En concret, 293 exemplars, 49 més que l’any passat. Per aquest motiu, la comissió de caça ha aprovat el pla de caça d’aquest vedat amb un total de 26 captures selectives i dues de trofeu mascle, el que representa un índex de captura del 9,5%. El sorteig per aquest pla de caça està previst per al dia 1 de setembre.

Creixen els caçadors
D’aquesta manera, i d’acord amb la normativa, s’ha establert que el nombre total de captures permeses que es podran caçar durant la Setmana de l’isard és d’un exemplar per cada colla d’un mínim de tres caçadors. Enguany, s’han inscrit un total de 625 caçadors, 24 més que l’any passat. Una xifra que també augmenta any rere any, ja que l’any passat també se’n van registrar 25 de nous. Sobre aquest increment de caçadors inscrits, el president de la Federació de Caça i Pesca (Facip), Josep Maria Cabanes, va informar que es tracta de “joves que s’han examinat de nou” per obtenir la llicència, cosa que va celebrar molt. I és que “necessitem més gent per fer gestió cinegètica i cuidar la fauna que hi ha al país”, va afegir.

Cabanes també va assenyalar que “s’ha tornat a batre el rècord de comptatge” i sobre la bona salut de la cabana d’isards va assenyalar que és fruit d’una “gestió d’èxit” que fan conjuntament el cos de banders i els caçadors. Una gestió que en el cas dels caçadors ha avançat cap a l’assimilació de valors com ara el respecte cap a la fauna, i en posa un exemple: “gairebé ningú anirà a abatre una cabra que porta un cabrit”. Igualment, va voler felicitar el cos de banders per la tasca que realitzen i va qualificar d’“importantíssima” la complicitat existent entre els seus membres i el col·lectiu dels caçadors. Teixidó també va destacar com “la col·laboració i el treball conjunt amb els caçadors ha propiciat una gestió sostenible i respectuosa de la fauna”.

Les dates previstes per constituir les colles de caça de l’isard, són del 25 al 31 d’agost, ambdós inclosos. Les anelles de captura es podran recollir del 5 al 16 de setembre al servei de Tràmits del Govern. En la reunió de la comissió també es va recordar el manteniment del punt de control cèntric amb l’objectiu de facilitar al caçador el control de la peça capturada, tot i mantenir l’obligació de comunicar la captura al cos de banders.  

La massificació no afecta
Tot i que el Principat no s’escapa de tenir zones més massificades de visitants, els isards tenen els seus espais encara suficientment en alçada com perquè no els afecti massa l’afluència abundant de gent en determinades èpoques de l’any. Almenys així ho creu Ferran Teixidó. “A l’alta muntanya no hi ha aquesta activitat tan freqüent”, va declarar. En aquest sentit, Josep Maria Cabanes va compartir que aquesta mateixa setmana al pic de la Pala de Jan, a Ransol, es van poder veure, ni que fos un moment, fins a 160 isards junts, una mostra més que “la cabana està d’enhorabona”.

captures
Setmana de caça de l’isard
augment
cabana
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic