Diari digital d'Andorra Bondia
 Integra Pirineus treballa en la gestió forestal del major espai natural privat de Catalunya.
Integra Pirineus treballa en la gestió forestal del major espai natural privat de Catalunya.

21.400 tones de fusta social


Escrit per: 
Redacció / Foto: Fundació Integra Pirineus
21.400 tones de fusta extretes i 10.000 de biomassa produïda, 7.000 jornals invertits amb una mitjana de 4-5 persones treballant de forma diària i més de 50 en aquests 10 anys. En dades numèriques, aquest és el balanç presentat per la Fundació Integra Pirineus de la tasca desenvolupada durant la dècada que porten treballant en la gestió forestal de la muntanya d’Alinyà, un espai natural propietat de la Fundació Catalunya-la Pedrera. Més enllà del treball al medi, l’interès de les dues entitats se centra a “promoure la inserció social i laboral de les persones en risc d’exclusió, especialment aquelles que tenen una discapacitat intel·lectual o trastorns de salut mental”. Es tracta, indiquen, d’oferir el treball com a eina d’inclusió social. Una tasca que en el cas d’Integra Pirineus els va reportar recentment un dels premis a la Innovació Social de la Fundació La Caixa. 
 
Des de la fundació, de caràcter privat, apunten que el treball forestal ha tingut “un paper cabdal perquè ha permès inserir un gran nombre de persones, tant en l’àmbit laboral com social, oferint-los un treball remunerat i digne”.
 
La col·laboració a Alinyà ha permès executar tasques en “409,21 hectàrees a través de diferents tipus d’actuacions com: tallades selectives, franges de prevenció contra incendis o arranjaments de camins, entre altres”. Una tasca que emprenen des d’una filosofia que la directora de la fundació, Urgell Escribà, descrivia al BonDia: han aportat un gir en la concepció de la gestió forestal que advoca per deixar en pau els arbres forts, que prometen un creixement òptim, i endur-se els febles, els malgirbats. Suposa capgirar el que s’ha vingut fent durant molt de temps per empreses que cerquen purament i simplement el benefici econòmic a curt termini per, en canvi, aconseguir uns boscos madurs, que protegeixin l’ecosistema. 
La Muntanya d’Alinyà és la finca privada més gran de Catalunya, propietat de la Fundació Catalunya-la Pedrera, i un escenari únic des d’on els treballadors d’Integra Pirineus “extreuen la fusta per garantir un creixement saludable del bosc i vetllen per la conservació i la millora de la biodiversitat de l’ecosistema”. 
 
Biomassa
Així mateix, exposen, porten a terme tot el procés per a l’obtenció de la biomassa del bosc a la llar mitjançant diferents tasques: realitzen l’aprofitament sostenible de la muntanya, transporten la fusta al terreny d’assecat, la trituren, l’emmagatzemen i, posteriorment, la distribueixen i l’abasteixen amb un contenidor pneumàtic. Així, subministren estella d’origen forestal a diferents equipaments públics i privats del Pirineu, entre els quals ajuntaments, habitatges, allotjaments turístics, centres esportius i sanitaris.
 
Actualment l’empresa dona feina a una trentena de persones, bona part de les quals formen part de les tres colles forestals en actiu, que treballen per a propietaris de boscos, públics i privats des de la zona del Berguedà a Os de Civís, passant també per Boscalt, a banda de la feina regular que desenvolupen a la muntanya d’Alinyà o a Bedollera (municipi d’Alàs i Cerc).
tones
fusta
social

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte