Diari digital d'Andorra Bondia
23 homes denuncien ser víctimes d’extorsions sexuals via les xarxes
23 homes denuncien ser víctimes d’extorsions sexuals via les xarxes

23 homes denuncien ser víctimes d’extorsions sexuals via les xarxes


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El 2014 van ser vuit els casos denunciats pel que s’anomena sextorsion, el 2015 van ser 23 i des de principis d’any ja igualem la xifra de tot l’any passat. Es tracta d’un delicte tecnològic que va en contra de la llibertat sexual de la persona. I cada cop són més els homes que cauen a la trampa.
Els agents especialitzats confirmen que les víctimes sempre són homes. I el modus operandi sempre és el mateix. Les xarxes socials són el vehicle. A través seu la víctima es posa en contacte amb una dona molt atractiva. La sol·licitud d’amistat, si és pel Facebook, és contestada afirmativament per la víctima i ràpidament comença el contacte directe amb una conversa entre totes dues parts que va traspassant la intimitat amb connotacions sexuals fins a arribar a quedar per l’Skype. Amb  aquesta aplicació,  la víctima veu que efectivament hi ha una dona que li desperta l’apetit sexual i la conversa puja tant de to que es conviden a practicar sexe i a masturbar-se davant la càmera. Després la connexió es talla i el perfil de la dona sexi des­apareix. Aleshores és quan arriben les trucades o els missatges que reclamen diners amenaçant que si no els reben difondran les imatges o les enviaran a la parella de la víctima, que prèviament ja ha estat estudiada. “Reclamen quantitats de diners assumibles i els que els paguen no ho denuncien”, expliquen els agents policials especialitzats en delictes tecnològics. Aquests agents expliquen que és molt complicat resoldre aquests delictes perquè solen provenir de països africans. “La dificultat és que la col·laboració amb altres països és molt lenta. En països europeus encara hi ha algun marc jurídic, però solen tenir l’origen en països africans com la Costa d’Ivori o Ghana, que tenen altres cultures i no entenen els fets denunciats”, va comentar l’agent.
Els delictes tecnològics s’han incrementat i s’han especialitzat. “Més quantitat i més qualitat”, va puntualitzar el comissari de l’àrea de Policia Judicial, Benjamí Rascagneres. L’àrea de delictes tecnològics actua per iniciativa pròpia quan rep algun tipus d’informació i fa alguna recerca, però sobretot ho fa per denúncies de persones que o bé es presenten al despatx de la policia o hi contacten via correu electrònic. “Enviar una carta o un correu té el mateix valor que una denúncia que es fa presencialment”, va dir Rascagneres. Sobretot es tracta de delictes contra el patrimoni o la llibertat sexual. Altres motius que enceten una investigació són ordres de la Batllia o la Fiscalia i també la Interpol. 

denúnices
sextorsion
Benjamí Rascagneres
delictes tecnològics

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte