Diari digital d'Andorra Bondia
30 abocaments d’aigües residuals empitjoren la qualitat de l’aigua
30 abocaments d’aigües residuals empitjoren la qualitat de l’aigua

30 abocaments d’aigües residuals empitjoren la qualitat de l’aigua


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Una trentena d’abocaments d’aigües residuals que té localitzats el departament de Medi Ambient són els causants de l’empitjorament de la qualitat de l’aigua superficial dels rius durant el 2016. Es tracta d’abocaments de privats però també comunals. Fa més de vint anys que es va aprovar el pla de sanejament de les aigües que separava les residuals derivant-les al col·lector i no al riu. Tot i això, el Govern continua obrint expedients sense pràcticament sancionar privats i comuns, que, per diferents motius, encara aboquen aquestes aigües brutes al riu, segons va confirmar ahir el director de Medi Ambient, Marc Rossell.
De fet, la qualitat de l’aigua continua tenint un índex alt, del 85%, de bona i excel·lent, però des del 2008 no hi havia cap mostreig de molt dolent i el 2016 ja va haver-hi un mínim percentatge com a conseqüència dels abocaments. Tot i això, durant l’any passat es va tractar 19,5 milions de metres cúbics d’aigües residuals a les estacions depuradores del país.
Els repunts de dolents o molt dolents també tornen a aparèixer en la qualitat acústica, sobretot per l’increment de l’activitat econòmica. Rossell va vincular aquests repunts negatius a la recuperació de l’activitat, la qual cosa, entre d’altres, genera més desplaçaments de vehicles i més sorolls derivats, per exemple, de moviments de terra.  Per altra banda, Rossell va manifestar que, malgrat tot, cal incidir que “la qualitat de l’aire a Andorra és molt millor” que en altres zones i que aquest empitjorament no és extrem, si bé es vol treballar per eliminar aquests pics i en breu es presentarà l’estratègia del medi atmosfèric.
Rossell va remarcar la importància de treballar per una mobilitat sostenible, “amb bicicleta compartida i vehicle elèctric i foment del transport públic”, com una mesura que formarà part dels punts estratègics per millorar el medi atmosfèric.  A més, Rossell també va destacar les calefaccions com un factor contaminant, per prendre consciència de la despesa energètica i fer ús de programes com el Renova. De fet, la demanda energètica d’Andorra està totalment condicionada per les importacions de combustibles fòssils amb un 74%, entre el transport, que  suposa el 52% de l’energia nacional que es consumeix, i el gasoil de calefacció, que és del 22%, com es pot comprovar en els indicadors que el web de Medi Ambient publica, des d’ahir, amb motiu de la Setmana del medi ambient. 
Un altre indicador relacionat amb aquest consum d’energia és l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, de què Andorra n’emet molts més dels que absorbeixen les zones verdes i el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ja ha posat fil a l’agulla per reduir un 37% aquestes emissions, tal com es va comprometre en la COP21. Cal destacar que el nivell d’emissions va assolir el màxim el 2005 i des de llavors ha anat a la baixa. 
Els indicadors mostren també la dependència d’Andorra en la producció d’energia elèctrica, i es destaca que el 47% és importada d’Espanya i el 36% de França, i el 17% la produeix el Principat. De la produïda a Andorra, es destaca que el 85% la produeix FEDA i el 14% el forn incinerador, i només el 0,4% prové de l’energia fotovoltaica. 

2016, any càlid
Relacionat amb el canvi climàtic els indicadors també assenyalen que l’any 2016 va ser un any càlid. Destaquen les anomalies positives dels mesos de gener, febrer, agost i setembre, respecte a la mitjana extreta de les temperatures des de 1981 fins al 2010. Només el mes de març es pot considerar fred.
Quant a les precipitacions, globalment el 2016 ha estat un any proper a la normalitat, però lleugerament sec. Ha presentat set mesos qualificats de secs i un, el desembre, va ser molt sec. S’ha de destacar el novembre, que va ser molt plujós.
Quant a la innivació, i considerant com a referència les dades de l’estació de Ransol (a 1.645 metres), el gruix de neu caigut pertany al 163% de la norma o mitjana climàtica 1981-2010. Durant els mesos de gener, febrer i març va caure més neu del normal, però els mesos de desembre i abril la precipitació va ser molt inferior a la normal.
Altres indicadors que remarquen són els de la recollida selectiva, en què es destaca que pràcticament només el 50% dels residus de  paper i cartró, vidre i envasos s’han recollit de manera selectiva. 
Per altra banda, si el curs 2009-2010 es va  començar el projecte de les escoles verdes amb deu centres que de manera voluntària s’hi van afegir, el curs passat, 2015-2016, ja van ser divuit les escoles que van participar en el projecte Escola Verda. Es tracta de més de 5.500 alumnes, un 50,8% dels escolars, repartits entre tots els nivells acadèmics i els tres sistemes educatius.
Finalment, l’any passat  el Centre Andorra Sostenible va donar servei a un total de 6.621 usuaris, que es reparteixen en activitats a les escoles i activitats adreçades al conjunt dels ciutadans.

abocaments
aigües residuals
qualitat de l'aigua
indicadors
medi ambient
Marc Rossell
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic