Diari digital d'Andorra Bondia
Manuel Yébenes, un dels ensinistradors del projecte K-anary.
Manuel Yébenes, un dels ensinistradors del projecte K-anary.

30 gossos per frenar l’entrada del virus


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: K-anary

Ja està en fase d’investigació i de prova pilot a diversos països. La possibilitat d’utilitzar gossos ensinistrats per detectar la Covid és una idea que ja va manifestar el 12 d’octubre passat el ministre Joan Martínez Benazet en una roda de premsa per fer el punt de l’actualització sanitària. Per portar-la a terme cal un centre d’investigació, que ben bé podria ser l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, el vistiplau del Govern, un capital inicial d’un milió d’euros i una trentena de gossos ensinistrats. Així ho ha explicat l’impulsor del projecte espanyol K-anary,  Josep Peris, excap dels mossos d’esquadra i exmilitar, que posaria l’empresa creada fa un parell de mesos al servei d’aquesta iniciativa.

Però anem a pams. Fa aproximadament mig any que ell i altres col·legues dels cossos i forces de seguretat van començar a rumiar en aquest projecte “del ram sanitari” per posar-lo en marxa a Catalunya, ha especificat Peris. La finalitat era respondre a tres mancances bàsiques que es van posar en evidència durant la primera onada de la pandèmia. D’una banda, aconseguir material sanitari a bon preu, com per exemple respiradors. De l’altra, formar rastrejadors per resseguir els contactes de les persones infectades. Per això, volen formar persones que es dediquin a aquesta tasca des de la perspectiva que no cal que siguin sanitaris, però sí que tinguin experiència a buscar persones, com ara vigilants o policies. El tercer dèficit que van constatar era el de la detecció mateixa de la Covid. Aquí sí que van estar buscant i “vam veure que en altres països ja havien començat a experimentar en la detecció del virus per part de gossos”. I es van posar mans a l’obra. I és que el gos, afirma, “és el millor perquè detecta el virus en un tant per cent més alt i abans que altres proves puguin fer-ho”. 

Experiències internacionals
I com han arribat a aquesta conclusió? A escala internacional, explica Peris, un dels investigadors pioners més notable és el professor de l’École Nationale Vétérinaire d’Alfort, Dominique Grandjean, que és també cap del servei veterinari dels bombers de París. I és que segons l’experiència internacional disponible, els gossos són capaços de detectar determinats catabòlits que es generen durant un procés infecciós. Uns elements que es poden identificar a partir de la suor de les persones infectades, fins i tot quan són asimptomàtiques. I ho poden fer superant en sensibilitat les actuals proves diagnòstiques. Grandjean col·labora estretament en el treball conjunt que estan portant a terme la universitat catòlica de Xile i el cos de policia xilè. De manera que allà ja tenen dos gossos ensinistrats i aquesta setmana en tindran quatre més, ha detallat Peris. També al Regne Unit, Finlàndia, els Estats Units, els Emirats àrabs i Namíbia estan desenvolupant aquesta línia d’investigació. De moment, encara no se sap quin és l’element que detecten els gossos, però quan s’identifiqui es podrà sintetitzar i sense cap risc es podrà fer l’ensinistrament del gos. 

El projecte a Andorra
Ara per ara, K-anary està preparant un informe per al Govern per veure “si adopten el nostre sistema”. Amb uns 30 gossos i uns 15  guies es podria cobrir tot el territori andorrà. A les fronteres n’hi podria haver una dotzena que detectarien amb una mostra de suor si visitants i treballadors tenen el virus. En cas afirmatiu, Salut hauria de fer una PCR pertinent per corroborar-ho. Peris creu que “alleugeriria molt l’entrada perquè la detecció és molt més ràpida que fer una prova que per molt àgil que sigui almenys s’ha d’esperar quinze minuts per tenir els resultats”. Segons precisa, el gos podria detectar 250 persones per hora. Paral·lelament hi hauria un check control itinerant que passaria per cada parròquia i la gent s’hi podria acostar per veure si el gos li detecta la malaltia o no.  A través d’una app instal·lada al mòbil, la persona podria acreditar que està lliure de Covid, i això se sabria en entrar a les botigues o per blutooth. Es tracta de “tot un sistema per saber que Andorra és un país segur, sense Covid”, emfasitza. 

Segons Peris, a Catalunya estan en contacte amb la consellera de Salut, Alba Vergés, que precisament els demana que tinguin un centre d’investigació i un comitè de bioètica que avali el projecte. I per això creuen que desenvolupar-ho a Andorra seria ideal. Els gossos han de tenir dos anys i un  ensinistrament inicial: han de saber què és l’obediència bàsica i la recerca d’una olor determinada. El que farien ells és completar aquest ensinistrament perquè assenyalin la persona que té la Covid. I en dues setmanes se li pot ensenyar aquesta última part, remarca Peris. Cada gos de recerca “que ja estigui provat i que sigui molt bo val uns 10.000 euros al mercat”. 

gossos
frenar
entrada
virus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte