Diari digital d'Andorra Bondia
David Astriè i Conxita Marsol, en el consell urgent convocat dissabte per aprovar l'acord amb les companyies asseguradores per l'incendi dels Serradells.
David Astriè i Conxita Marsol, en el consell urgent convocat dissabte per aprovar l'acord amb les companyies asseguradores per l'incendi dels Serradells.

4,2 milions d'euros per l'incendi dels Serradells


Escrit per: 
Agències

Paral·lelament, el comú es "reserva el dret", tal com va explicar ahir la cònsol major, Conxita Marsol, de reclamar a les companyies asseguradores del comú d'iniciar un procés judicial o arbitral per poder ser rescabalada d'1,8 milions d'euros més si finalment no hi ha un acord amb l'empresa (Progec) que estava fent les obres en el moment de l'incendi. Des del comú s'entén que Progec ha de continuar fent els treballs de rehabilitació de la façana que estava fent en el moment de l'incendi i, al mateix temps, assumir aquesta quantitat d'1,8 milions.

Tal com explica Marsol, el peritatge va establir que els danys ascendien a uns sis milions d'euros i que els 1,8 milions corresponen a la part de l'obra que estava executant Progec. La companyia asseguradora del comú destaca que la pòlissa contractada no cobreix aquest import perquè "mentre s'està fent l'obra va a compte, càrrec i risc del constructor" els danys que es puguin ocasionar, com també determina, afegeix la cònsol, la llei de contractació pública. De totes maneres, l'assessor del comú diu que això és "interpretable" i que la pòlissa cobreix "tot l'edifici", per aquest motiu el comú entén que no poden "renunciar a reclamar" a la companyia d'assegurances comunal, que sembla que és el que aquesta "pretenia" inicialment i per això defensa que l'acord aprovat dissabte, en una sessió extraordinària amb caràcter d'urgència, és "molt important". Des de la majoria comunal són partidaris que Progec pugui fer la part de l'obra que estava ja executant en el moment de l'incendi i per aquest motiu el concurs que es va convocar el passat mes de novembre ja estableix dos blocs, un per refer la part cremada i un altre per a la resta de l'edifici. Per aquest motiu, el comú ha fet arribar a l'empresa constructora una carta en què se'ls manifesta la voluntat que torni a fer l'obra i que assumeixi la part que es va cremar.

La cònsol justifica la urgència de la convocatòria d'aquesta sessió de consell de comú perquè l'acord no es va tancar fins dijous i les companyies tenen de límit fins dilluns per poder presentar una demanda per poder reclamar a les asseguradores de Progec els 4,2 milions que ja paguen al comú, que amb aquest acord ja es desentén d'aquesta part de reclamació. Des de l'oposició, però, van ser  molt crítics tant pel fet que aquesta convocatòria es fes amb aquesta immediatesa com per la manca d'informació sobre aquest assumpte. "Ens trobem amb un exemple de procés de gestió que nosaltres no compartim, com és la manca de planificació, la manca de coherència en les actuacions i precipitacions que ens porten a una mala gestió", va lamentar la consellera socialdemòcrata Dolors Carmona, afegint, alhora, que la voluntat és que el centre pugui "funcionar el més aviat possible". En aquest sentit, Carmona sosté que els hagués agradat poder tenir tota la informació ja que tenen dubtes com per exemple per què les companyies asseguradores no es fan càrrec de tots els danys. Així, creuen que les coses s'haurien d'haver "negociat d'una altra manera" i que també s'hauria d'haver analitzat més a bastament l'empresa a la qual es feien les adjudicacions de les obres per comprovar que complís tots els requisits. Segons Carmona, si haguessin tingut la informació haurien votat conseqüentment però no poden estar d'acord "amb un procediment" que no saben "les implicacions que té i com afectarà els ciutadans".

Marsol va lamentar la manca de suport de l'oposició en la votació d'aquest acord. "Em sorprèn la seva actitud", va dir, perquè en la reunió que van mantenir divendres i en la qual des de la majoria es va explicar tot "fil per randa", els consellers de la minoria no van fer "cap manifestació" i en canvi dissabte al consell de comú van lamentar la gestió comunal. "És una actitud mediàtica", va concloure la cònsol, afegint que des de la majoria s'ha estat "súper transparents" en la gestió d'aquestes negociacions amb les asseguradores i considerant que les manifestacions dels consellers del PS són "de cara a la galeria i demagògia". No volen acceptar, segons la cònsol, que l'acord aprovat dissabte "és un bon acord" i que, per tant, "busquen excuses de mal pagador.

Andorra
serradells
asseguradores
indemnització
marsol
Astrié
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic