Diari digital d'Andorra Bondia
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa d'aquest migdia.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa d'aquest migdia.

4a dosi per a immunodeprimits


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

El Govern no es planteja de moment oferir una quarta dosi de la vacuna per a la població general, “perquè no queda clar que només la baixada d’anticossos sigui suficient per justificar la quarta vacuna”, però en canvi, sí que té decidit que se la puguin posar les persones immunodeprimides. “Està demostrat científicament que amb la quarta vacuna fan aquest efecte booster tan desitjat i que estan més protegits que amb tres dosis, perquè en el seu cas amb tres dosis estan poc protegits”, ha argumentat Benazet en el marc d’una entrevista a DiariTV en la qual ha explicat que la decisió s’anunciarà els pròxims dies i per tant aviat es començaran a convocar membres d’aquest col·lectiu, com poden ser persones que han passat per un trasplantament.

Precisament, i en relació amb la vacunació, també ha anunciat canvis per a aquelles persones que havien de posar-se la tercera dosi però que no han pogut fer-ho perquè s’han infectat del virus fa poc. El Govern ha decidit avui avançar la vacunació d’aquests ciutadans al cap d’un mes d’haver passat la malaltia. Benazet ha explicat que es considera que tots ells han passat la variant Delta, i per tant, “després de la Delta, al cap d’un mes es podrien infectar d’Òmicron”.

Tot plegat per mirar de lluitar contra una variant que és molt més infectiva i que està deixant el balanç de contagis pels núvols. De fet, avui mateix, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha informat que des de divendres s’han registrat fins a 1.575 positius nous (697 divendres, 459 dissabte i 419 diumenge) i s'han donat 810 altes, de manera que els casos actius augmenten de 765 i ja arriben als 5.127, una xifra de rècord que no sembla que es pugui aturar aviat. I és que segons ha indicat el ministre de Salut, la previsió és que el nombre d’infeccions segueixi incrementant-e encara “durant dues o tres setmanes”. La taxa de reproducció (R0) se situa en 1,40. 

A l’hospital hi ha 30 persones ingressades, 5 més que divendres, de les quals 16 es troben a planta i 14 a l’UCI (11 ventilades mecànicament).

Pel que fa al positiu que es va detectar en un usuari del Cedre, Mas ha detallat que “es troba bé, és asimptomàtic i no presenta dificultats”. A més, els cribratges que s’han fet a la resta d’usuaris del centre sociosanitari han determinat que no hi ha cap altre cas d’infecció al geriàtric. “El virus no ha circulat i això és una mostra més que la vacuna és efectiva”, ha afirmat Mas.

Tot i que la pressió sobre el sistema sanitari no s’ha incrementat de manera important, Salut ha decidit introduir un procés de monitoratge tant dels pacients que es troben a cures intensives com dels que arribin a l’hospital amb quadres greus, com els afectats per pneumònia, per exemple, per tal de determinar el tipus de variant del virus que tenen. A tots ells se’ls farà una PCR específica que permetrà veure si estan infectats per la variant Delta o per Òmicron. Actualment, els 14 pacients que hi ha a l’UCI tenen tots la Delta. 

Pel que fa a les baixes entre el personal sanitari, si bé ni Mas ni Benazet no les han pogut quantificar, el ministre ha augurat que “n’hi haurà” i que s’està treballant en un protocol per afrontar la situació. Així ha citat com a exemple l’implantat a França que preveu que els sanitaris asimptomàtics puguin seguir treballant en les àrees Covid.

Vacunació
La campanya de vacunació també segueix endavant i ja s'han adminsitrat 140.706 vacunes, 1.475 més que divendres. D'aquestes, 57.616 són primeres dosis, 56.576 segones i 26.514, terceres. Això comporta que el 82,6% de la població major de 16 anys ja tingui com a mínim una dosi del vaccí, mentre que el 81,3% ja té la pauta completa.

En el cas dels menors de 12 a 15 anys s'han inoculat 4.554 vacunes, de les quals 2.352 són primeres dosis i 2.202 segones. Així, el 70,9% dels menors d'aquesta franja d'edat ja tenen la primera dosi del fàrmac contra la Covid mentre que el 66,4% ja tenen les dues dosis.

Baixes
Helena Mas ha anunciat que s'han introduït canvis en la tramitació de la baixa automàtica per a les persones que són positives de Covid-19. Així, si fins ara la baixa s'activava des del moment de la notificació del positiu, a partir d'ara es comptabilitza des del moment de la realització de la prova diagnòstica. Igualment, la secretària d'Estat ha assegurat que el nou sistema de baixes automàtiques "funciona bé" i "facilita la vida als professionals i a qui pateix la malaltia". Tot i que ha admès que encara "estem en un moment d'adaptació, la valoració és molt positiva, tant des del ministeri com des del Col·legi de Metges", que precisament la setmana passada va alertar del risc de saturació que pateixen les consultes d’atenció primària.

SMS a turistes
D’altra banda, Helena Mas ha explicat que des de la setmana passada els turistes que es realitzen una prova diagnòstica al país (ja sigui una TMA o un test ràpid d’antígens en un stop lab, una farmàcia o un laboratori) reben el resultat al seu telèfon mòbil. El missatge s’envia en català, castellà, anglès o francès en funció de la procedència del visitant, i s’hi inclou el resultat de la prova així com les recomanacions de com s’ha d’actuar a partir d’aquell moment.

.

Salut
Govern
covid
vairant
delta
Òmicron
Covid-19
estudi
hospital
UCI
Mas

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

"El Govern ha decidit avui avançar la vacunació d’aquests ciutadans al cap d’un mes d’haver passat la malaltia" "...després de la Delta, al cap d’un mes es podrien infectar d’Òmicron" Si persones amb la tercera dosi, s'han infectat d'Omicrom, algú sap per que aquest afany de posar la tercera dosis al mes d'agafar la covid.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte