Diari digital d'Andorra Bondia
Un dels moments del taller sobre participació dels infants.
Un dels moments del taller sobre participació dels infants.

573 infants prenen part en uns tallers per treballar el seu dret a la participació


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Unicef Andorra

Tot i que fa ja quatre anys que organitzen uns tallers per treballar amb els alumnes el dret a la participació, tot just abans de la constitució dels consells d’infants als comuns, fins a aquesta edició el comitè andorrà per l’Unicef no ha fet balanç de l’assistència als mateixos. En total, durant els passats mesos d’octubre, novembre i desembre hi han pres part 573 alumnes dels tres sistemes educatius d’edats compreses entre els 9 i 12 anys. D’aquests, 118 pertanyen a l’escola francesa d’Andorra la Vella i 78 al col·legi Janer de Santa Coloma. Els segueixen 76 de les escoles espanyola i francesa de Sant Julià de Lòria i 75 de l’escola francesa d’Escaldes-Engordany i també d’aquesta mateixa parròquia, 51 de la Sagrada Família i 34 del col·legi espanyol María Moliner. 52 més del Sant Ermengol i 48 de l’andorrana de la capital. Finalment, hi van assistir 33 alumnes de l’escola francesa d’Ordino i 8 de l’escola francesa del Pas de la Casa. 

Segons la tècnica de sensibilització d’Unicef Andorra, Mercè Miquel, l’objectiu dels tallers, que tenen una durada de prop d’una hora, és doble. D’una banda, presentar el Consell d’infants de manera atractiva i motivadora, i de l’altra, introduir els alumnes en la participació com a instrument que tenen per exposar i gestionar les seves opinions, necessitats i inquietuds respecte a aquells assumptes que els afecten, en reconeixement de la seva condició de ciutadania activa. Miquel assenyala que els participants hi responen “molt bé” i creu que “hem d’escoltar-los més”. 

Les inquietuds dels infants solen ser les mateixes tot i viure a parròquies diferents. Destaquen les demandes sobre els parcs infantils en espais tancats, amb equipaments moderns; els carrers més nets i lliures d’excrements i orins de gossos; la necessitat d’espais més exclusius per als animals de companyia; els carrils bici millor senyalitzats; i les activitats participatives que afavoreixin el reciclatge i la protecció del medi ambient. Una de les preocupacions dels alumnes que més ha cridat l’atenció de Miquel és la de “recuperar la professió de pastor i la pesca tradicional”.

Ara que Unicef Andorra i els comuns han de començar a treballar la renovació de la certificació de Parròquia Amiga de la Infància, l’entitat recomana als  comuns que estableixin un pla d’infància amb objectius i actuacions assolibles i reals amb relació a un ampli ventall de drets econòmics, socials, culturals, civils i polítics dels infants; un pressupost específic i sensible a la infància; i un informe periòdic sobre l’estat de la infància a la parròquia. A escala nacional, la llei sobre drets dels infants i dels adolescents i el Pla nacional per a la infància són la gran fita d’Unicef Andorra per a tots els infants i adolescents del país.

infants
tallers
treballar
dret
participació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic