Diari digital d'Andorra Bondia

72.000 vehicles entren al país i hotels, comerços i pistes es mostren satisfets


Escrit per: 
M. F.

Finalment han estat uns 72.000 els vehicles que han entrat al país per les dues fronteres durant aquest pont de la Puríssima, tal com ha informat el cap d’àrea de Mobilitat i Seguretat Viària, Jaume Castells.

Un 75% ho ha fet per la frontera del riu Runer i l’altre 25%, per la del Pas. Cal destacar que el dia que es va registrar una major entrada de vehicles va ser dissabte, amb 18.150, mentre que dimarts va ser la jornada en què més vehicles van abandonar el país: 16.000.
Quant a les incidències, cal destacar els dos accidents mortals de dissabte i el caos circulatori de dilluns. Sobre aquest col·lapse, Castells va manifestar que feia 10 anys que no es registrava una situació tan complicada i que, en total, les retencions que hi va haver dins el país van arribar a sumar 40 quilòmetres. Per arribar a la frontera del riu Runer calien entre dues i tres hores. Dimarts també hi va haver vuit hores contínues amb tres quilòmetres de retencions per sortir del país en direcció sud. La darrera jornada ja ha estat més tranquil·la i, cap a les tres de la tarda, ja no hi havia cap problema a la xarxa viària.
Els hotels fan una valoració molt positiva del que ha estat aquest pont. D’aquesta manera, el portaveu dels hotelers, Joan Antoni Azurmendi, va exposar que durant aquest pont s’han viscut “tres dies excepcionals”, els compresos entre dissabte i dilluns, amb una ocupació que oscil·la entre el 80% i el 100%. En aquest sentit, va assenyalar que en aquestes tres jornades la majoria d’hotels es van omplir. Dimarts, segons va afegir Azurmedi, ja es va notar que alguns d’aquests visitants havien marxat del país, per la qual cosa l’ocupació en aquest dia va ser d’entre el 50% i el 70%. El portaveu dels hotelers va exposar que en un inici la vaga dels controladors aeris va preocupar per les reserves que hi pogués haver de persones de les illes Balears, però va afegir que tampoc no n’hi havia tantes i que es van poder suplir amb les reserves de darrera hora. Per tant, tal com va assenyalar Azurmendi, el pont ha estat el que esperen que sigui “l’inici d’una bona temporada”. A més a més, va concloure que esperen que aquests mateixos bons resultats es puguin donar també entre el 27 de desembre i Reis.
Les estacions també han aconseguit uns bons resultats. D’aquesta manera, des de Grandvalira s’exposava que des de l’inici del pont han acollit una mitjana diària de 16.000 usuaris, que han pogut gaudir de prop de 140 quilòmetres esquiables connectats per pista, la major oferta esquiable possible per a aquestes dates en tota la península, segons es va assenyalar des del domini. Així doncs, el cap de setmana aquestes condicions van possibilitar l’obertura de 79 pistes i del 95% de remuntadors. De totes maneres, el canvi de temperatures a l’alça registrat des de dilluns va provocar una transformació de la neu i, ara com ara, el domini compta amb 76 pistes obertes i una acumulació de neu de 50 centímetres a les cotes altes. Els tècnics de pistes estan duent a terme treballs de condicionament, segons van assenyalar des de Grandvalira, per mantenir aquesta oferta esquiable de cara al cap de setmana, pendents de la baixada de temperatures prevista per a avui.
Pel que fa a Vallnord, ha registrat un increment del 20% respecte del pont de la Puríssima de l’any passat, amb un total de 30.000 esquiadors. Les condicions meteorològiques i de neu de les dues primeres jornades del pont, així com l’obertura anticipada el 27 de novembre, han estat les claus d’aquests bons resultats, segons van assenyalar des de l’estació. Així, els dies de major afluència van ser diumenge i dilluns, tal com estava previst, i es va registrar una mitjana de 8.000 esquiadors diaris. Tal com ha passat a Grandvalira, a partir de dilluns la pujada de temperatures ha transformat la neu. Malgrat això, cal destacar que els tres sectors de Vallnord han pogut obrir tots els dies segons les previsions, fregant el 100%. Pel que fa a la procedència dels esquiadors, la gran majoria provenien de l’Estat espanyol, principalment de Catalunya, Madrid i el País Valencià. Cal destacar, a més, que les famílies han estat els clients principals. En principi, la previsió d’obertura de pistes i remuntadors per al cap de setmana és la mateixa que la d’aquests dies, amb el 97% de pistes obertes a Arcalís, el 95% a Arinsal i el 90% a Pal.
Finalment, els comerciants també es van mostrar satisfets pels resultats aconseguits durant el pont. La presidenta de la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA), Susagna Venable, va manifestar que en principi han complert les expectatives que tenien posades per a aquest pont i que els resultats han estat “interessants”. Ara esperen que durant els caps de setmana fins a Nadal es pugui treballar també a un bon ritme.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte