Diari digital d'Andorra Bondia
Efectius policials en un sinistre.
Efectius policials en un sinistre.

76 accidents l’any passat per conduir sota els efectes de l’alcohol o la droga


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’any passat hi va haver a les carreteres del país un total de 76 accidents de trànsit perquè els conductors havien consumit alcohol o drogues. D’aquests 76, en 20 hi va haver ferits i a la resta tan sols danys materials. Aquestes són les xifres absolutes d’una tendència que preocupa el cos policial, és per aquest motiu que s’han incrementat un 41% els controls preventius d’alcoholèmia i droga. Percentualment la xifra pot semblar petita en tractar-se del 15% del total d’accidents que van tenir lloc el 2018, que van ser 508. La conducció sota els efectes de l’alcohol o els estupefaents ha baixat gairebé dos punts percentuals respecte del 2017 però continua sent un fet significatiu si es mira en xifres absolutes. 
Quant a la tipologia d’accident, els que van tenir ferits van ser 256, i la resta, 252, no van passar dels danys materials. Cal destacar que l’alcohol i les drogues han estat presents en el 8% dels accidents amb víctimes i en un 22% dels accidents amb danys materials. Si es mira l’evolució dels darrers vuit anys, el 2018 és el que registra un nombre més baix d’accidents de trànsit (només l’any 2014 n’hi va haver menys, uns 499). El 2011 va ser l’any amb més accidents i l’any, també, que van ser més greu, van ser 683, d’entre els quals 8 de mortals.
D’altra banda, els accident a la xarxa viària derivats del consum de l’alcohol i la droga a tenir un pic alt el 2017 (amb un 16,79%). La resta dels anys s’ha mantingut entre l’11 i el 12%. Només el 2013 es va donar un altre increment, en aquell cas, del 15%.
La nota més negra del 2018, però, són els cinc accidents mortals, on sis persones van perdre la vida, en un d’ells van morir pare i fill. La policia també remarca que les víctimes mortals eren cinc motoristes i un ciclista. 
Un àmbit, aquest del ciclisme, que des del cos policial i des d’altres organismes, com l’Automòbil Club, s’ha insistit per fer campanyes preventives donat l’increment d’ús d’aquest tipus de vehicle. 

616 positius
La policia ha anat augmentant progressivament els controls preventius. L’any passat va efectuar en les diverses campanyes un total de 5.564 controls, una xifra superior als 3.943 que va dur a terme el 2017. Això ha comportat també un major nombre de positius, en total 616, un 36% més que l’any anterior. Del total de positius, 441 van tenir una repercussió penal, és a dir, van donar un positiu més alt, 151 només una sanció administrativa, 10 penal per drogues i altres 10 penal per drogues i alcohol. Altres quatre van refusar fer-se la prova. 
Si mirem l’evolució, l’any 2018 va ser l’any que més controls preventius es van fer i l’any que més positius es van registrar. Cal remarcar que des del 2011 el nombre de controls  preventius d’alcoholèmia s’ha doblat i la quantitat de positius s’ha incrementat un 139% els darrers vuit anys. 

Nou campanyes preventives

La policia va augmentar el nombre de controls a les carreteres en el context de les campanyes preventives contra l’accidentalitat. L’increment d’aquestes accions es deu al fet que el cos es va reforçar amb més efectius. En aquest sentit, l’any passat es van fer tres campanyes: la de Nadal, que va de desembre a gener; la de Setmana Santa, que es fa entre març i abril; i la d’estiu, que s’allarga tot el mes de juliol. A més, l’any passat entre febrer i març es van controlar comportaments imprudents dels conductors per evitar situacions de risc. A l’abril i la segona quinzena d’agost es van detectar aparells sobre la regulació de la velocitat, sobre les precaucions en rotondes i encreuaments i sobre canvis de direcció. A finals d’abril i maig també es van constatar deficiències tècniques i administratives. Durant la primera quinzena d’agost el control es va dirigir més a les motocicletes. El setembre passat la campanya es va enfocar a les proximitats de les escoles per vigilar el transport i accions incorrectes dels conductors.

accidents
76
conduir
efectes
alcohol
droga
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic