Diari digital d'Andorra Bondia
Entrada principal de la Seu de la Justícia.
Entrada principal de la Seu de la Justícia.

Absolen dues auxiliars de l’escola Meritxell acusades de maltractaments


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Facundo Santana

El Tribunal de Corts va absoldre ahir dues auxiliars educatives de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell acusades de presumptes maltractaments a dos usuaris menors del centre el curs 2013-2014, després que la fiscal retirés l’acusació perquè “els indicis havien quedat desvirtuats” i per la no-compareixença de dos dels testimonis de càrrec.  

Tot i que els fets jutjats es remunten al 2013-2014, no va ser fins al 2015 quan tres treballadores de l’empresa de neteja externa que feia aquest servei a l’escola Meritxell i una auxiliar educativa van acusar les dues educadores del llavors programa d’extensió externa de l’escola Meritxell de diversos maltractaments a dos usuaris. En concret, a una de les educadores se l’acusava de donar una bufetada a una usuària del servei, i d’escridassar i sacsejar-ne un altre; i a l’altra, d’estirar dels cabells i arrossegar fins a una dutxa, i de dutxar-la vestida i amb aigua freda a la usuària abans esmentada.  Un cop van arribar els testimonis de la mala praxi a la direcció del centre, l’escola va decidir presentar la denúncia al cos de policia. Va ser la llavors directora del programa i el cap de recursos humans de l’escola Meritxell qui van presentar aquesta denúncia. El centre, com a mesura cautelar, va decidir apartar les dues treballadores denunciades del contacte amb els usuaris suposadament maltractats. 

Davant d’aquestes conductes “gravíssimes”, en paraules de la fiscal, el judici havia d’ajudar a investigar en profunditat si hi havia o no un delicte continuat de maltractaments. La fiscalia demanava per a una de les auxiliars acusades 2 anys de presó condicional; i per a l’altra, 18 mesos. A més, en concepte d’indemnització, 3.000 euros per a cadascun dels usuaris suposadament maltractats. 

De les quatre testimonis de càrrec que havien estat citades a declarar, només se’n van presentar dues. Una de les treballadores de la neteja i l’auxiliar educativa que van ratificar amb matisos i noves interpretacions les declaracions que havien fet cinc anys abans. Cal dir que durant pràcticament tot el dia el cos de policia va fer la recerca d’una de les principals testimonis de càrrec, a dos dels possibles domicilis on podia estar, a l’hospital i als centres de salut, però no la van trobar ni van poder assegurar si els seria possible aconseguir-ho.

Pel que fa als testimonis de descàrrec, els nou treballadors del centre, inclosa la directora del programa que va posar la denúncia, van assegurar que les dues educadores eren persones responsables, experimentades i competents, amb una manera de fer íntegra. Mai les van sentir escridassar ningú. A més, van detallar que una de les acusades, la més gran, és considerada com la “iaia” o “iaieta” dels usuaris. “Una marassa”, va dir una altra. “Són dues persones a qui deixaria la meva vida i la vida dels meus fills a les seves mans”, va recalcar un altre. A més, van coincidir que hauria estat quasi impossible per a la cuidadora arrossegar la usuària que hauria patit el maltractament perquè per contenir-la en els moments de crisi que tenia calien diverses persones. Així ho va emfasitzar la infermera del centre, ja jubilada, que va afegir que encara que la nena no es pogués expressar amb paraules, segur que si hagués patit algun maltractament se li hauria notat quan s’hagués creuat amb l’auxiliar acusada. 

Quant als familiars dels usuaris, tots van explicar que mai no havien vist en les acusades actituds violentes. En aquest sentit, va ser significatiu que un d’aquests familiars fos la mare de la nena que hauria patit els maltractaments i va ratificar la seva total confiança en tots els professionals del centre. “Mai no he tingut la sensació que la meva filla patís maltractaments”, va dir.  

Què hauria provocat la denúncia contra les educadores? Segons elles mateixes, sembla que animadversions personals barrejades amb un afer amorós i un contracte rescindit a una empresa de neteja. 

Absolen
dues
auxiliars
l’escola Meritxell
acusades
maltractaments
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic