Diari digital d'Andorra Bondia
El 8 de març del 2018, AFdA va fer la seva primera convocatòria a la plaça Lídia Armengol.
El 8 de març del 2018, AFdA va fer la seva primera convocatòria a la plaça Lídia Armengol.

Acció Feminista exigeix al Govern "un pas endavant" per despenalitzar l'avortament


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

Acció Feminista d'Andorra (AFA) torna a reclamar un any més la despenalització de l'avortament per terminis de manera lliure amb motiu del Dia d'acció global per un avortament legal i segur que se celebra demà. En concret, "exigim" que abans del 28 de setembre vinent Andorra ja no sigui un dels tres únics estats europeus que no respecten el dret a decidir de les dones, sinó que ja formi part dels que garanteixen l’avortament legal, segur i gratuït. Segons exposen avui en un comunicat, d'aquesta manera se sumen a la resta de països del món que continuen reivindicant el dret de les dones a decidir sobre el propi cos. 

L'associació recorda que la legislació andorrana actual nega aquest dret i exerceix una autoritat violenta i patriarcal sobre el cos de les dones, sobre el cos de la meitat de la població, sense que cap altra llei exerceixi un control similar sobre el cos dels homes. A l’empara de la Constitució, la legislació andorrana reconeix el dret a la vida, però prohibeix interrompre l’embaràs en qualsevol supòsit, fins i tot en els casos en què es posa en risc la vida de la dona. D’aquesta manera, en prioritzar la vida d’un ésser no nat per sobre de la de les dones, les exclou d’aquest dret.

També fan notar que 11 països membres de les Nacions Unides han recomanat al Principat d’Andorra legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs, entre els quals hi ha la veïna França,
governada per un dels coprínceps andorrans. Tot i l’Acord d’associació amb què està treballant el Govern i les ganes d’equiparar-se als països integrants de la Unió Europea, Andorra és, juntament amb Malta i el Vaticà, l’últim reducte europeu que penalitza l’avortament. Un fet que no evita que les dones d’aquests països duguin a terme interrupcions de l’embaràs fora de les seves fronteres, perquè penalitzar l’avortament no n’impedeix la pràctica.

Igualment, exposen que moltes dones encara es desplacen cada any a territoris veïns per poder exercir el dret a decidir sobre el seu propi cos. Penalitzar l’avortament només criminalitza aquestes dones, obligant-les a fer-ho lluny de casa seva, i precaritza encara més les que no tenen els mitjans o els recursos suficients per fer-ho. Així doncs, el que volen és que les dones d’Andorra puguin decidir sense la necessitat de desplaçar-se, tal com ho poden fer també ara les dones de Sant Marino.

Per tots aquests motius, Acció Feminista exigeix, una vegada més, que el Govern faci un pas endavant en matèria de legislació. Cal que sigui revisada i modificada amb urgència, i cal adequar-la als convenis ratificats per Andorra que exigeixen la garantia de la llibertat sexual i reproductiva de les dones. A més, titllen de paternalistes i hipòcrites els arguments amb què tracten d’impedir-ho, la incapacitat per aconseguir la majoria parlamentària, la necessitat de modificar la Constitució o el risc de perdre la sobirania.

Activitats

Precisament, amb motiu del Dia d’acció global per un avortament legal i segur, demà a les 21 hores el Cineclub Les Valls organitza el passi de la pel·lícula "L"événement" i un col·loqui posterior on participarà Acció Feminista d'Andorra. Dijous també hi ha programanda la conferència "Drets sexuals i reproductius de les dones" a càrrec de la Dra. Carme Valls a la sala d'actes de MoraBanc organitzada per Acció Feminista d'Andorra.

També demà a les 19 hores Stop Violències ha convocat una manifestació a la plaça de la Rotonda.

acció feminista
Govern
despenalitzar
avortament
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic