Diari digital d'Andorra Bondia
Les integrants d’Acció Feminista d’Andorra en l’assemblea celebrada ahir.
Les integrants d’Acció Feminista d’Andorra en l’assemblea celebrada ahir.

Acció Feminista reclama ‘llistes cremallera’ a les pròximes eleccions


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Acció Feminista d’Andorra reclama que les candidatures que es presentin a les pròximes eleccions generals presentin llistes cremallera, és a dir que vagin alternant un home i una dona o una dona i un home. Això, remarquen, ha de garantir que les dones no acabin ocupant llocs de segona fila. “La nostra idea és batallar perquè les llistes que es presentin siguin paritàries”, va dir la presidenta de l’entitat, Antònia Escoda. A més, assenyalen la necessitat que tots els partits integrin la idea transversal d’igualtat. 

Així, la portaveu del col·lectiu, María José Espinosa, va explicar que la comissió de qualitat democràtica analitzarà tots els programes electorals “amb les nostres súper ulleres lila” i a partir d’aquí adreçaran comentaris i propostes a les diferents formacions. “El que podem donar són recomanacions”, va apuntar Escoda, al mateix temps que va afegir que “al final seran els partits els que decidiran; després cadascú s’haurà de mirar amb quins criteris vota”. La presidenta d’Acció Feminista d’Andorra també assenyala que és imprescindible que hi hagi una dona cap de Govern, “i que sigui feminista”. La manca de candidates és una de les raons per les quals ha sorgit el neguit de crear aquesta associació, explica. “Que no hi hagi una candidata a cap de Govern pensem que és absolutament negatiu” tenint en compte que “som més de la meitat de la població”, subratlla Espinosa. És per això que denuncia que “tenim un sostre de vidre brutal en l’àmbit de la política”. L’entitat ha començat a estudiar la qüestió de les quotes però encara no ha extret cap conclusió. El que sí que ha fet, per exemple, és denunciar que als consells d’administració dels òrgans públics i parapúblics, les dones “són unes il·lustres desconegudes”. 
Qüestionada sobre si l’avortament serà un dels temes decisius en les pròximes eleccions generals, Escoda considera que serà un assumpte més, ja que n’hi ha molts d’altres. Entre aquests hi ha la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes, que s’ha començat a treballar amb Benestar. Espinosa va explicar que aquest text implicarà canvis en la legislació laboral, en qüestions de representació política i en la presència de dones en òrgans directius, en què s’establirà un percentatge necessari de presència femenina. També implicarà que tots els projectes de llei hauran de portar un informe d’impacte de gènere, com afecta els homes i com afecta les dones. Implicarà un canvi en la mentalitat i l’orientació de totes les lleis, va declarar la portaveu.
Escoda i Espinosa van fer aquestes declaracions en el marc de l’assemblea constituent de l’associació Acció Feminista d’Andorra. Escoda va indicar que la junta sorgida de la reunió d’ahir actuarà de “corretja de transmissió” de les decisions preses per les comissions de treball. En aquest sentit va explicar que ha calgut formalitzar-se com a entitat, tot i que la llei “té tendència a crear associacions piramidals i formes de funcionar heteropatriarcals”, un fet que s’allunya de les seves pretensions. És per això que la voluntat, a partir d’ara, seguirà sent treballar a partir de comissions i “no trencar aquesta estructura en xarxa on la força d’Acció Feminista estigui en cadascuna de les membres”, va anunciar Espinosa, i va deixar clar que l’existència d’una junta és “una qüestió formal”. Així, el fet de constituir-se com a associació permetrà a l’entitat ser interlocutor davant de les institucions i poder incidir en els canvis legislatius per tal de continuar defensant els drets de les dones, que són drets fonamentals, recorden. L’assemblea es va celebrar ahir coincidint amb el Dia mundial dels drets humans. En l’acte, Elisa Muxella, presidenta de l’Institut de Drets Humans d’Andorra, va fer una breu introducció. Acció Feminista d’Andorra està formada per 102 membres i va començar a treballar en el marc del 8 de març d’aquest any.

 

 

acció feminista d'andorra
acció feminista
candidatures
eleccions
llistes cremallera
Comentaris: 3

Comentaris

1. L’Escoda va ser presidenta dels Verds i van acabar com acabarà això. 2. Parlar d’heteropatriarcal dóna pistes de que pie cojean: hembristes. 3. No em sento representada per cap de les de que es deixen veure. 4. Més de100 persones no té ni assanca. Aquestes són les que estan aqui. 5. Massa socialdemocrates a la foto......
Moltes dones que van intentar fer politica i no van arribar enlloc. Res de que preocuparse
El que ha de preocupar son els motius que hi ha per crear una associació feminista: violència estructural, societat enfocada al triomf masculí, opressió a la dona, diferències salarials, violència domèstica, cosificació de la dona, sostre de vidre, biaix de les cures i tasques domèstiques... i un llarg etcètera. Menys criticar i més col·laborar, per tenir un país igualitari.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic