Diari digital d'Andorra Bondia
Una imatge del manifest que el moviment proposa signar a la plataforma Change.org.
Una imatge del manifest que el moviment proposa signar a la plataforma Change.org.

Acció Feminista s’estrena amb un manifest a la plataforma Change.org


Escrit per: 
P.G.

El moviment feminista al Principat s’ha organitzat a través d’Acció Feminista Andorra i ha començat fort amb la proposta de la signatura d’un manifest a la plataforma Change.org. El manifest es va publicar ahir a les xarxes socials i a aquesta plataforma, però no es llegirà fins al dia 8 en commemoració del Dia internacional de la dona, en què es vol presentar de manera pública aquest moviment recentment constituït. 

Integrat per més de cinquanta dones, vol aplegar tota persona que es consideri feminista, de qualsevol sensibilitat política i social,  per tirar endavant de manera transversal una igualtat que ara s’han decidit a reclamar en veu alta. El manifest reivindica una gran varietat de mesures i millores en tots els àmbits,  des de la qualitat democràtica, l’economia, educació, salut i benestar fins als drets laborals. 

La nova plataforma considera “inacceptable” les desigualtats que encara pateixen les dones al Principat, “únicament pel fet de ser dones”. Segons el text, “no n’hi ha prou de dir que hi ha igualtat, no n’hi ha prou de redactar i aprovar lleis i reglaments. Són un primer pas, però tot plegat no serveix per a res si no es fan respectar i s’apliquen en el dia a dia”. 

En matèria de qualitat democràtica, Acció Feminista Andorra reclama mesures concretes com ara crear l’Institut Andorrà de les Dones o implementar l’Observatori per a la igualtat com a òrgan de seguiment i control de la igualtat. Però també d’altres, com fixar un equilibri entre dones i homes en els òrgans de poder públic i privats i també a les llistes electorals, i oferir una formació específica en igualtat als agents sensibles, com la policia, càrrecs electes, personal de l’Administració i personal sanitari, així com també al personal de l’educació.

En matèria d’economia, el moviment feminista reclama incentivar les empreses en la contractació per productivitat i no per hores, i facilitar el treball des de casa; també demanen instaurar beneficis fiscals per a les empreses que contractin dones en situació de violència masclista o  de vulnerabilitat. A més, proposen fer els pressupostos de l’Estat participatius i amb perspectiva de gènere, i impulsar la formació professional adaptada per a dones en situació de vulnerabilitat. 

Pel que fa a l’educació, la millora per a la igualtat passa per “dotar-la de recursos econòmics humans i materials, i millorar els programes que ja hi ha per evitar la violència a les escoles”, diu el manifest, així com formar en igualtat i dona  l’alumnat de segona ensenyança i aprofundir el concepte de coeducació, i implementar-ho des de la primera ensenyança. 

Part digne
Quant a salut i benestar, Acció Feminista proposa despenalitzar l’avortament en els tres supòsits mínims, millorar el protocol davant dels casos de violació i abús sexual, i donar cobertura de la CASS a les víctimes de violència de gènere  que se separen del seu maltractador i n’eren beneficiàries. Però també reclamen programes d’atenció i ajuda a l’impacte en la salut física i psíquica de les dones que tenen cura de persones dependents i persones malaltes. També es dirigeixen a l’àrea d’Obstetrícia mèdica per demanar que es respecti la iniciativa de la dona en els parts que no presentin risc en el marc del dret a un part digne i a la intimitat.

En l’àmbit laboral reclamen accions immediates encaminades a eliminar l’esquerda salarial entre dones i homes i a millorar el coneixement dels drets, així com aprovar una llei d’igualtat salarial amb graelles i categories salarials, i inspeccions i sancions en cas d’incompliment. Proposen garantir que les dones que treballen mitja jornada tinguin cobertura sanitària, i volen buscar solucions efectives per al repte de la conciliació de la vida laboral i privada  com, per exemple, que la baixa maternal i paternal sigui igual i intransferible. 

Finalment, fan una crida per instaurar mesures efectives per combatre l’assetjament i la violència a la feina i incloure plans de formació específics en igualtat, obligatoris dins de l’empresa, de la mateixa manera que ho són els riscos laborals. 

Finalment, el manifest acaba amb una crida clara al feminisme: “Si defenses els drets humans, si també vols eliminar les desigualtats dins i fora d’Andorra, aleshores tu també ets feminista”. 

 

 

feminista
acció feminista
dones

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte