Diari digital d'Andorra Bondia
La bretxa salarial creix al país, segons recorda Acció Feminista d’Andorra.
La bretxa salarial creix al país, segons recorda Acció Feminista d’Andorra.

Acció Feminista troba urgent una secretaria d’Estat d’Igualtat


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

Acció Feminista d’Andorra (AFA) espera “amb expectació el nomenament de la secretària d’Estat d’Igualtat”. Així ho va fer públic ahir en un comunicat emès amb relació a la formació del nou Govern. L’associació situa aquesta expectativa en el marc dels nomenaments de les secretaries d’Estat que està duent a terme el Govern aquests dies i del compromís de treballar una llei d’igualtat efectiva entre dones i homes a través d’una taula de treball, de la qual en forma part Acció Feminista. Així ho va subratllar la presidenta de l’entitat, Antònia Escoda, que va assenyalar que la creació d’aquesta secretaria “per a nosaltres és una evidència”.  
També va recordar que precisament sobre “la preocupació per la igualtat” es va parlar força durant la passada campanya electoral, i fins i tot algunes formacions polítiques en van fer “bandera”. Ara és el moment, segons creu l’associació, de començar a fer “polítiques feministes i transversals”, va dir. A més, Escoda va refermar que l’AFA creu que aquesta secretaria d’Igualtat hauria d’estar adscrita al cap de Govern, Xavier Espot, tenint en compte que aquest tema s’ha de treballar de manera transversal, i precisament amb Espot, que era el ministre d’Afers Socials, és amb qui ja s’havia començat a treballar la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes.   
En el comunicat de l’AFA també es recull que les darreres  dades estadístiques publicades al país mostren que la bretxa salarial creix en comptes de reduir-se, i, per tant, són una evidència més de les desigualtats manifestes i constaten la urgència de treballar des de l’inici de la legislatura en la llei d’igualtat efectiva. 
En aquest sentit, la presidenta de l’AFA va remarcar que “les dades són molt tossudes, ens demostren que la igualtat encara està molt lluny i que la bretxa salarial és cada vegada més gran”. Aquesta és la raó per la qual, va subratllar, “és una urgència començar a treballar i tirar endavant tota una sèrie de mesures per poder pal·liar aquest dèficit d’igualtat que patim”. Les dades a les quals es va referir Escoda són les de l’Enquesta de Forces de Treball del 2018, que recullen de manera evident la diferència existent en els salaris per sexes. Així, mentre que el sou mitjà d’una dona és de 1.538,21 euros nets al mes, el dels homes puja fins als 1.987,03 euros, la qual cosa suposa una bretxa salarial de 450 euros. Igualment, els homes tenen una concentració relativa més elevada en remuneracions altes que les dones. Així, el 56,3% dels homes ingressen més de 2.000 euros nets al mes, enfront del 36,1% en el cas de les dones. En les remuneracions més baixes passa el contrari, el 25,8% de les dones tenen una remuneració inferior a 1.240 euros nets al mes, respecte al 10,6% dels homes. Estadística va atribuir aquestes desigualtats al fet que les dones “treballen més sovint a temps parcial i en sectors d’activitat menys remunerats que els homes”.

 

Andorra Feminista
urgent
secretaria d'Estat d'Igualtat
Comentaris: 1

Comentaris

Per una altra oportunidad, camarada comunista.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic