Diari digital d'Andorra Bondia
Una dona realitzant tasques de neteja al seu lloc de treball.
Una dona realitzant tasques de neteja al seu lloc de treball.

Acció Feminista vol mesures més decidides sobre treball a la nova llei d'igualtat


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Facundo Santana

L’esborrany de la Llei per a la igualtat entre homes i dones té mancances i poca concreció en alguns àmbits, segons Acció Feminista. És per aquest motiu que l’entitat ja ha presentat al Govern diferents suggeriments amb l’objectiu que, a la pràctica, “ens permetin avançar cap a la igualtat efectiva”. Concretament en l’àmbit laboral, l’associació es mostra sorpresa pel fet que es deixi en mans dels representants de personal o a la negociació col·lectiva aspectes com són els horaris flexibles o el teletreball, sabent que al país les empreses no compten amb aquestes figures i que és pràcticament inexistent la negociació col·lectiva. Davant d’això demana que sigui el Consell Econòmic i Social qui negociï unes condicions mínimes.

Entre les qüestions que caldria abordar de forma “inajornable” hi ha l’obligatorietat de les empreses d’atorgar el permís de jornada reduïda per cura d’un fill o persona depenent durant un període determinat, dividint el temps de permís amb la parella de manera equitativa i afavorir que siguin els dos membres de la parella qui sol·licitin aquest permís amb l’objectiu de promoure la corresponsabilitat en el treball domèstic i de cura. També volen baixes maternals i paternals iguals i intransferibles, i per tant, que la llei impulsi un augment de la baixa de paternitat per equiparar-la amb la de maternitat. Així mateix, es proposa que l’obligatorietat de les empreses de tenir plans d’igualtat es rebaixi de les 50 persones treballadores a 10.

Per altra banda, Acció Feminista entén que no ha de ser una potestat, sinó una obligació, que l’Administració valori accions de foment a la igualtat entre homes i dones per part de les empreses o entitats que sol·licitin contrac-tacions, subvencions i ajuts. “La perspectiva de gènere, els plans d’igualtat i totes aquelles mesures aplicades per part de l’empresa han de sumar punts en els concursos”, exposen. Argumenten que, a banda de ser un motor de canvi en el món empresarial, aquesta seria una mesura que permetria, també, incidir en àmbits com ara l’esport, impulsant els clubs a tenir equips mixtos o equips femenins, o al món cultural, tenint més en compte les dones artistes en les programacions.

Així mateix, tal com havia anunciat, Acció Feminista reivindica que la llei inclogui la despenalització de l’avortament i que la interrupció, tant farmacològica com quirúrgica, de l’embaràs formi part de la cartera de serveis de la sanitat, tenint en compte que Andorra és l’únic país del continent europeu que penalitza l’avortament, fet que vulnera un dret humà i imprescindible per a la igualtat efectiva entre homes i dones, i en contra de totes les recomanacions europees i internacionals, exposen. També consideren inajornable que es tipifiqui al codi penal el delicte de violència contra la dona, tal com estableix el Conveni d’Istanbul ratificat per Andorra. Sense una tipificació al Codi penal del Delicte de violència de gènere, queda buit de contingut el que planteja la llei d’igualtat efectiva amb relació a la violència de gènere com la Llei per a l’erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica. També es reclama garantir les pensions mínimes per a les dones grans que han fet tasques de cura.

Inici dels treballs per donar resposta a les recomanacions de l’informe del Grevio

La Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere i Domèstica (Conpvdg) va fer balanç ahir del treball dut a terme al llarg del 2020, com ara les formacions específiques dirigides per l’àrea de Polítiques d’Igualtat o la implementació de la guia de col·laboració i els protocols d’actuació en casos de violència de gènere i domèstica. Durant la reunió també es van tractar les pròximes accions que s’han de desenvolupar, d’entre les quals destaca la creació de la futura Comissió de Treball Estratègic en l’àmbit de la Violència de Gènere i Domèstica (Cotvio). Aquest organisme pretén donar resposta a una demanda concreta de participació tècnica entre els diferents actors institucionals com a estructura tècnica i transversal. El seu objectiu és implementar les accions acordades per la Conpvgd mitjançant la coordinació entre els diferents departaments del Govern.

També es van tractar les recomanacions realitzades a l’informe final del grup d’experts sobre la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica (Grevio) del Consell d’Europa. Específicament, es va exposar un document per organitzar les tasques dels diferents departaments en aquesta matèria i es va acordar que els departaments i ministeris concretaran línies d’acció per donar resposta a aquestes recomanacions de cara als pròxims quatre anys. En la trobada també s’ha posat en relleu la recent constitució de l’Observatori de la igualtat.

 

 

llei d'igualtat
igualtat
acció feminista
llei d'igualtat entre dones i homes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte