Diari digital d'Andorra Bondia
Una persona rep la vacuna.
Una persona rep la vacuna.

Acord entre Govern i psicòlegs pel servei d’atenció a afectats de Covid


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: Facundo Santana

El nou servei d’atenció psicològica per a les persones afectades per la Covid-19 podrà començar, si tot va bé, a finals de la setmana que ve. Finalment el Govern i el  Col·legi de Psicòlegs (Copsia) han arribat a un acord en el marc de la reunió que han mantingut aquest dijous amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el cap de Govern, Xavier Espot, i es preveu que aquest divendres mateix els professionals interessats puguin començar a signar el conveni per adherir-se al programa.

Segons ha explicat el president del Copsia, Òscar Fernández, finalment hi haurà “petits canvis” en el conveni inicial. “No són coses majors, però sí que nosaltres les consideràvem importants com a part de l’atenció psicològica”, ha exposat. Una de les qüestions que havia generat diferències era la tarifa de 36 euros, que recordem, cobreix el Govern en un 65%, mentre que el pacient només ha de fer-se càrrec del 35% restant. Finalment aquest preu es mantindrà. “És un preu que considerem baix però que acceptem per la situació i perquè ha quedat clar que queda emmarcat molt clarament dins d’aquest programa i que no condicionarà la negociació posterior de l’entrada a la cartera de serveis de la CASS”, ha manifestat.

També es mantenen les 8 sessions previstes (d’entre 30 i 45 minuts segons el criteri clínic del professional) i que els psicòlegs consideren que en determinades situacions poden no ser suficients. “És un servei amb una dotació pressupostària tancada i ens limita fer-ho de cap altra manera. Però també hem vist positiu que així podrem arribar a més persones que necessitin una atenció psicològica que si es fessin més sessions”, ha afirmat.

En canvi, sí que s’han fet petits canvis més tècnics, com els que demanaven en relació amb les avaluacions inicials i finals. “S’han canviat les proves psicomètriques d’inici i final i també alguns elements sobre la confidencialitat de les dades i el tractament estadístic que se’n pot fer”, ha detallat. Igualment, tal com ja s’havia apuntat, es crearà una comissió de seguiment per si cal fer millores quan el programa estigui en marxa. Unes modificacions que el ministeri es va comprometre a introduir ahir mateix, de manera que també des d’ahir el Copsia disposés del nou conveni per fer-lo arribar als associats interessats perquè el signessin i així, com a molt tard a finals de la setmana que ve, posar en marxa el servei.

Fins ara hi ha una vintena de professionals interessats que s’haurà de veure si finalment són els que s’acaben adherint. En tot cas, quan es tinguin els seus noms, es faran arribar a metges de capçalera i psicopedagogs que seran els professionals que podran fer una derivació directa a aquest servei.

L’acord haurà arribat tres setmanes després de la presentació del programa d’atenció i quinze dies més tard de la que havia de ser la data d’inici. En aquest sentit, Fernández ha admès que “potser hi ha hagut algun problema de comunicació”, però que “l’interès del ministeri  i el nostre era que tirés endavant”. De fet, va remarcar que “hem intentat vetllar perquè el que es fes, es fes bé i que quan es posés en marxa fos amb la màxima qualitat per als pacients”. Tot i algun moment de “precipitació per les dues parts”, considera que l’important és que “hem constatat que la salut mental és un dels eixos en què pivota l’atenció en salut al país i que els psicòlegs som algú necessari”.

Pel que fa a la negociació per l’entrada a la cartera de serveis de la CASS, Salut té previst reprendre les negociacions a la tardor. “No ens queda més que esperar una vegada més i ja serà feina per a la següent junta”, ha indicat, ja que ell acaba mandat els pròxims dies.

 

Els casos actius se situen per sota de cent

Salut ha registrat aquest dijous 8 positius nous i s'han donat 20 altes, de manera que els casos actius s'han reduït de 12, quedant per sota del centenar. Concretament en són 98, una situació que no es donava des del 19 d’agost. Des que va començar la pandèmia se sumen 13.752 casos totals i 13.527 persones s’han curat de la malaltia.

A l’hospital hi ha 4 pacients ingressats a planta i a les escoles, hi ha 2 aules en vigilància activa parcial i 5, en vigilància passiva.
Sobre la campanya de vacunació, aquest dijous s'ha reprès l’administració de primeres dosis gràcies als 12.000 vaccins d’AstraZeneca que va enviar França i que ja han permès baixar l’edat dels citats per sota dels 42 anys. Igualment s'ha detallat que dimecres es van inocular 1.293 vacunes corresponents a segones dosis i des que va començar la immunització de la població ja s’han punxat 38.551 vacunes.

 

vacuació
actius
psicòlegs
Comentaris: 1

Comentaris

Tinca una neta que estaba ala ERTOS i con vol traballar per lo que a estudiar i Gobern tambe lo a donat beques, va parlar i desde Gobern lo van dir PER traballar de lo que has estudiar tens que dimitir de la feina per la cual estás amb ERTO, per axi puguerte donar feina,. Hará ni una ni l'altra. Crec que no es correcte

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic