Diari digital d'Andorra Bondia
La presidenta del consell de col·legis, Sophie Bellocq.
La presidenta del consell de col·legis, Sophie Bellocq.

Acord perquè els col·legis participin en l’autorització de professionals


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El consell de col·legis i el Govern estan acostant posicions després del malestar creat per la modificació de Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals. Les dues parts han arribat a un acord pel qual aquestes entitats podran intervenir en el procés d’autorització d’un professional liberal. El pacte no està encara tancat, ja que el Govern els ha de fer arribar per escrit els canvis que s’introduiran al text i, un cop analitzats, la proposta s’haurà de votar en una nova reunió del consell de col·legis, segons va explicar la seva presidenta, Sophie Bellocq.
La intenció és que els col·legis professionals puguin intervenir-hi a través d’una comissió. Avui, si algú vol exercir una professió liberal s’ha d’adreçar al Govern perquè faci un decret d’exercici i al seu torn portar aquest decret al col·legi concernit perquè el col·legiï. Amb l’acord assolit del que es tractaria és “d’associar-nos encara més en aquest procés de col·legiació” i permetre a les entitats professionals tenir accés al dossier i poder analitzar cada candidatura presentada per un professional liberal abans que el Govern decreti l’exercici d’aquesta. Així, en cada cas hi participarà el col·legi interessat tot i que també es podria donar la situació que hi intervingués la presidenta del consell de col·legis amb el suport del col·legi afectat. Per Bellocq, la possibilitat de prendre part en el procés seria “molt positiva” i podria evitar divergències entre els professionals i l’executiu a l’hora de donar el permís per treballar, unes situacions que han provocat en algun cas que el dossier hagi arribat a la Batllia. “Si tornem a reprendre la col·laboració entre el Govern i nosaltres per analitzar les candidatures”, tal i com succeïa fa deu anys, “hi guanyarem” i “s’evitaran molts problemes”.  
La modificació de la Llei d’exercici de les professions titulades aprovada pel Govern a finals d’agost va comportar l’oposició del consell de col·legis, que demanava la retirada del text. Bellocq va argumentar que el projecte de llei permet autoritzar professionals liberals sense titulació universitària, valorant l’experiència professional i altres elements però sempre limitat a la legislació europea que valida la formació professional d’aquests. Els consell de col·legis, però, va advertir que els criteris pels quals es permetia l’accés a la professió eren “força subjectius” i, per tant, no s’assegurava la qualitat dels serveis prestats. A més, el fet d’acollir professionals sense titulació universitària pot plantejar problemes en relació a les assegurances i en el funcionament del col·legi en si, assenyalaven. “No copçàvem com es podia assegurar una garantia de les competències d’aquestes persones” i això repercuteix sobre l’usuari, va destacar. Arran d’aquest fet, el consell de col·legis va mantenir unes cinc reunions amb els ministres d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, i d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, la darrera de les quals va ser dimarts. Tenint en compte que el projecte de llei ja es troba a tràmit parlamentari caldrà introduir l’acord assolit en aquestes converses a través d’esmenes i és per aquest motiu que es preveuen reunions amb els grups parlamentaris. 
Bellocq va remarcar que tots els col·legis estan “molt preocupats” per aquests canvis ja que la modificació a la llei afecta tots els professionals liberals. També va aconsellar a les professions titulades que creïn un col·legi (la llei diu que en cas que no existeixi serà el Govern qui farà aquesta tasca) per poder influir més en les qüestions professionals i donar garanties a la societat. A l’últim va deixar clar que el rebuig a la modificació de la llei de professions titulades no és proteccionisme. “Només volem garanties per als professionals que estan treballant i, més que res, per a la societat”, va concloure.

acord
col·legis
participin
professionals
autorització
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic