Diari digital d'Andorra Bondia
L’arquebisbe i el nunci apostòlic concelebren la missa en aquest estrany  Dia de Meritxell.
L’arquebisbe i el nunci apostòlic concelebren la missa en aquest estrany Dia de Meritxell.

Acord quasi unànime dels grups per ajornar el debat sobre l’avortament


Escrit per: 
A. D. / Foto: Facundo Santana

El coneixement públic de l’entrevista que el cap de Govern, Xavier Espot, va tenir al gener amb el secretari d’Estat del Vaticà, revelada pel nunci apostòlic monsenyor Bernardito C. Auza, i les paraules (si més no, la interpretació que se’n pot fer) que ell mateix ha pronunciat en l’homilia, aquest matí, de la missa del Dia de Meritxell, advocant pel “respecte de la vida humana”, han tornat al primer pla el debat sobre el dret a l’avortament al Principat. Una qüestió en què la major part dels presidents dels grups parlamentaris, a excepció del socialdemòcrata, consideren que no és el moment d’abordar. Una línia que ha explicitat el cap de Govern, Xavier Espot, indicant que “és important que no ha de copar el debat ara que hi ha urgències més immediates” ja que aquesta qüestió, també per les implicacions que comporta quant al model d’Estat, “requereix un debat molt pausat i assossegat”.

    Als antípodes s’acabava de situar Pere López en afirmar que “durant aquesta legislatura buscarem els mecanismes més adients per traslladar de nou a l’opinió pública” la qüestió. Amb data? Cap a mitjans del curs parlamentari, va avançar, hi haurà “alguna acció” per ressituar la qüestió al centre del debat polític.

    Al marge de la qüestió de fons (el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs) la polèmica ha vingut també servida per la manera com es va escolar en les declaracions polítiques obligades del dia de la patrona: el coneixement del viatge d’Espot al Vaticà. Una “sorpresa”, va assegurar López, que en va tenir coneixement amb “estupefacció” i “no acabo d’entendre que s’hagi mantingut en secret” una reunió que no va dubtar a qualificar de “clandestina”.

“No tinc cap obligació legal, reglamentària ni ètica d’informar sobre tots els meus desplaçaments”, ha respost el cap de Govern. “No cal buscar coses estranyes on no hi són”, va reblar, per afirmar a continuació que la qüestió de l’avortament es va abordar en la trobada a la Santa Seu, però com una més entre d’altres, necessàries per “explicar la realitat del nostre país”. Pel que fa a l’interlocutor, va “corroborar” el posicionament vaticà. El mateix que el nunci ha recordat en l’homilia a la basílica: “Especialment valoro que la identitat pròpia del Principat no es comprèn si es desvincula de les seves arrels cristianes”.

    Els presidents dels grups parlamentaris demòcrata, liberal i de Ciutadans Compromesos han incidit en la visió del cap de l’executiu. “En qualsevol tema que posi en risc el nostre model d’Estat nosaltres no hi jugarem”,ha manifestat Carles Enseñat, mentre que sobre la reunió al Vaticà ha destacat que “entra en la normalitat institucional” que el cap de Govern posi en coneixement de les autoritats vaticanes que al país “existeix un anhel d’una part de la societat” per legislar en favor del dret a l’avortament. Carles Naudi (CC) ha advertit que el debat “obre camins i ningú no sap quins són, com el del canvi institucional, i això no es pot debatre en tres mesos, sinó que és qüestió d’anys”. I el liberal Ferran Costa ha assegurat que “no ens sentim interpel·lats” per la qüestió.

debat
avortament
ajornen

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte