Acord ‘tècnic’ entre Govern i Coopalsa per la compensació de l’abonament
Els experts del Govern i de la companyia Coopalsa han arribat a un acord tècnic per calcular la compensació per l’abonament de bus de 30 euros. Així ho va anunciar ahir el secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Èric Bartolomé. De fet, va ser en la reunió mantinguda entre els dos tècnics escollits per l’Executiu i els dos de Coopalsa del passat 29 de juliol quan es va arribar a aquest acord, però no va ser fins ahir que l’acta d’aquesta trobada va estar firmada per tots els participants. Bartolomé va subratllar que a la reunió únicament hi van assistir els experts designats i que es van fixar els valors imputats a cada una de les variables que entren en joc en la fórmula matemàtica a aplicar i que ja havia estat acordada prèviament. Perquè era en aquests valors relatius al preu mitjà de referència o a l’elasticitat de la demanda, entre d’altres, on “hi havia diferències”, va subratllar.
“Ara ja tenim la fórmula i els valors”, va sentenciar. Uns valors que quedaran establerts d’ara endavant i que per tant seran “idèntics” als que es plantejaran en la reunió que tindran a principis de setembre els tècnics del Govern amb els experts d’Autocars Nadal i que no contemplen “una forquilla” com en ocasions havia manifestat alguna de les companyies d’autobusos. Perquè no es tracta de regatejar, va insistir el secretari d’Estat: “això no és el mercat de Calaf”. I va afegir encara que el que no podien acceptar de cap de les maneres era multiplicar els valors per dos per arribar a la quantitat que segons Coopalsa havia de rebre de compensació, que era gairebé el doble de la que proposava el Govern. Tot i així, va admetre que “alguns dels valors s’han millorat a favor de les companyies”, encara que es tracta de “variacions mínimes”. Bartolomé va tornar a reconèixer que el fet d’implementar l’abonament de 30 euros ha suposat una davallada d’ingressos per a les concessionàries, cosa que calia compensar, ja que “ha creat tensions de tresoreria a les companyies”. També va reconèixer que el contracte de la concessió no reflectia quina havia de ser la fórmula ni els valors a aplicar per preservar l’equilibri economicofinancer de les empreses.
Per la seva banda, el gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerès, va celebrar que s’hagi pogut arribar a una “conciliació tècnica” “que puguin subscriure totes les parts”. Va qualificar l’acord de “bona notícia”, si bé va assenyalar que aquest “és el menys dolent de tots els acords possibles”, ja que cap de les parts en surt guanyant. En aquest sentit, va recordar que els seus tècnics van negociar dintre de les línies vermelles que no es podien sobrepassar i celebra que el Govern ho hagi acceptat.
Tant Bartolomé com Dallerès van coincidir en la importància d’haver arribat a una entesa “de cara al futur”. Un futur encara llarg, tal com va recordar el gerent de Coopalsa, ja que encara queden 12 anys més de concessió.
Pel que fa als reforços de les línies de cara a un augment dels usuaris al setembre que coincidirà amb l’inici del nou curs escolar, Bartolomé va explicar que avui mateix es reuneix una comissió tècnica de treball que tractarà sobre la qüestió “per minimitzar els efectes pel salt quantitatiu d’usuaris i reforçar els punts crítics”.
3.300 afectats per la incidència amb Mou-t-b
Fins a 3.300 usuaris han resultat afectats per la incidència en l’aplicació Mou-t-b de dilluns passat. Així, tots els abonaments electrònics s’han desvinculat per un error en el servidor, segons van explicar fonts de FEDA. Una incidència que ha de resoldre el mateix usuari, es va recordar des de la companyia, ja que ha de tornar a introduir a l’app el codi que va rebre del departament de Transports quan va sol·licitar l’abonament gratuït i el seu NIA. Des de Coopalsa van reconèixer que han estat nombroses les queixes dels usuaris que han hagut de pagar el bitllet.