Diari digital d'Andorra Bondia
L’os Goiat va ser alliberat el juny del 2016 a la vall d’Isil.
L’os Goiat va ser alliberat el juny del 2016 a la vall d’Isil.

Activat un dispositiu per foragitar Goiat i canviar el seu comportament


Escrit per: 
Agències

La Generalitat, el Conselh Generau d’Aran i l’Office national de la chasse et de la faune sauvage de França han posat en marxa un dispositiu per intensificar les mesures per dissuadir l’os Goiat, l’últim exemplar alliberat als Pirineus, d’acostar-se al bestiar. Es volen utilitzar bales de goma/cautxú, trets a prop seu, sorolls, llums i repel·lents o electricitat en les seves preses perquè, quan s’acosti al bestiar o retorni a menjar les restes de la seva presa, com solen fer els ossos, tingui una experiència aversiva severa i modifiqui el comportament. Concretament, des del mes d’abril s’han registrat catorze atacs d’aquest exemplar, un a França, dotze a la Vall d’Aran i un al Pallars Sobirà. Els darrers han tingut lloc aquesta mateixa setmana a l’Aran i han causat quinze baixes (sis eugues i quatre poltres, quatre ovelles, una cabra) i dues baixes a Arnes. Ara mateix, no es descarta cap opció, inclosa la de capturar-lo i extreure’l del medi, si bé aquesta decisió requerirà un sòlid posicionament tècnic i un consens intergovernamental a escala regional, estatal i comunitària.
L’anàlisi efectuada per l’equip expert de seguiment transfronterer de l’os als Pirineus (Gstop) ha constatat que Goiat presenta un comportament predador anòmal per la seva intensitat i per la seva tendència a atacar ramaderia equina, que sol pasturar sense vigilància i fora de tancats de protecció. Per contra, no presenta altres comportaments que podrien considerar-se problemàtics: no busca ni està habituat a la presència humana, no ataca reiteradament i no presenta tampoc un comportament clarament agressiu espontani reiterat, amb aproximacions directes i gestos, mirades i moviments inequívocs que podrien acabar en atacs.
Després d’avaluar el seu comportament i el nombre i tipologia dels atacs a bestiar atribuïts a aquest exemplar des de la fi de la hibernació, l’equip s’ha mostrat sorprès per l’intens comportament predador d’aquest exemplar i la seva predisposició cap al bestiar equí, fet no habitual. Per contra, evita els ramats d’oví vigilats per gossos de protecció i pastor, fet que demostra l’efectivitat d’aquesta mesura preventiva que fa anys que s’aplica.
El Gstop farà una nova reunió durant la segona quinzena de juliol per valorar els resultats i proposar les accions que convinguin amb relació a la gestió de l’exemplar. Amb el grup expert hi ha col·laborat la Fundación Oso Pardo i han estat consultats diversos membres de la International Association for Bear Research and Management i del comitè científic internacional del projecte Piroslife de reintroducció de l’os bru al Pirineu. 

 

Goiat
foragitar
dispositiu
comportament
canviar
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic