Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Latorre, David Latorre i el tresorer de l’associació, Jordi Casellas.
Marc Latorre, David Latorre i el tresorer de l’associació, Jordi Casellas.

Adaptació tecnològica per als discapacitats visuals i auditius


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Facundo Santana

L’adaptació dels sistemes tecnològics, amb programes específics depenent de la discapacitat que es tingui, és una de les demandes de l’estrenada recentment Associació de discapacitats visuals i auditius d’Andorra. Així ho va donar a conèixer el president de l’entitat, Marc Latorre, en la presentació realitzada ahir a la seu de la Federació d’Associacions de Persones Discapacitades (FAAD). En aquest sentit, Latorre va fer notar que quan es parla d’accessibilitat es pensa a facilitar en els entorns urbans, però avui en dia és molt necessària aquesta accessibilitat tecnològica.
   
Una altra de les peticions de l’associació és la millora en les prestacions que ofereix la CASS pel que fa als audiòfons. Segons va explicar el vicepresident segon, David Latorre, la CASS cobreix la despesa d’un aparell bàsic cada quatre anys, però creuen que hi haurien d’estar coberts els audiòfons més sofisticats. 

En l’àmbit laboral, Marc Latorre va insistir a demanar que “es compleixi la llei” quan a una persona li sobrevé una discapacitat; és a dir, que això no sigui motiu d’acomiadament o de jubilació anticipada, sinó que l’empresa adapti a l’empleat el seu lloc de treball. També en  aquest àmbit va destacar la necessitat que el Govern atorgui ajudes a les persones amb discapacitat visual i auditiva perquè puguin ser treballadors per compte propi. Una de les principals demandes sanitàries és que hi hagi una valoració conjunta d’òptics, optometristes i oftalmòlegs de les persones que tenen discapacitat visual.
 
La junta de l’associació ja s’ha reunit amb els ministres d’Afers Socials, Joventut i Habitatge, Víctor Filloy, i de Salut, Joan Martínez Benazet i hi van sortir amb “bones expectatives”, va dir Latorre. Així, Salut es va comprometre que les proves genètiques per detectar aquestes discapacitats i reduir així futures despeses sanitàries es podrien incloure en la cartera de serveis a l’estiu. També els van assegurar que els donarien les xifres de les persones afectades per una o altra discapacitat.
 
L’associació compta ja amb una vintena de socis i espera anar creixent a mesura que sigui més coneguda per la ciutadania.  

adaptació
tecnològica
discapacitats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte