Diari digital d'Andorra Bondia
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa d'aquesta tarda.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa d'aquesta tarda.

Adeu a la mascareta en interiors amb comptades excepcions


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Govern d'Andorra

L'ús de la mascareta en espais interiors deixarà de ser obligatori a partir de demà amb comptades excepcions. Així s'ha decidit en el consell de ministres celebrat aquest matí tenint en compte "la situació epidemiològica i de pressió en el sistema sanitari". Segons ha explicat la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, els únics espais on seguirà sent necessari portar una mascareta FFP2 serà als hospitals, centres sanitaris i sociosanitaris i les cases pairals. "Amb les característiques que té ara la malaltia, amb un virus menys greu i un nivell d'immunitat de la població molt elevat, pensem que no haurem de tornar a fer un pas enrere amb l'ús de les mascaretes", ha afirmat Mas, si bé ha deixat clar que si la situació canviés, es podria tornar a fixar l'obligació de portar mascareta en interiors perquè "les mesures estan en constant evolució i avaluació". Tot i així ha reiterat que "pensem que la situació és prou estable i ens permet fer aquest pas endavant amb l'ús de la mascareta".

Amb tot, des del Govern es recomana que per una qüestió "d'autorresponsabilitat" segueixin utilitzant la protecció facial en espais interiors totes aquelles persones que no estiguin immunitzades, ja sigui perquè no han passat la malaltia o perquè no s'han vacunat, així com aquells que conviuen amb persones vulnerables, qui tingui simptomatologia respiratòria i les pesones que per ser contacte d'un positiu estiguin en vigilància passiva. De fet, Mas, ha explicat que tan sols queden vigents les mesures "lligades a les persones més vulnerables", mentre que per a la resta es torna "pràcticament a la situació de prepandèmia".

D'altra banda, el Govern també ha decidit eliminar l'obligatorietat de demanar un test negatiu per accedir als locals d'oci nocturn i als centres escolars i activitats extraescolar ja no hi haurà la necessitat de fer les activitats amb la unitat de convivència.

Protocol contactes
D'altra banda, des de l'Executiu també s'han introduït canvis en el protocol que han de seguir els contactes de positius per mirar de simplificar-lo. Així, si el contacte té símptomes s'haurà d'aïllar i fer-se un test d'antígens. Si el resultat és negatiu, s'haurà de fer una TMA per confirmar-lo i si continua sent negatiu haurà de mantenir una vigilància passiva de 7 dies. En cas que el contacte no tingui símptomes, s'ha d'esperar 48 hores per fer-se un test d'antígens i si dona negatiu, també hauruà de fer vigilància passiva.

En cas que el resultat sigui positiu, tant si és per antígens com per TMA, s'haurà de complir un aïllament de 7 dies i 3 dies més de vigilància passiva.

Mas ha destacat que amb els canvis introduïts ja no es diferencia entre els contactes immunitzats i els que no ho estan i ha exposat que a diferència d'alguns països de l'entorn, aquí se segueix mantenint un tractament diferenciat dels malalts de Covid dels de la resta d'afeccions respiratòries.

Actualització

D'altra banda, Mas ha donat algunes dades epidemiològiques actualitzades respecte a dimecres passat. Així, el total de casos s'eleva fins a 39.921 després de sumar-se 208 positius, mentre que els casos actius se situen en 613, 76 menys que dimecres passat. A l'hospital hi ha 5 persones ingressades, 2 a planta (una més) i 3 a l'UCI, dues de les quals ventilades mecànicament.

Andorra
covid
Covid-19
coronavirus
positius
actius
mascareta
Interiors
excepcions
Mas
Salut
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte