Diari digital d'Andorra Bondia
La secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, en la compareixença d’aquesta tarda.
La secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, en la compareixença d’aquesta tarda.

Afers Socials detecta vuit casos d’abús sexual a menors aquest any


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

Durant aquest any s’han detectat 24 casos d’infants i adolescents que han patit abusos  sexuals i maltractaments físics. 8 d’aquests ho han estat concretament per abús sexual i 16 per maltractament físic. Tots aquests comportaments delictius estan a hores d’ara judicialitzats. Així ho ha informat aquesta tarda la secretària d’Estat d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà, en el marc del Dia europeu contra l’abús sexual infantil. Segons ha especificat Milà, dels vuit casos detectats d’abús sexual, dos han estat notificats per l’escola, quatre pel metge o el pediatre i dos per denúncies procedents de la pròpia família. També ha informat que, com passa en d’altres països, un 70% d’aquests abusos s’han produït en l’àmbit intrafamiliar, mentre que el 30% restant s’han donat en altres entorns. 

Precisament ara fa un any el Govern va publicar el protocol d’actuació immediata (PAI) en casos de violència o sospita fonamentada d’abús, agressió sexual i maltractament físic amb l’objectiu de protegir infants i adolescents de la violència sexual, efectuar una actuació professional, àgil, coordinada i mínima, prevenir les situacions d’abús sexual infantil i sobretot per prevenir la victimització secundària. Ha estat aquest protocol, ha assenyalat la secretària d’Estat, el que ha permès detectar més casos que l’any passat. I és que el 2020 els registrats només van ser sis per sospita d’abusos sexuals a menors i un per un episodi de maltractament físic. En aquest sentit, ha fet “una valoració molt positiva del PAI”, tant per la formació que estan rebent els professionals per detectar aquests casos de violència, com pels recursos que s’han posat a l’abast de la ciutadania per rebre assessorament davant la sospita d’algun cas d’aquest tipus. Així, ha recordat que a través del telèfon 175 es poden fer consultes i rebre assessorament. Ara bé, va posar en relleu que “si algú ha de notificar algun cas d’abús sexual, ha de trucar a la policia”. 

El psicòleg forense
Milà també ha donat dades de les intervencions del psicòleg forense de l’àrea d’atenció a la infància que va actuar en 6 ocasions el 2020 i en 19 aquest any. D’aquests 19, 8 han estat els relatius als casos d’abús sexual, 3 per denúncies efectuades el 2020, 5 per casos de l’àmbit judicial i 3 provinents del cos de policia. La intervenció efectuada ha estat en sis proves preconstituïdes, un procediment que permet prendre declaració a la víctima una sola vegada i evitar d’aquesta manera la victimització, i tretze proves de recollida de testimoni d’infants i adolescents.

Campanya de prevenció i formació en l’àmbit esportiu
Un any més els ministeris d’Afers Socials, Joventut i Igualtat i el de Cultura i Esports han engegat avui mateix una nova campanya de prevenció de l’abús sexual a menors en l’àmbit esportiu. I és que “tot i que al país no s’han detectat casos d’abús sexual en l’esport, és un tema molt sensible i aquí també ens pot passar”, ha assenyalat avui el secretari d’Estat d’Esports, Justo Rodríguez. El lema de la campanya és Trenca el silenci i enguany hi participen els esportistes Cande Moreno de la Federació d’esquí; Silvio Moreira, de la Federació de Karate; Sergi Casabella, de la Federació de Muntanyisme; i Mònica Dòria, de la Federació de Canoa i Caiac. 

Pel que fa a la formació específica en la detecció i prevenció de l’abús sexual a professionals de l’àmbit esportiu, un dels eixos de la iniciativa, Rodríguez ha informat que el 2020 es va posar en marxa un pla de prevenció, detecció i actuació davant l’abús sexual infantil des del món de l’esport. Aquesta iniciativa ha permès que l’any passat rebessin aquesta formació un total de 50 tècnics de diverses federacions esportives i aquest any n’han estat 76. 

En marxa, les iniciatives per al Dia de la infància
Dissabte se celebrarà el Dia mundial de la Infància. Unicef Andorra ha fet públiques les col·laboracions que diversos organismes institucionals i entitats i associacions del país estan fent amb motiu d’aquesta commemoració. Així, com en altres ocasions, el color blau estarà present arreu del Principat. Precisament avui la Confederació Empresarial Andorrana s'ha sumat a aquests actes amb una junta oberta als joves per compartir l’actualitat empresarial amb les futures generacions i escoltar les seves propostes. Entre d’altres, els dos alumnes de batxillerat de l’escola andorrana que hi han participat han proposat pujar el preu de la benzina, fer carrils segregats pels busos, ampliar la flota, millorar les freqüències del transport públic i limitar la circulació dels vehicles més contaminants en algunes franges horàries.

afers socials
casos
abús sexual
menors
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic