‘Agafa la paella pel mànec’ arriba a la segona edició amb nou format
L’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), amb el patrocini de Vall Banc, organitza una nova edició d’Agafa la paella pel mànec. Es tracta de quatre tallers sobre bons hàbits alimentaris amb motiu del Dia mundial contra el càncer. Els tallers es faran els dies 3 i 4 de febrer, seran impartits per Bomosa, a la cuina que aquesta empresa té al carrer de la Sardana, 3 de la capital. Els encarregats d’impartir-los seran Marc Gil, nutricionista i dietista de Bio Bio a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, i Eduard Cabanes, especialitzat en cuina ecològica. A cada taller hi podran participar catorze persones i, per inscriure-s’hi, caldrà que enviïn prèviament un missatge electrònic a l’adreça info@assandca.com. Les sessions del 3 de febrer seran a les quatre i a dos quarts de set de la tarda; les del 4 de febrer, a dos quarts de deu del matí i a les dotze del migdia.
El format d’aquesta segona edició és una mica diferent de la passada, va remarcar el president d’Assandca, Josep Saravia, en la presentació ahir de la iniciativa. L’objectiu d’aquestes sessions és doble: donar a conèixer els avenços en l’àmbit de l’alimentació que vinculen la relació entre els bons hàbits alimentaris i la prevenció del càncer, i posar a disposició dels malalts oncològics i dels ciutadans en general uns recursos pràctics per ajudar les persones a mantenir un bon estat nutricional.
Aquestes sessions pretenen donar eines pràctiques per a l’elaboració de plats equilibrats amb els nutrients adients. També serviran per mostrar les substàncies fitoquímiques que actuen per disminuir el risc de patir càncer i millorar la resposta immunitària del cos. En aquest sentit, el dietista Marc Gil es va referir a alguns dels productes que es faran servir durant els cursos: es prepararan amanides amb magranes, que tenen una bona dosi de vitamina C, reforçades per una mica de suc de llimona, que precisament limita l’oxidació de la vitamina C. Gil també va explicar que el tomàquet és un antioxidant potent molt efectiu per al càncer de pròstata. Altres productes que es faran servir són el bròquil, l’oli d’oliva i uns fongs d’origen japonès. També s’elaboraran postres. El dietista va subratllar que seguir la dieta mediterrània és vital per mantenir un estat de vida saludable. Es tracta, va dir, “de receptes pensades des del punt de vista nutricional i el xef els donarà un toc artístic”.
‘Nosaltres podem, jo puc’ és el lema per al 2018
Enguany, el Dia mundial contra el càncer 2018 se celebra sota el lema Nosaltres podem, jo puc. Es vol subratllar així la necessitat d’emprendre accions per impulsar la lluita global contra aquesta malaltia. L’objectiu de la jornada és augmentar la conscienciació sobre el càncer entre la població i pressionar els governs perquè adoptin mesures contra aquesta malaltia. Actualment, 8,2 milions de persones al món moren anualment de càncer, xifra que inclou quatre milions de morts prematures; és a dir, de persones en edats compreses entre els 30 i els 69 anys. L’Organització Mundial de la Salut recomana que cada país focalitzi la sensibilització envers el càncer en quatre direccions principals: la detecció precoç, el tractament per a tots, la qualitat de vida i els estils de vida saludable. Assandca ha centrat des de l’any passat l’atenció en aquesta darrera qüestió.